Života sladké hořkosti

Života sladké hořkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417940/mid_zivota-sladke-horkosti-9ZQ-417940.jpeg 4 173 33

Vzpomínky Lídy Baarové, jedné z nejznámějších českých filmových hereček mezi válkami a krátce po ní, herečky, která má na co vzpomínat. Oslnivá kariéra v českém a zejména německém filmu, úspěšné snímky, jež se líbily divákům v celé Evropě, nepřijatá nabídka z Ameriky, ale i závist, intriky, hektické vypětí, senzace bulvárního tisku, to všechno tvoří vnější rámec vzpomínání. A pak dvojí pád, z nichž ten druhý téměř smrtelný. Kniha vyšla ve spolupráci původního nakladatele Sfinga a nakladatele Ametyst. V roce 2007 vyšel dotisk se stejným isbn.... celý text

Julie99
Julie99
03.10.2023 4 z 5

Dobře napsané, i když občas poněkud odtažité...

Nofar197
Nofar197
29.11.2022 3 z 5

Ona nic, ona, muzikant. Jinak dobře napsané.


andrii24
andrii24
01.10.2021

Napojte se mezi břehy. Po řece bytí přece, někdy klidně, hladce, jindy divoce, se šrámy, různé bárky plují. Jedna přímá, plná bílých labutí. Jiná se klimbá, je černá, zlo budí. Mefistofelovy stinné svody zpod hladiny vycení. Zkrabacený kabátec ohnivě hřeje. Na sebe si ho bere spalující osudí, mrazivého údobí.

Marki019
Marki019
16.09.2021 5 z 5

Ještě si ráda poslechnu audioknihu, kterou namluvila pro Škvoreckého. Jinač příjemné čtení doplněné obrázky.

MiriamF.
MiriamF.
07.03.2021 5 z 5

Kniha měla spád a děj, četla se výborně. Jestli měla LB potřebu upravit svůj mediální obraz, nevím, nechci soudit, původní verzi jsem nečetla.

xolee
xolee
22.12.2020 5 z 5

Kniha je velmi čtivá. Paní Baarovâ popisuje svoje vzpomínky o svém životě, o hereckém prostředí, o zvláštně smutné době, ve které jsem nežila a znám pouze z vyprávění, školy a nebo dokumentů. Čím jsem starší a vidím dokument o nějaké události, co jsem sama zažila, tak si uvědomuji, takhle to přece nebylo, takhle jsem to v tu dobu nevnímala, proto si myslím, že nám nepřísluší soudit pravost vzpomínek. A navíc co bych asi udělala já být v té době, na jejím místě...

Sidonka3
Sidonka3
15.09.2020 5 z 5

Knihu jsem četla v roce 91, kdy se se vzpomínkovými knihami o dříve zakázaných osobnostech roztrhl pytel. Moc hezky se mi četla a do hereččina životního příběhu jsem se snadno vžila, i když tehdy jsem měla nároky na literaturu jiné než teď. Vím, že jsou více oceňované a snad i objektivnější Útěky zapsané Škvoreckým. A na tu se také chystám.
Přesto si na Života sladké hořkosti nestěžuji. Knížka pobavila, herečka zveřejnila zážitky z filmování, tehdejší doby i nějaký ten drb ze zákulisí, je plná fotografií a zhltla jsem to jako malinu. Navíc je spjatá s krásným létem, kdy jsem byla čerstvě zamilovaná a během čekání na to, až se přítel vrátí z práce, jsem si knihu četla na našem nádherném místě, v poetickém lese, na mechu a trávě měkké jako kobereček, pod vysokými stromy propouštějící paprsky slunce, mám se čtením prostě spojené hezké okamžiky.
To nejhorší o sobě možná herečka neřekla, něco vypustila nebo poopravila, nicméně na knihu vzpomínám s láskou a nostalgií. Že se mi to četlo snadno a zdálo se mi to tehdy zajímavé, to mi nikdo nevezme.
Kniha je psaná beletristickou formou, obsahuje přímou řeč a protože jsem tehdy o herečce mnoho nevěděla, měla i spád. Dávám 5 hvězd, hodnoceno dřívějším pohledem na svět a dalšími okolnostmi.

vikaa
vikaa
29.11.2019 3 z 5

Domnívám se, že zároveň s otevřením hranic, pociťovala Lída Baarová nutnost představit se českému čtenáři v lichotivějším světle, než jak ji vykreslil ve své knize Škvorecký a než jaké bylo obecné povědomí o jejím osudu. Knihu psala v poměrně pokročilém věku, v období, kdy se mohla po mnoha letech vrátit do České republiky, což zcela logicky doprovázelo životní bilancování. Nezazlívám Lídě Baarové, že v této knize "prokličkovala" svou zásadní i když krátkou životní epizodou s Goebbelsem. Jak sama v knize několikrát zdůraznila, za všechno, čím se v životě provinila, ji osud krutě potrestal. Po přečtení knihy jsem se nemohla zbavit dojmu, že přes všechnu svou krásu a slávu nebyla Lída Baarová skutečně šťastná...

charlizee
charlizee
17.08.2019 3 z 5

Když jsem na vysoké škole chválila vzpomínky Adiny Mandlové, tak mi spolužáci z filmové vědy doporučovali vzpomínky Lídy Baarové - že se jim líbily víc. Tak jsem se k nim po deseti letech dostala :)

Jaká byla skutečnost se asi nikdy nedozvíme... Četlo se to dobře, ale chyběla mi tam ta Adinina lehkost a nadhled. Pár pasáží, které se opakovaly napříč kapitolami, přičítám věku, ve kterém to Lída Baarová psala.

Phoe-be
Phoe-be
26.07.2019 5 z 5

Velmi zajimavy pribeh. Chapu, ze Baarova o svem zivote muze a nemusi rikat pravdu, jsem ale velice rada, ze jsem si precetla i slova druhe strany - a slova psana s odstupem let, s moudrosti a pochopenim, se smirenim a odpustenim. Vseobecne povedomi o tom, jake byly osudy Lidy Baarove, vykreslovalo totiz docela jiny obrazek nez tato kniha... At je uplna pravda kdekoliv, vnimam ted jeji zivot mnohem vice jako osud zeny, ktera uz od velmi mladych let, kdy se charakter jeste utvari, pritahovala tolik pozornosti, ze v proudu vsech tech nazoru a zajmu nedokazala vzdy jit tam, kde by nasla to, co jeji srdce opravdu zadalo a co potrebovalo. Nedokazala vzdy v tom viru obdivovatelu a slavy najit svuj vlastni smer a stesti.

Ajrad1981
Ajrad1981
05.04.2019 3 z 5

Kniha je celkem zajímavá, uhlazený styl, dobře se to čte. Nicméně to, co jsem si chtěla přečíst nejvíc, v knize není, a to její vztah s Josephem Goebbelsem. Lída takový vztah popírá a mně to přijde málo uvěřitelné. Pokud by byl stále odmítán, vážně by šel manželce oznámit, že se chce kvůli české herečce rozvést? To by musel být idiot. A to, že odmítla Hollywood? Když jí nabízeli tak skvělou smlouvu? (Teda, aspoň bych řekla, že byla skvělá, kdo z herců má dnes garantované čtyři filmy ročně?) Kvůli Fröhlichovi těžko. Ze strachu? Nebála se odjet sama do Německa, proč by se pak začala bát Ameriky? Už byla starší, zkušenější. Ne, nepřesvědčila mě, že s Goebbelsem nic nebylo. A dost to ovlivnilo moje hodnocení.

Misha224
Misha224
15.01.2019 3 z 5

Zajímavá kniha o Lídě Baarové.

Leninkka
Leninkka
11.09.2018 3 z 5

Nějak té knize a zpovědi paní Baarové nevěřím. Četla jsem o jejím životě více knih a tato mi přijde nejméně důvěryhodná. Asi nedokáži pochopit jak mohla být stále tak naivní a nevědět co se kolem ní děje. Také mi přijde, že byla pěkně sobecká, stále utíkala aby zachránila samu sebe a na ostatní nemyslela. Nechci soudit, kdoví jak to tedy celé bylo, ale kniha mi přijde jen jako obhajoba.

Sarah01
Sarah01
24.07.2018 3 z 5

Jak už tady někdo níže napsal, knížka mi taky přijde spíš jako obhajoba Lídy Baarové. Asi jsem hodně ovlivněná tím, že jako herečka se mi nikdy moc nelíbila, i když byla velmi hezká, a také mě nejspíš dost ovlivnily dokumenty o ní, především Zkáza krásou od Heleny Třeštíkové.

IvonaK
IvonaK
14.06.2018 4 z 5

Baarová trochu upravila své předešlé paměti. V této knize není tak otevřená jako v knize útěky a zatajila zde jednu její nejvýraznější věc.

Marika Vanova
Marika Vanova
08.03.2018 4 z 5

Životní příběh herečky Lídy Baarové je pro mne spíše hořký a smutný. Její úspěchy by mi ta léta bídy, vězení rodinného neštěstí a smutku nevyvážily asi proto, že v divadelním a filmovém světě jsem pouhým divákem a jiné ambice nemám.

andrea5516
andrea5516
19.02.2018 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny milovníky filmů a herců první republiky. Jen pozor, neberte vše, co je napsané doslova, někteří pamětníci líčí některé události jinak než paní Baarová.

Radka89
Radka89
18.10.2017 3 z 5

Byla to druhá kniha po sobě, kterou jsem četla o Lídě Baarové.. Píše pěkně, jsou tam zajímavé věci, které jsem doposud nevěděla, ale jak tu již bylo zmíněno vadí mi jak se pořád obhajuje, že vlastně za nic nemohla atd.. Dále jen pár zmínek o Goebbelsovi a z knihy je patrné,že on o ní stál a ona ne.. chápu, že se chtěla knihou obhájit před českými čtenáři, ale možná bych ocenila kdyby napsala pravdu.. možná by našla více pochopení..

Marčullkas
Marčullkas
29.03.2017 4 z 5

Jsem toho názoru, že za přečtení příběh stojí. Do jaké míry je smyšlen a obalen netuším. Můžeme si už jen domýšlet.

kacimilek
kacimilek
01.11.2016 4 z 5

Jsem fascinována dobou předválečnou a válečnou, zbožňuju filmy z oné doby, stejně jako herce v nich. Neměl to jednoduché asi nikdo, ať už byl člověk zaměstnán jako úředník, dělník nebo herec. Byla jsem docela překvapená, jak je kniha napsána - líbila se mi.