Život v pravdě aneb Lhaní z lásky

Život v pravdě aneb Lhaní z lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94624/zivot-v-pravde-aneb-lhani-z-lasky-94624.gif 3 13 5

Život v pravdě aneb Lhaní z lásky je autobiografické vyprávění, kterým se Jiří Gruša vrací do češtiny jako svého literárního jazyka. Je to fabulovaná vzpomínka na riskantní lásku mladého maturanta k vlastní profesorce. Příběh o tom, jak bylo potřeba lhát, aby se dalo žít i v neveselých časech. Grušův nový text doprovázejí dvě starší povídky Salamandra a Pěší ptáci, napsané jako poslední české práce poté, co byl autor zbaven občanství a nesměl se vrátit domů. U nás dosud nebyly zveřejněny. Tato kniha je tedy literární oblouk, který proměňuje odchod v návrat a smutek v radost nad chodem života, který nemusí končit tragicky.... celý text

Přidat komentář

Zemlja
25.09.2023 3 z 5

Moc z ní ve mně nezůstalo. Nepamatuju si, o čem byla.

LaCoccinelle
02.01.2020 2 z 5

Knížka mě vůbec nezaujala. Kdybych ji nečetla do čtenářské výzvy, tak bych ji nejspíš nedočtenou odložila. Dočetla jsem jen díky tomu, že měla pár stránek.


mclusky
29.10.2014 4 z 5

Tohle je hrozně dobrý, takovým zvláštním způsobem. Každopádně bych chtěl, abychom měli ještě někdy v ČR ministra, který bude schopen psát takovouhle literaturu.

evelinaevelina
04.08.2013 3 z 5

V první a třetí povídce jsem snad stihla sledovat, co Gruša mně jako čtenáři symbolizuje. V té druhé jsem byla dost vedle...Nejvíc se mi líbila asi povídka první.

macik
10.03.2012 4 z 5

Kniha se skládá ze tří próz, přičemž první dvě mě nijak zvlášť nezaujaly, naopak: fikce, místy až sci-fi, zasazené do reálného prostředí mě akorát mátly a občas jsem měl problém v textu a příběhu se orientovat (Salamandra). Všechny tyto, pro mne, nedostatky ale hravě strčí do kapsy poslední autorův prozaický text (doslova) nesoucí název knihy. Nevím, jestli je to i léty izolace a léty, jež jednotlivé texty oddělují, ale Život v pravdě aneb Lhaní z lásky je textem skvělým! A už jen kvůli tomuto textu Vám knihu doporučím, a rád! Poetické, zamilované, mně známé a rané mládí připomínající. Přečtěte si. Uvidíte. Skvost!