Život v totalitě

Život v totalitě https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37295/zivot-v-totalite-37295.jpg 3 2 2

Vzpomínky zemědělského inženýra a vodohospodáře přibližují osobní zkušenosti se společensko-politickou realitou především padesátých let.

Přidat komentář

cori
20.11.2022 3 z 5

Autor popisuje svůj život od dětství po rok 1989, vychází při tom pravděpodobně z deníků, které si psal. Jeho otec vlastnil malou vodní elektrárnu, Jiří byl pro svůj třídní původ a kontakt s protistátní skupinou v roce 1952 vyloučen z vysoké zemědělské školy, pracoval jako brigádník na zemědělském statku, byl odveden na vojnu k vozatajské rotě v Bohdanči u Pardubic, po vojně pracoval v pobočce hydrometeorologického ústavu, v roce 1968 byl rehabilitován a mohl začít opět studovat, v roce 1970 byl nucen dát výpověď a začal pracovat ve vodohospodářských strojírnách, v červnu 1971 byl promován inženýrem- agronomem, od roku 1974 pracoval ve Stavební geologii, po deseti letech byl vyhozen a našel místo na obvodní hygienické stanici, v roce 1982 získal titul kandidát věd a začal pracovat ve Výzkumném ústavu krmivářského průmyslu a služeb v Pečkách. Kromě svých pracovních a vojenských peripetiích popisuje i svůj milostný život. Třikrát se oženil a dvakrát rozvedl. Měl tři děti, o kterých ale není v knize žádná zmínka, jen že se narodily. Za jeho nepodařená manželství mohou ženy, neboť když muže lapají, chovají se podle jeho snů a představ, které si zjistily, po svatbě se přestanou přetvařovat a odhalí svou pravou podobu. Muž pak v manželství trpí a musí si hledat porozumění jinde. Podle mě to byl workoholik, který trávil celé dny na služebních cestách, vysokoškolským studiem a kandidaturou a na rodinu kašlal.
Kniha asi neprošla korekturami, neboť je plná překlepů, dokonce se jednou z Jirky stane jirka i Jitka. Kniha je psaná ve třetí osobě, ale někdy přeskočí do 1. osoby čísla množného. Pokud někoho zajímá, jak to chodilo ve státních podnicích a s jakými problémy se museli potýkat nestraníci, kniha mu mnohé přiblíží.

Cinik
31.05.2016 2 z 5

Není to zcela nezajímavá biografie, ale arogance a nemravnost autora mne vyloženě odpuzuje. Ve světě je jistě více mužů, co považují ženy za jakási lepší saka, dnes je to možná většina. Ale hrdě se o tom vypisovat v biografii a dělat ctnost z rozvodu s manželkou, se kterou právě čeká druhé dítě (s poznámku, že se takhle přece nenechá vydírat), je snad ještě moc i v dnešní skrznaskrz zkažené době...