Život za první republiky

Život za první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502839/bmid_zivot-za-prvni-republiky-Zpl-502839.jpg 4 19 4

První republika (1918–1938) existovala jen krátce, ale přesto je toto období nabito zajímavými i dramatickými událostmi. Autorka populární formou vypráví o všech oblastech života v té době, o problémech po první světové válce, o běžném životě lidí, ale také o úspěšných podnikatelích, spisovatelích, sportovcích a filmových hvězdách, o skandálech politiků či o ženách, s nimiž navázal prezident Masaryk vztah po smrti své manželky. Nechybí zajímavosti jako například líčení kruté zimy v roce 1929, přemnožení bekyně mnišky nebo to, jak vznikla tradice Vánočních stromů republiky.... celý text

Přidat komentář

knihomolka_jaja
09.06.2023 4 z 5

V knize se dozvíte od každého šprochu trochu. Přes španělskou chřipku, významné osobnosti té doby jako byl Tomáš Baťa nebo Hana Podolská, způsob a styl oblékání, všední život, literaturu a film až po atentáty a první ženskou automobilovou závodnici. A mnoho dalšího.

Já osobně literaturu faktu čtu jen zřídka. Kniha pro mě musí být stravitelně napsaná a ne na vás jen chrlit velké množství informací a dat.

Hana Kneblová dala dohromady úžasné dílo, které se nejen dobře čte, ale i baví.

Já tomuto období nikdy nijak zvlášť nepodlehla. Nezajímalo mě ani ve dějepisu, ani v literatuře. Ale autorka této knihy vám dokáže nabídnout všechny informace tak lehce a zábavně, že ani nevíte jak a máte přečteno.

Jediné téma, které mě nebavilo, byly pasáže o Sokolu, sokolských sletech a olympijských hrách. A také je škoda, že fotografiemi nebyla kniha proložena tak, aby byl obrázek vždy u patřičného tématu. Všechny najdete na jednom místě uprostřed knihy.

Jinak jsem často až žasla, co se všechno v té době přihodilo, byla jsem nalákána k přečtení několika klasických českých děl a vůbec jsem si vytvořila nenásilnou formou přehled o tom, jak se za první republiky vlastně žilo.

Určitě doporučuji. Pokud bychom ve škole četli tohle místo klasické učebnice dějepisu, třeba bych si i něco zapamatovala.

martunka
05.06.2023 4 z 5

Dozvěděla jsem se toho hodně...


Knižní střípky
06.02.2023 4 z 5

Máte-li rádi toto období, tato kniha vás určitě nemine. A pokud o něm moc nevíte, tato publikace by mohla být tím správným začátkem pro rozšíření obzorů. Je napsaná čtivě a přístupným jazykem. Já jsem opět spokojená a jdu si pustit nějaký film pro pamětníky.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

maryzka
16.01.2023 5 z 5

Dalo by se říct- shrnutí krátkého života z první republiky- kultura, společnost, aféry, modní styly či sportovci. Někdy jsem se dozvěděla o autorech i něco navíc.