Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli

Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431046/bmid_zivotni-pribeh-jana-mikolaska-pravd-oR4-431046.jpg 4 49 15

Říkali mu „zázračný lékař“ nebo také „lidový léčitel“. Pro novináře to byl „šarlatán“ a pro komunisty „zloděj a podvodník“. Jan Mikolášek, polozapomenutý bylinkář, který ve čtyřicátých a padesátých letech měl slávu, peníze a postavení. Zažil první republiku, nacistickou okupaci a tuhý komunismus v padesátých letech. Díky svým schopnostem si vybudoval obrovskou klientelu pacientů, a to i z řad nejvyšších vrstev. Léčil prezidenta Antonína Zápotockého, Hitlerova tajemníka Bormanna, herce Sašu Rašilova nebo vdovu po Karlu Čapkovi. U jeho domů v Hradečně a posléze v Jenštejně se každý den tvořily dlouhé fronty čekajících pacientů. Mikolášek pomohl mnoha lidem a pacientovu diagnózu zjišťoval z lahvičky moče. Jeho život byl samá turbulence. Zažil mnoho udání, popotahování u soudů, lidskou závist, vězení a ztrátu veškerého majetku. Zůstal by pravděpodobně zapomenut, nebýt Martina Šulce, jednoho z autorů knihy, který ho objevil při sestavování vlastního rodokmenu. Během svého bádání získal mnoho zajímavého materiálu, fotografií a dokumentů a předkládá vám tímto jeho pravdivý životní příběh.... celý text

Přidat komentář

iceVS
25.10.2022 4 z 5

Neuvěřitelné množství informací, mnohdy na hraně bulváru. Pomlouvačné z dobového tisku, zřetelně upravené od samotného léčitele, pak i ty od vděčných pacientů, ale i od těch, co Jana Mikoláška v lásce neměli.
Ale kde je pravda, to je diskutabilní. Sama to mám tak, že čím víc informací, tím méně si umím udělat obrázek. To asi už může jen ten, kdo Jana Mikoláška znal osobně.

Lili2
04.04.2022

Doplnila jsem si takto jeho Paměti přírodního léčitele. Ano tato kniha je chaotická, ale jde zde něco navíc, co on o sobě nenapsal, a sice že jako mladík kradl a okrádal jako straka a trochu je zde zmíněna, nikoliv potvrzena, jeho homosexualita, a dále tato kniha sahá až do jeho smrti, tedy je zde zmíněn jeho život v 60. letech, 70. letech - např. Varvara, jak ta ho, dle jeho tvrzení, okrádala atp.


Arkagas
26.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Jan Mikolášek - jeden z našich nejvyhledávanějších přírodních léčitelů již od mládí, kdy se tomuto řemeslu začal věnovat. Syn úspěšných zahradníků, který se květinám věnoval též s láskou a jako zahradník sloužil na zámcích nejen v Čechách, ale například i v Maďarsku. Posléze se ale seznámí s léčitelkou, která mu předá své řemeslo. Po nějakém čase na jeho diagnózu čekají desítky, až stovky lidí denně a jeho ordinace se začíná rozrůstat. Vydělává až 35 tis korun denně! (pro představu plat obyčejného člověka v té době byl cca 1000 korun měsíčně). Najímá si pomocníky, staví domy, podporuje nemocnice, charitu, velmi nemocné děti a staré ženy posílá do lázní a do hor na svoje náklady. Jezdí v drahém americkém autě, mnoho hodin denně nespí a časem se začne prohlašovat za Boha. Je stíhán za krácení daní, zneužívaní moci, podvody, jsou mu ukradena originální díla, která má doma a pomáhá Němcům během války, za což ho mnoho lidí nenávidí. To všechno ale vždy nějak urovná, díky přátelství s prezidentem Zápotockým, který nad ním drží ochrannou ruku. Po jeho smrti je ale Mikolášek zodpovědný sám za svoje činy a ocitá se poprvé ve vězení, které mu otevírá oči. Po propuštění se dál věnuje léčitelství a lidi musí od svého domu odhánět. Na mnohé je nepříjemný, ponižuje je, dělá si z nich srandu a ženy k němu mohou jen nenalíčené a v sukni pod kolena. Jeho manželství se rozpadá, ale stále má vedle sebe pomocníka Tondu a další personál, které nejen živí, ale kteří jsou mu jedinými přáteli. Jan Mikolášek se ocitá několikrát před soudem, několikrát ve vězení, ale nikdy na svůj život a bylinky nezanevřel. Vě věku 80 let žije s partnerkou Varvarou v pražské vile, odkud utíká jen proto, že nemá dostatečně velkou zahradu. Jeho zdraví se začíná horšit a byť celý život léčil jiné, své léčení svěřuje do rukou doktorů, kterým celý život nevěřil a dělal si z nich legraci. 
Umírá vě věku 85 let. 
Dle jeho příběhu byl natočen film Šarlatán, ale nenechte se zmást - ne všechno ve filmu je pravda a je jeho životem opravdu jen inspirovaný. Nikde například není ověřené, že by Jan udržoval se svým pomocníkem Tondou homosexuální vztah a dějová linka s vraždou lidí, kterou zinscenoval Tonda přimícháním chemikálií do bylin je čistě vymyšlená a nikdy se toto nestalo. Tonda ve stáří opouští sice služby Jana Mikoláška, ale žije až do smrti se svou družkou v menším domku, kde se též věnuje bylinkám. 
Kniha je skvěle zpracovaná, nechybí dobové fotografie, korespondence, recepty, zprávy stb, novinové články, ale i seznam darů, jaké posílali lidé za úspěšné vyléčení. Koho příběh Jana Mikoláška zaujal už jen díky filmu - stejně jako mě, tomu knihu rozhodně doporučuji k přečtení. 
Moje hodnocení: 10/10 

Doubravka1975
10.01.2022 5 z 5

Po zhlédnutí vynikajícího filmu Šarlatán, jsem se chtěla dozvědět o Janu Mikoláškovi něco víc, proto jsem si půjčila tuhle knihu Martina Šulce, prasynovce Jana Mikoláška a jednoho z autorů.
Za mě absolutní spokojenost a plný počet.
Byliny a příroda mají velkou moc, ale to je jen polovina úspěchu.a pak je potřeba tomu věřit - Víra tvá tě uzdraví !

Dela111
14.07.2021 5 z 5

Po shlédnutí filmu Šarlatán jsem chtěla o Janu Mikoláškovi vědět víc. Tato kniha přináší jeho ucelený životní příběh, jeho pouť je tu výborně zmapovaná od dětských let až do smrti.
Tento léčitel byl složitá a rozporuplná osobnost, na jedné straně léčil a nezištně pomáhal, věnoval se dobročinnosti, poskytoval mnoho finančních darů, ale dokázal i krást a urážet. Absolvoval spoustu soudů a rozepří, které ho stály hodně času a sil. Byl dost svérázný, jeden den popudlivý, druhý empatický s gentlemanským chováním. Byl hluboce věřící, měl velké sociální cítění, ale zároveň byl někdy i neurvalý a hrubý, pro jadrné nadávky nešel daleko. Provokoval svým okázalým způsobem života, který se nehodil do poválečného komunistického Československa.

Na otázku, zda byl více zázračný léčitel nebo spíše šarlatán, si musí každý odpovědět sám, to se objektivně říct nedá.
Přínos léčitelů bude asi vždy sporný, v mnoha jejich úspěšně vyléčených případech jde jen o placebo efekt - uzdravuje víra. To, že správně užívané bylinky pomáhají, je ale nesporné. Ve výsledku je úplně jedno, co člověku pomůže, důležité je, že to zabere.

Kniha obsahuje i rozsáhlou obrazovou přílohu.
Doporučuji těm, kteří se chtějí o tomto téměř zapomenutém léčiteli dozvědět něco víc. Upozorňuji ale, že toto není úžasně čtivý román, ale výborně zpracovaná biografie.

Sofonisba
06.07.2021 4 z 5

Do nedávné doby téměř neznámý bylinkář a léčitel. Po zhlédnutí filmu Šarlatán se jméno "Jan Mikolášek" dostalo do povědomí mnoha lidí. Kniha zhutněný děj filmu zajímavě doplňuje informacemi o životních peripetiích člověka, který byl velmi svérázný a vyčníval za všech okolností a v každém režimu.

Anoliy
26.03.2021 3 z 5

Souhlasím s hodnocením - blackholesun32. Takže vlastně nemám co dodat.
Každopádně pan Mikolášek byl velká osobnost.

K@chorra30
22.01.2021 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Vtáhne Vas do doby první republiky, válek a komunismu. Pan Mikolášek byl nadaný člověk, který rozumněl svému řemeslu, protože to dělal srdcem, miloval to a pomáhal. Nicméně byl jiný a to bylo nežádoucí. I tak se dožil uctihodneho věku.
Než jsem tuto knihu přečetla, netušila jsem, že nějaký pan Mikolášek, léčitel, existoval.
Doporučuji.

i_vanička
22.01.2021 2 z 5

Zdlouhavé čtení s opakujícími se informacemi. Pro lidi jako já, kteří chtějí poznat osobnost a mít i hezký umělecký zážitek, doporučuji raději film Šarlatán. Vystihuje stejně dobře podstatu i tu složitost osobnosti pana Mikoláška, jeho úžasnou práci i rozporuplný postoj k ní z vnějšího okolí.

blackholesun32
10.01.2021 3 z 5

Precetl jsem, ale nejak zvlast uchvacen nejsem. Jednak mi kniha prisla chaoticka, za druhe neoplyva kdovi jakou literarne-stylistickou hodnotou, no a v neposledni rade me vlastne vcelku vytacela osobnost samotneho bylinare. Myslim, ze Trojan ho zahral dost milosrdne (nicmene film se v mnohem dost odklani od knihy). A tak misto toho, abych si v osobnosti Jana Mikolaska udelal jasneji, tak nejsem o moc moudrejsi, nez na zacatku cteni. A to jestli byl zazracnym lecitelem, anebo sarlatanem je mi ve vysledku vcelku jedno. Nicmene zivot mel rozhodne zajimavy a rkl bych, ze vpravde prozity.

Marta13
30.12.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o životě léčitele, nicméně spousta pasáží se v knize opakuje ...

Caa
14.12.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla po shlédnutí filmu Šarlatán. Má očekávání splnila, protože život léčitele Mikoláška podrobně mapuje od narození až do smrti. Přestože se čte dobře, některá témata rozpitvává na můj vkus zbytečně dopodrobna, např. menší spory a soudní pře, které mi rychle začaly splývat. Naopak mi chyběla informace, co se stalo s Toníkem a dalšími spolupracovníky po tom, co si odseděli trest.
Kladně hodnotím snahu autorů ponechat čtenáři prostor udělat si na některé události i osobu léčitele vlastní názor. Co mě fakt rozčilovalo jsou nedostatečné korektury, kterým unikla řada typo chyb i několik vážně nepovedených formulací např. "hýkající úřední šiml".

LéňaM
23.10.2020 4 z 5

Po přečtení knihy Šarlatán, jsem potřebovala vice informací o tomto léčiteli.
Tato kniha mi dala vše co jsem potřebovala.
Koho zajímá život a životní nástrahy pana Mikoláška - doporučuji přečíst

Rade
16.10.2020 5 z 5

Přečetla jsem v návaznosti na film Šarlatán, a ač film ukazuje životní příběh Jana Mikoláška trochu jinak a ve zkratce, ač je jeho filmová fyzická podoba v podání skvělého Ivana Trojana oproti skutečnosti zcela jiná, přesto bych řekla, že se filmu podařilo vyhmátnout to hlavní.
Neobyčejně silnou osobnost, která si jde až tvrdohlavě za svým, člověka rozporuplného, někdy laskavého, někdy až nepříjemně ironického, pracovitého, posedlého svým posláním pomáhat lidem, ale i podnikatelsky šikovného a schopného. Každopádně neuvěřitelně úspěšného; přestože mu v každém životním období (První republika, Protektorát, komunistický režim) velké množství lidí v okolí házelo klacky pod nohy, mnohokrát stál před soudem, byl vězněn, vždy se až zázračně znovu postavil na nohy. S výjimkou toho posledního zatčení a soudu, kdy byl nejen zavřen na několik let, ale byl mu zabaven veškerý majetek, jenštejnská vila, rozkradeno vše, co v jeho vile zbylo…
Kniha je velmi dobře zpracovaná, spousty citací z Mikoláškových pamětí, citací z dopisů, vzpomínek pamětníků a rozsáhlá fotografická příloha.
Autor Martin Šulc měl práci poněkud zjednodušenou, protože vycházel i z rodinného archivu (sám je potomek Mikoláškovy sestry), nicméně za zpracování všech podkladů do tak zajímavé a čtivé knihy palec nahoru.
Jen jedno se po přečtení knihy nedozvíte – zda byl Jan Mikolášek tak trochu šikovným „šarlatánem“, nebo zda byl skutečně neomylným zázračným přírodním léčitelem s jasnozřivým nadáním od pánaboha, a nebo - prostě něco mezi tím… Každý čtenář možná dojde k jinému závěru…
A ještě poslední poznámka: Moje maminka, která vyrostla na Velvarsku, vzpomíná, jak se v jejím dětství doma často říkávalo „jezdit na Kladno za Mikoláškem“ (tehdy působil v obci Hradečno), v té době byl skutečně fenoménem a mezi lidmi nesmírně populární.

„Příroda prostřednictvím léčivých bylin dokáže dělat zázraky, ale to je jen polovina léčení. Druhou polovinou je pevná víra v uzdravení a ta je hlavní složkou uzdravovacího procesu.“ (Jan Mikolášek, 1954)

Mibaf
09.10.2020 5 z 5

Ke knize jsem se dostal až po shlédnutí filmu Šarlatán - režisérky Agnieszky Holland
s Ivanem Trojanem v roli Jana Mikoláška.

A přiznávám, že prvotní úmysl byl knihu spíše prolistovat, než nějak moc číst a studovat. Ale vtáhlo mě to víc, než jsem čekal. Fakta o životě slavného léčitele jsou do jednotlivých kapitol moc pěkně vsazená, doplněná o deníkové zápisky z jeho pamětí a v neposlední řadě mě bavilo porovnávat "skutečnost" jeho života s filmovou nadsázkou podle scénáře Marka Epstejna.

Štítky knihy

léčitelství

Autoři knihy

Kniha Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli je v

Právě čtených3x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě12x
Knihotéce59x
Chystám se číst82x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x