Životopis jógina

Životopis jógina https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301070/mid_zivotopis-jogina-ENb-301070.jpeg 5 35 11

Toto je poprvé, co autentický hinduistický jógin sepsal příběh svého života pro západní čtenáře. Jógánanda v něm vylíčil se živými podrobnostmi řadu let svého duchovního výcviku u mistra podobného Kristovi, Srí Juktéšvara z bengálského Šrírámpuru, a odhalil fascinující a málo známou etapu moderní Indie. Jemné, ale pevné zákony, na jejichž základě konají jógini zázraky a dosahují sebeovládnutí, jsou tu vyloženy s vědeckou jasností. Najdete tu barvité kapitoly o autorově návštěvě u Mahátmy Gándhího, Sira Džagadíščandry Bosého a Rabíndranátha Th ákura.Část pojednávající o Jógánandových zkušenostech ze Západu zahrnuje kapitolu o jeho velkém příteli Lutheru Burbankovi i zprávu o autorově pouti v roce 1935 do Bavorska k setkání s Terezou Neumannovou, úžasnou stigmatizovanou katoličkou. Po založení střední školy s jógickým výcvikem v Ráňčí v Indii přijel Jógánanda v roce 1920 do Ameriky jako indický delegát na Mezinárodní kongres náboženských liberálů. Hodně přednášel po Spojených státech a v cizině a je zakladatelem Ústavu jógy v kalifornském Encinitas. Jógánanda je absolventem Kalkatské univerzity; píše nejen s nezapomenutelnou upřímností, ale i s břitkým vtipem. méně textu... celý text

Přidat komentář

asakz
18.06.2023 5 z 5

Ach, to byla krásná, krásná kniha! Příběh plný vnějších zázraků, ale také mnohem důležitějšího vnitřního ducha tak silně inspirujícího k tomu nejlepšímu, co v sobě člověk může nalézt. Žijeme zřejmě ve zlomové době, v době materiálního přepychu, která však tak snadno strhává do hlubin egocentrismu a duchovního chaosu. Osobně považuji indickou mystiku a filosofii ve všech jejích podobách za jednu z nejsilnějších opor hledajícího člověka a tato kniha bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co indický duch nabídl světu.

knih-o-mol
20.03.2021 2 z 5

Přestože mne Joga zajima na toto jsem nemel nervy. Pokud praktikujete Jogu kvuli získání magických schopností siddhi a rádi si čtete o kejklířích, je tato kniha pro vás. Chcete-li se o Joganandovi neco dozvedet tak bych volil serii Moudrost Joganady, kterou ale považuji za problematickou.


Petoklad
16.12.2020 5 z 5

Opomíjená kniha, která je ovšem jogínskou klasikou.

michaela4453
02.07.2020

Životopis jogína je nenápadnou knihou, s ne příliš hezkou obálkou, o kterou by člověk v knihkupectví sotva zavadil. Přesto je to kniha se skvělým obsahem, který jde opravdu do hloubky.
.
O této knize bych mohla mluvit a psát dlouhé hodiny, ale myslim, že bude snazší, když si ten příběh přečtěte.

jirka9453
17.05.2020 5 z 5

Náš svět i my sami v sobě skrýváme mnohem více, než sami možná tušime. Životopis jógína je toho důkazem - upřímné vyprávění od srdce o hledání cesty, u kterého při čtení nejednou pocítíte ono pověstné “cvak” a uvidíte paralelu s Vašimi myšlenkami i děním kolem Vás. Alespoň jednou by si jí měl přečíst každý, kdo chce vidět...

stanlus
28.04.2020 5 z 5

Tohle je opravdu jeden z pokladů duchovní literatury! Jóganandovy životní zkušenosti ze života v Indii i v západních zemích společně s jeho vzděláním a širokým rozhledem z obou kulturních světů dávají vzniknout úžasnému popisu bohatého životního příběhu, prostřenictvím kterého jsou zároveň odhalena mnohá tajemství duchovních zákonitostí, jež můžou být touto formou srozumitelné i běžnému laickému čtenáři.

ZUZANA-123
28.01.2020 5 z 5

Pro lidi na duchovní cestĕ je to velmi inspirativnì kniha,řekla bych i přímo energeticky vyzařující.

džavor
24.09.2019 5 z 5

Doporučuji, inspirativní kniha.

Ways
01.07.2017 5 z 5

Jedna z nejautentičtěších knih, které jsem kdy četl na toto téma.
Neměl jsem vůbec žádný problém ztotožnit se s autorem, ani důvod nedůvěřovat jeho příběhu, životopisu Jógína. Indie je vskutku zázračné místo a tato kniha je klenot mezi duchovní beletrií.

Metroušek
14.02.2017 5 z 5

Úžasná kniha, při jejímž čtení budete přemýšlet, jestli je to pravda nebo jestli autor trpí bájivou lhavostí. Kniha popisuje neuvěřitelné schopnosti lidské mysli trénované po celá desetiletí krijá jógou. Jedna z mála knih, které popisují tak vysoký stupeň duchovní cesty, že mysl dokáže dělat to, co nazýváme zázraky nebo siddhi. Absolutně nutné pro každého hledače na duchovní cestě. Rovnou si přibalte Svámí Rámův Život s himalájskými mistry, Otevření dračí brány od Chena Kaigua a Zhenga Sunchao.

Dell
28.08.2015 5 z 5

Není to zrovna kniha pro ty, kdo uznávají pouze rozum a nikdy neuvěří tomu, co sami neviděli a co se nedá spočítat. Je spíš pro ty, kdo nevěří, že fyzické tělo je jediným projevem bytí.
Život Jógánandy je plný neuvěřitelných lidí a zázraků. Narozdíl od většiny textů s touto tématikou jsou tady ale nadpřirozené události předkládány jako přirozené a zázraky jako (jen) logicky vysvětlitelné výsledky mnohaleté práce. Jsou zde odpovědi na věci, které se zdají být nepochopitelné. Na druhé straně je člověk postaven před mnoho nových nejistot. Jako řešení se pak nabízí toto: Některé věci člověk nemůže chápat, některým nemůže ani věřit, a to i přesto, že prostě jsou.
Zároveň mi ještě žádná kniha běžný život v Indii nepřiblížila tak barvitě a přirozeně. Rozhodně se nesnaží vytvořit iluzi ráje na zemi, i když jasně říká, že tuto zemi miluje nejvíc ze všech. Na druhé straně píše velmi hezky a zajímavě i o životě po přestěhování do Ameriky a o dalších cestách.
V závěru knihy je popsána mistická vize, která byla pro autora zjevně životně důležitá, takže až překvapí, že i tak osobní věci zveřejnil. Jistě pokládal za důležité předat dál mistrovo sdělení. Této pasáži bohužel nerozumím natolik, abych si dovolila komentovat.
Kniha je zajímavým příběhem, popisem duchovní cesty, je vtipná, citlivá a čtivá. Doporučuji na vlastní nebezpečí. :-)