Život v utajení - Příběh agentky CIA

Život v utajení - Příběh agentky CIA https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449803/bmid_zivot-v-utajeni-pribeh-agentky-cia-JpC-449803.jpg 3 53 19

Amaryllis Fox vypráví ve svých fascinujících pamětech o výcviku a nasazení v elitní tajné operační jednotce CIA, o osmi letech pronásledování nebezpečných mezinárodních teroristů v šestnácti zemích, ale také o manželství a narození první dcery během doby, kdy stále pracovala v utajení. Kniha Život v utajení je výjimečnou výpovědí o životě zasvěceném službě, o vášni a o téměř nepochopitelné odvaze. Současně vypráví intimní, syrový a spletitý příběh o lidských vztazích, lásce a přátelství. Tyto paměti nadané začínající autorky si zkrátka musíte přečíst. Amaryllis byla po vystudování mezinárodního práva a teologie na Oxfordu přijata na Georgetownskou univerzitu ve Washingtonu, kde vytvořila algoritmus umožňující předvídat pravděpodobnost aktivace buňky teroristické organizace kdekoli na světě. V jednadvaceti letech vstoupila do služeb CIA. Zpočátku zde analyzovala tajné depeše a zpracovávala z nich výstupy pro prezidenta USA. Následně působila v irácké sekci protiteroristického centra CIA, kde měla za úkol lokalizovat zajatce unesené al-Káidou. O rok později už usilovala o to, aby se zbraně hromadného ničení nedostaly do rukou teroristů, cestovala po celém světě a vyjednávala o nákupech chemických a biologických zbraní s překupníky na mezinárodním černém trhu. Po završení náročného špionážního výcviku byla nasazena na špionáž ve zvláštním režimu utajení v nejodlehlejších částech severní Afriky, jihovýchodní Asie a Blízkého a Středního východu.... celý text

Literatura světová Thrillery Biografie a memoáry
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Life Undercover: Coming of Age in the CIA , 2019


více info...

Přidat komentář

Katka2382
10.02.2024 4 z 5

Chvilkama zajímavé a chvilkama skoro až nudné.
Ale jsem ráda,že jsem si ji přečetla.

janina66
24.01.2024 2 z 5

Knihu jsem naštěstí vyslechla audio.
Čekala jsem od knihy více o špionáži více akcí v terénu. A tak tato verze mě vůbec neoslovila, až nudila. Moc dětství a dospívání. O práci v CIA málo, a když, tak hlavní hrdinka mi přišla moc sebestředná, jakoby měla jen ona zachránit svět a mír. A její manželé-kapitola sama pro sebe.


sidonka
22.12.2023 3 z 5

Zajímavý příběh o agentce CIA, dělat tuhle práci s miminkem pro mě dost nepochopitelné

soukroma
20.05.2023 2 z 5

Příliš sebestředné (obsahově i stylisticky: zásadně já ... a pak teprve ti druzí), zcela zbytečně dlouze zaměřené na dětství a mládí (celá třetina knihy), kdy se nakonec vykrystalizoval její zájem zejména o boj s terorismem. Nicméně když zmínila útok z 11. září na dvou odstavcích poté, do několik desítek stran popisovala svůj zájem o Barmu jako mladistvá, připadlo mi to - nejen v celkovém kontextu - náramně divné.
Po nástupu k CIA (vzpomněla jsem si, že předtím psala o úletu na univerzitě, kdy si podřezala žíly - jestlipak tohle uvedla poctivě do přijímacích dotazníků...) mi přišlo, že se rovnou postavila do role spasitele (světa i samotné organizace - např. neměla tam žádný vzor, mentora, nic moc neuznávala, na vysloužilé špióny koukala jak na póvl).
Pečlivě se autorka v knize vyhýbala dataci, kde to šlo, takže jsem nevycházela z údivu, když jsem tady konečně zjistila její rok narození - 1980! Takže v CIA a plném nasazení tedy opravdu nebyla dost dlouho (deset dvanáct let?) na to, aby si mohla dovolit předložit věrohodný popis práce v utajení podložený zkušenostmi. Takže to jen vzbudilo mou další nevoli a nedůvěru...

Madelisi
10.05.2023 5 z 5

Kdo se stane tajným agentem? Autorka nás provede svým životopisem od raného mládí, abychom viděli, že měla odjakživa touhu pomoci světu. Již jako studentka se snažila pomoci opozici přímo v Barmě.

Když detailně popisovala práci svého otce, čekala jsem, že se někde dozvíme, že on také byl u tajné služby.

Nábor do CIA je popisován tak, jak ho známe přímo z filmů. Ale část na Farmě je hodně detailní, to mě moc bavilo. Zajímavá představa, jak tráví na tajné základně půl roku a hrají si, že je tam diktatura.

Líbilo se mi, když autorka popisovala první kontakty s cílovou osobou a finty, co používají.

Pokud jde o rodinný život, přišlo mi, že na to, jak na začátku moc mluvila o svém bratrovi, tak se k němu na konci vrátila, protože si stejně jako čtenář uvědomila, že z jejího vyprávění úplně vypadl.

O čem nám filmy lžou, je rodinný život agentů. Autorka byla dvakrát vdaná a dokonce během mise porodila dítě. Pak ji byla nabídnutá jiná mise, během které by měla pro sebe i dceru krycí jména. Tento fakt mi připadá nový.


Závěrem chci říct, že na čtení musí mít člověk naladění. Když ho má, tak si knížku užije. Protože rámcově je napsaná skvěle.

Kira283
27.01.2023 4 z 5

Osobně jsem z knihy nadšená :) Obdivuji odvahu ženy, která se rozhodla stát agentkou s touhou změnit a bojovat za lepší svět i za cenu omezení svého vlastního života. Kdo z nás by měl koule na to žít v utajení i před vlastní rodinou a nesmět s nikým nic sdílet s vidinou, že dnešní den je možná můj poslední? Zároveň krásně vybarveno dilema matky a agentky.

Šárka.Šála
20.11.2022 2 z 5

Nenadchne, neurazí... poctivě přečteno. Takové nenáročné čtení na deštivý den.

Auto999
01.06.2022 3 z 5

Kniha byla zklamání. Přečetl jsem mnoho knih o špionáži a tato rozhodně patří k těm horším. Nejprve píše autorka zbytečně dlouhou dobu o svém mládí, ačkoliv to nijak s CIA nesouvisí. Poté sice píše o práci v CIA celkem dobře, ale zároveň se neustále probírá svým životem. Dvě svatby - dva rozvody. Autorka ve vlastním soukromém životě neví kudy kam. Nečekejte knihu o tajných agentech. Je to autobiografie jednoho z mnoha zaměstnanců tajných služeb.

Aroucaria
21.02.2022 3 z 5

Nebylo to špatné. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, ale čekala jsem větší vodvaz Na agentku CIA to bylo zbytečně unylé a měla toho pustit víc

stesti.s.knihou
10.05.2021 2 z 5

Jelikož mám ráda příběhy silných ženských hrdinek, bez váhání jsem sáhla po knize Život v utajení, který obsahuje paměti agentky CIA. Kniha má dobré recenze na Goodreads, navíc obsahuje i spoustu kladných hodnocení na přebalu knihy slibujících napínavý příběh. Což ale bohužel není tak úplně pravda.
Kniha obsahuje zápisky autorky, ve kterých se postupně dozvídáme o jejím dětství, dospívání, výcviku v CIA, úspěšné kariéře, ne tak úspěšném manželství a založení rodiny. Bohužel mě to ale nebavilo. Knize chybělo zmiňované napětí, u některých pasáží jsem se vyloženě nudila, do knihy jsem se často musela nutit. Chápu, že spoustu věcí, které autorka během svého působení v CIA zažila, muselo projít cenzurou, i tak si ale myslím, že takováto knížka byla pro paní Amaryllis Fox příliš velkým soustem.

kirkpatrick
29.03.2021

Autobiografie agentky CIA od naivního dětství a mládí k výcviku až ke stavu pokročilého agenta. Popisuje svůj život a niterné pocity přes činnost agenta v akci. V závěru knihy rekapituluje svůj život v rámci agentury a ukazuje ženský pohled na toto zařazení.

Jana283
20.01.2021 4 z 5

Velmi zajímavá životopisná kniha s jejíž autorkou nahlédnete do života agentů a fungování CIA, což je samo o sobě atraktivní. To, že se jedná o ženu, přináší do vyprávění další rozměr o životě v utajení - o tom jak těžce lze tuto profesi (či spíše poslání) skloubit s partnerstvím, rodinným životem, mateřstvím… Je to kniha o hrdinství, odvaze, boji za mír a lepší svět, ale také o hledání sebe samé, své zodpovědnosti vůči druhým lidem, o místě v životě, samotě, pochybnostech… Kniha velmi upřímná, otevřená a poctivá.
Velmi silná byla část o setkání se Aun-Sán-Su- Ťij v jejím domácím vězení v Barmě. Jeden ze zásadních momentů formujících světový názor a postoje autorky.
„Mravní přesvědčení jediného člověka dostalo na kolena celou armádu. Chci být přesvědčena o svém poslání stejně jako ona.“
„Představuji si, jaké to asi je, být jejím synem v tichém domě na anglickém venkově a místo na mámu se dívat jen na výstřižek z novin. Napadá mě, jestli cítí spíše zášť, nebo hrdost.“
„Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí“.
Dočítáte poslední stránky a zamýšlíte se nad vlastním životem, nad tím, jak zprofanovaná jsou dnes slova „vlastenectví“ nebo „boj za lepší svět“. Jako bychom si vážili spíše sobectví, sebestřednosti, „pinožení“ se za vlastním pohodlným životem… Ale jsou lidé, kteří se nebojí z tohoto obrazu dnešní civilizace vystoupit, a to mne naplňuje optimismem.

inachisio
10.01.2021 3 z 5

Kniha byla rozhodně zajímavá. Byla však příliš stručná, někdy zdlouhavá a chybělo jí napětí. Ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.

abnanaju
21.12.2020 1 z 5

Po přečtení knihy jsem došel k názoru, že je to celé smyšlené. Žádná ženská agentka CIA nemůže fungovat v zemích od Středního východu, po Afriku a většinu Asie tak, jak je to popsáno v této knize. Muži z kultur těchto zemí, by se nezapojili do komunikace s žádnými ženami způsobem, jaký je v knize popisován. Atraktivní žena jako ona, by v takových končinách a při takovýchto činnostech zmizela během pár hodin. Toto je dílo naprosté fikce.

ladyfromskye
14.11.2020 5 z 5

Přečetla jsem doslova a dopísmene na jeden zátah. Jak jednou začnete, už nedokážete přestat.
Žena, špionka, matka. Amaryllis Vás vezme na cestu svým neobyčejným životem a na jejím konci se budete muset na svět podívat docela jinýma očima.
Tohle byl úžasný čtenářský zážitek a výjimečná životní lekce.

monkal
25.10.2020 4 z 5

Není to kniha, kterou bych hltal od začátku až do konce, ale musím uznat, že je to velmi zajímavá autobiografie, která ukazuje život lidí ze zpravodajské komunity v celé nahotě. Je ti vlastně život ve lži a to i vůči svým nejbližším.
Autorka neadoruje USA ani CIA jako jediné hrdiny, ale nebojí se vyjádřit své vlastní názory, často i kritické.
Pokud by jste chtěli autorku poznat trochu blíž, tak doporučuji její dokumentární sérii o drogové problematice z produkce Netflix.

gonga
08.10.2020 2 z 5

Tato kniha je pro mě zklamání, plná vzletných slov a lásce, míru a porozumění, na mě ale působila falešně a povrchně. Snaha o napsání knihy, která se bude prodávat a souznít se současným levicovým pohledem na svět, ve kterém jsou všichni dobří, z ní je cítit na sto honů. Jako by šlo spíš o autorčino vyznání víry v pravdu a lásku a ne o memoáry agentky CIA. Podotýkám, že se sám za pravdoláskaře považuji a samotné snaze o "pravdu a lásku" se nevysmívám. Toto nejsou memoáry agentky CIA, ale sladkobolné bilancování jedné idealistky, ze kterého se o špionážní práci dozvíme akorát to, že většinou neprobíhá jako ve filmech. Nechal jsem se nalákat reklamou a opět hořce lituji, vyhozené peníze.

Spímsknihou
05.10.2020 4 z 5

Kniha od Amaryllis Fox mě překvapila. Líbilo se mi, že nám autorka přiblížila svůj život v nasazení. Jak nám ukázala i život "mimo službu" a jak může profese jako je ta její ovlivnit osobní i milostný život.

Přiznávám se ale, že mi docela dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetla a během čtení se našly části, které mě tolik nezaujaly.

I tak ale hodnotím knihu kladně.

Monačte
29.09.2020 5 z 5

Jestli čekáte hon za teroristy hned od první stránky, tak jste tu špatně. Tahle kniha neobsahuje zdaleka tolik akce, jak byste očekávali. Začínáme totiž v dětství a k pořádné akci se dostanete až po tom, co pochopíte, co Amaryllis formovalo a proč se vlastně dala na tuto kariéru. Není to žádná bondovka, je to příběh, ve kterém se odráží myšlenkové pochody, názory a postoje hlavní hrdinky. A kouzlo tkví v tom, že tahle hrdinka je skutečná osoba, kterou můžete klidně sledovat na Instagramu. Jo, fakt tam je.

Štítky knihy

paměti, memoáry špionáž CIA podle skutečných událostí tajní agenti špioni

Autorovy knížky

Amaryllis Fox
americká, 1980
2020  63%Život v utajení - Příběh agentky CIA

Kniha Život v utajení - Příběh agentky CIA je v

Právě čtených2x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce72x
Chystám se číst46x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x