Život válečníka

Život válečníka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500983/bmid_zivot-valecnika-sJ2-500983.jpg 4 71 21

EPICKÁ FANTASY PLNÁ DRSNÝCH MUŽŮ, NEBEZPEČNÝCH ŽEN A DĚSIVÝCH MONSTER... Byla to doba temnoty, krve a strachu. Byla to doba, kdy na trůnu z Kamene seděl Císař, možná člověk, možná prastará, nesmrtelná entita. Byla to doba meče, magie a šílených bohů vyštvaných z bezedných propastí času. Tehdy se na stezkách Císařství objevil válečník, který v sobě nesl touhu po pomstě, moudrost věků i žal po dávno ztracené lásce. Aniž by to tušil, na hřbetě koně i draka, obutý i bosý, ostřím meče i holou pěstí psal pochmurnou historii našeho světa. Historii Císařství. Ti, co nevěděli, mu říkali Sebasttyen. Ti, co věděli, mu říkali Nezrozený. Ti, co tušili, říkali, že spálí svět na popel. Tohle je jeho příběh. Tohle je jeho život. Život válečníka.... celý text

Přidat komentář

Franc
dnes 3 z 5

Bezesporu krásně zpracovaná kniha, bezesporu kniha zajímavá, leč k dokonalosti mi přeci jenom něco chybělo.

Rozdělení děje na několik samostatných povídkových částí po mém soudu zapříčinilo kolísavost děje. Byly pasáže, které jsem "hltal", pasáže, které nadšení z čteného ubralo rychlostí stupeň.

Kniha si bezesporu nese všechny atributy zajímavé a poutavé fantasy - nelítostné řeže, touhu po pomstě, lásku i nenávist - ale v tomto případě mě spojovací článek, kterým je hlavní hrdina, nepřiměl nalézt si k němu cestu. S přibývajícím stránkami a jeho toužebnějším hledáním konce cesty uvadal i můj zájem o jeho další osudy. V tomto shledávám největší slabinu celého příběhu.

Jak jsem uvedl, jedná se o krásnou knihu, knihu s příběhem, který si své fanoušky a obdivovatele najde, ale já ve vší úctě k autorovi v čelní řadě stát nebudu.

Malarkey
26.11.2023 3 z 5

Musím říct, že na to, jak je kniha krásně provedená (ve všech ohledech!), mě její obsah dost zklamal. Byť sám o sobě špatný vůbec není.

Kniha se totiž neskládá z jednoho velectěného epického příběhu, ale z jednotlivých povídek, jejichž hlavní postavou je válečník Sebasttyen. Povídky jako takové nejsou úplně zlé, ale žádným způsobem nedělají nic pro to, abyste si hlavní postavu oblíbily.

Povídku za povídkou jsem se zarážel, jak autor vždy hlavní postavu v prvních stránkách povídky nechá někde umírat, aby tím vlastně rozjel děj. Nechtěl bych být Sebasttyen, protože kdykoliv mi někde začne můj příběh, pokaždé by mě to hodně bolelo - tedy pokud bych nebyl někde těsně před smrtí - tedy v bezvědomí.

Kniha je to ale ve všech ohledech krásná, ale spíše pro ty, kteří autorovu postavu znají již z dřívějších povídek, než aby se k ní dostali takhle prvně jako já. V knize je mimochodem hrozně hezká mapa na vnitřní straně pevné vazby, jenže kdyby tam nebyla, nic zásadního se nestane. Povídky o těch místech mluví, ale vlastně vůbec nelákají k tomu se do té mapy podívat a kochat se jí. A tak to je vlastně s celou knihou. Povídky čtivé, ale neměl jsem k hlavní postavě vztah, abych se těšil do dalšího jejího příběhu.


špulo
13.07.2023 4 z 5

Nádherná kniha po stránke prevedenia. Naozaj, nádhera. Obsahovo je to už trochu horšie. Že sme podobné príbehy čítali kaje taje mi nevadí. Že mi občas nesadol autorov štýl nie je jeho problém, ale môj a viem sa s tým zrovnať. Že je to celé poňaté ako pocta autorovým obľúbeným spisovateľom je zas jeho problém a mne to opäť nevadí. Že je však hlavný hrdina suchar jak zabudnutá hrianka na terase, to už mi vadí. Práve v ucelenej zbierke poviedok by mala hlavná postava rásť a čitateľa si omotať kolom prsta. Tu naopak niekde v druhej polovici knihy náš hrdina upadá a padá a mne začal byť totálne ukradnutý. Až som bol rád, že v poslednej poviedke takmer ani nebol. A v tom duchu vyznel aj záver. Ak nehráme na originalitu, ale na poctu žánru a jeho autorom, tak na to potrebujeme aspoň riadno upraveného a na poriadek vypraveného sprievodcu. Lebo sa mi nezdá, že by takýmito sucharmi boli Conan, Geralt, Tulák či Koniáš. Preto jedna hviezda za výpravu knihy a len tri za výpravy so Sebasttyenom ;)).

BUBO26
27.06.2023 5 z 5

Som trošku rozorvaný v hodnotení. Prvú "poviedku" by som hodnotil na tri hviezdy. Napriek tomu by som uvítal, aby sa z nej stal plnohodnotný príbeh na zvyšok knihy. Keď som prichádzal ku koncu, dal by som 4. Takže prečo 5*? Ak túto knihu beriem ako žánrovku, poctivé "meč a magie", navyše z Česka, tak je to ku**vsky dobré. Bavilo ma to. Boli v tom všetci moji milovaní - Gemmell, Howard atď. Ak by som to bral "len ako knihu", tak by z toho boli 3*. Ja ale zostávam fanúškom "hardcore fantasy" a ako taký dávam 5*.

Tamten
04.05.2023 4 z 5

Slohově zajímavá kniha, ale ne všechny způsoby vyprávění mi úplně sedly. Většina částí se ale čte velmi dobře a výsledek je dobrá netradiční kniha (ve které je ale vidět jasná inspirace předlohami, což ovšem není na škodu).

Kolka
26.04.2023 4 z 5

Když mi kamarádka knihu doporučila jako dárek pro manžela, neváhala jsem. Když mi ji nadšený po přečtení doporučil, neváhala jsem. A ani jednoho nelituju. Kniha je puzzle příběhů, které vás dlouho napíná v tom, jak se celý obraz složí a nakonec možná vyloženě nevyrazí dech, nicméně zanechá pocit dobře odvedené práce. PS a ke všemu je ta knížka i fyzicky krásná.

houston
09.03.2023 1 z 5

Prostě jen další z celé řady nevýrazných českých kompilátů zahraniční literatury. Ztráta času. Jednu hvězdu dávám za fajn ilustrace a obálku.

vendylein
16.02.2023 4 z 5

Jsem ráda, že autor přiznává to, že Životem válečníka vzdává hold svým oblíbeným autorům. Někteří jsou z knihy cítit hodně. Čili nečekejte originalitu, objevné a převratné čtení. Ale... Tomáš Němec promyslel text do puntíku, řemeslně odvedl skvělou práci. Život válečníka je čtivá, hravá a poctivá fantasy. Hravá ve smyslu toho, jak si s vámi pohrává autor - vrhá vás do děje jednotlivých povídek a vy společně s hlavním hrdinou zjišťujete, jak jste se v tom víru vlastně octli. A ano, ty povídky jsou propojeny, ale fungují i samostatně. To samozřejmě nemusí sednout každému. Mně osobně se kvůli tomu četla kniha hůř, neměla jsem pocit toho, že potřebuju číst dál, abych zjistila, jak to celé dopadne.
Na závěr ještě vyzdvihnu výpravu knihy - nádhera!!!

Maud22
29.01.2023 5 z 5

Spolu se Sebasttyenem, vojákem, postupně procházíme ponurým podzemním labyrintem císařského paláce a pátráme po skrytém tajemství, jež se týká i Sebasttyenova původu. Pak následuje epizoda, když už jako příslušník proticísařské Brigády zažije dobrodružství s dračími jezdci v horách svým tvarem připomínajícím jehly. Časem se dostaneme do města, kde se má završit konečné řešení otázky elfů. Nějakou dobu strávíme v pouštním městě, kde se těží vzácná látka rozšiřující vědomí, jež má, jak později zjistíme, i jiné využití a účinky. Popis hospodské rvačky je dokonalý, jako by člověk sledoval jednotlivé záběry nějakého scénáře rozložené a přitom v jediném celku. Ta Sebasttyenova pouť je dlouhá. Na pomezí snů a hrůzy a věčného boje hledáme klid, smrt, která nepřichází. Není to přímočaré, a to mě na tom baví, člověk si skládá jednotlivé dílky a zároveň je překvapován.

Gustik5
18.12.2022 3 z 5

Život válečníka je knihou, jež zdaleka nejvíce potěší zejména fanoušky fantasy ze staré školy, v nichž se pro akci nejde daleko a které jsou zasazeny do bohatého, životem a historií tepajícího světa. Světa, který nikterak neskrývá silnou inspiraci jinými díly. Což se může setkat s kritikou pro svou neoriginalitu, nicméně já to spíše vnímal jako plus a důkaz přítomnosti k subžánru.

Styl, jakým autor píše nemusí sednout každému a může působit trochu těžkopádně. Zejména proto, že je poměrně obtížné se zorientovat v ději a jeho posloupnosti. V tomto ohledu se se čtenářem autor nemaže a nemilosrdně jej vrhá do víru dění (což ale pro leckoho může být naopak zase přínosem). Já osobně jsem měl trošku problém najít si cestu k hlavnímu hrdinovi. Zatímco třeba Žambochův Bakly pro mě něčím zajímavý byl – zejména pak humorem a sebeironií, Sebasttyen jako by nějaký takový výraznější rys postrádal. Nevadí, že se (tradičně) jedná o antihrdinu, ale „něco“ mu chybí. A ono pomyslné a nepojmenovatelné „něco“ mi chybělo, abych se při čtení tohoto díla nechal unést do fantaskního světa naplno. Krásná kniha, jejíž obsah je lehce nadprůměrný, ale pro svou cílovou skupinu bude skoro určitě pokladem…

kuruteku
05.12.2022 3 z 5

Takový komplot ze všeho možného. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil spojovací můstek. Ale mrzelo mne, že ten závěr je nějak moc otevřený. Bohužel tím to bylo o dva stupně slabší než literární vzory. Ale bylo to zajímavé.

orson
26.11.2022 4 z 5

Ze začátku jsem byl dosti zmaten, ale když jsem pochopil o co jde, tak mě dost chytlo. Dobře promyšlená kniha od začátku do konce. A hodně originální myšlenky.

lassse
08.11.2022 3 z 5

Obálka a celkové provedení knihy je hodně povedené. Co se týče obsahu, tak ten se mi moc pod kůži nedostal (až na poslední povídku). Nějak se mi do toho nešlo začíst, přitom popis světa, postav apod. není špatný. Často jsem tam viděl Sapkowskiho, ale není to Sapkowski.

Dragonian
31.10.2022 4 z 5

Označení "old adult fantasy" je zde naprosto na místě. Kniha vzdává hold starým mistrům fantasy. Není to pouze jejich kopie nebo vykrádání, ale inspirace se nezapře.
Kniha je i velice hezky zpracovaná. Neměla by uniknout žádnému fanouškovi fantasy.

Archie
23.10.2022 2 z 5

Fantasy nastaveni/lore bylo zabavne. Vypraveni mi ale prislo takove skakave, casto neprehledne, roztekane. Nemohl jsem se zacist a osud postav mi byl vcelku ukradeny(cemuz nepomohla prave ona vypravecska roztekanost a povidkova forma). Mozna mi to (vzhledem k jinak velmi pozitivnimu hodnoceni zde ci v Pevnosti), proste jen tentokrat nesedlo.

Chidlink
22.10.2022 3 z 5

No bylo to takové nemastné, neslané. Lehký nadprůměr a 60% tomu myslím dokonale pasuje. Dost mi vadilo to, že jsem nebyl přesvědčen o tom, že by některé postavy v některých situacích opravdu takto jednali. Občas mi to přišlo dost nepřehledné a nad některými věcmi jsem zas jen nevěřícně kroutil hlavou.

6493
13.10.2022 5 z 5

Pro mě až doposud zcela neznámý autor a nebýt nenápadné reklamy, která na mě vyskočila při jednom večerním projíždění storíček, přišla bych opravdu o hodně.
Kniha na první pohled jistě zaujme svojí vizuální stránkou a věřte mi, že unvitř je ještě krásnější. Nádherné ilustrace a celkově barevné provedení bylo pastvou pro oči a dovršilo můj celkový a vesměs kladný pocit, který jsem z knihy měla.
*****
Příběh je členěn do 4 částí, kde každá z nich sleduje určitou epoizodní etapu ze života jednoho válečníka (ejhle, název knihy). Jednotlivé části na sebe zdánlivě nenavazují, ale jako celek utvářejí propracovaný a komplexní obraz napínavého a neskutečně temného fantasy světa, kam by se člověk bál sednout si i do hospody na pivo. Každá část je zároveň zasazena do jiné části světa, potkáváme nové postavy, které jsou dotaženy k dokonalosti a každá je za sebe originální.
*****
Sama hlavní postava je přesně taková, jaká by měla být, aby uspokojila i ty nejrýpavější a věčně nespokojené čtenáře. Sebasttyen je zároveň padouch i hrdina, zlomený i v plné síle, šťastý i nešťastný a i tehdy, když má kolem sebe souputníky, přátelé i milované, je neustále sám. Ve výsledku si ho oblíbíte, budete nadšeně sledovat jeho dobrodružství, ale bude vám ho celou dobu dost líto.
*****
Tempo knihy je svižné, díky epizodám poznáváte pořád něco nového, takže nemáte vůbec šanci se začít nudit. Kniha má spád a zároveň i spoustu prostoru k zamyšelní. Stylově mi jak členění příběhu, tak i autorův styl psaní, evokuje práci Sapkowskeho, takže všichni jeho příznivci by měli být Životem válečníka uspokojeni.
*****
Meč & magie at its finest!

M.C.SMITH
03.10.2022 5 z 5

Naprostá dokonalost.
Na tuhle knihu jsem se velmi těšila a nezklamala mne. Bylo to úžasné čtení, které jsem si užila od začátku až do konce.
Kniha mne pohltila a já hltala každou stránku jako o život.
Velmi ráda si knihu v budoucnu přečtu znovu a mohu ji jen a jen doporučit.

Ramiel
26.09.2022 1 z 5

A já bych řekl, že ta hranice bohapusté krádeže byla překročena... Autor sám na konci vyjmenovává všechny možné autory, kterým prý vzdává poctu. Ale už při čtení mi v hlavě znělo jen jedno jméno Gemmel. To je prachsprostě vykradená Drenajská sága.

cathyblack
21.09.2022 5 z 5

Tahle kniha krom nádherného provedení, parádních ilustrací a krásné mapy nabídne moc fajn čtecí zážitek všem, kteří si libují ve staré dobré sword and sorcery fantasy. Autor tímto dílem vzdává hold starým dobrým Gemmelům, Howardům, Sapkowským, Žambochům apod. Jak říká on sám, jejich ozvěny jsou v Životě válečníka zřetelné tak akorát, aby nemohly být považovány za bohapustou krádež. (Jak by řekli elfové.) V první části jsem mnoho podobností nenalezla, ale pak mě vlastně bavilo ty podobnosti hledat, dohledávát a bavit se tím. Podobně jako Zaklínač je kniha spíše laděná do delších povídek, pokaždé se potkáváme s nějakými dalšími zajímavými postavami a jde o jiný krvavý střet, jinou krásnou ženu v nesnázích či obludné monstrum. Čtení jsem si užívala, odpočívala u něj a ráda jsem se ke knize vracela. Ono provedení celkově té knize strašně sluší, oceňuji též vybrané citace: například báseň p. Hory - Léto. Tak skvěle se k následujícímu příběhu hodila! Nejvíce se mi líbila část: "Milenka mrtvého muže", která byla i úžasně vtipná, plná hlášek a draků. Za mě takový parádní literární husarský kousek z Česka, který si zaslouží hvězdiček šest. A Basty je láska.