Život v poklusu II

Život v poklusu II https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185715/zivot-v-poklusu-ii-185715.jpg 4 91 11

Kniha Život v poklusu má , jako řada jiných Foglarových knih trochu zvláštní osudy. Její vznik začal vlastně již v roce 1949, kdy autor psal pro přátele a členy oddílu Knihu o Dvojce, legendárním pražském skautském oddílu. Kniha nikdy dopsána nebyla, ale v podstatě na ní vyrostlo v letech 1987 a následujících autobiografické dílo, ve kterém Foglar vypráví o svém dětství v pražských Nuslích, o maminčině papírnickém krámku na Vinohradech, prozrazuje, kde byl legendární Červený dolík, vypravuje o skautování v oddíle Jestřábů. Popisuje svůj mladický věk, práci v Melantrichu, působení v časopisech pro mládež, vypráví o čtenářských klubech a samozřejmě o vzniku svých knih, o svých Hoších od Bobří řeky, jejich táborech, výpravách a činnosti. Původně (jak bylo ostatně zvykem) vycházely jednotlivé kapitoly a ukázky na pokračování v letech 1989 a pozdějších v různých periodicich. Až v roce 1990 vydává TJ Sokol Silůvky u Brna pod názvem Život v poklusu nejprve 1.část a v závěru roku i druhou část (ta byla teprve dopisována) Foglarových vzpomínek, které nepochybně potěší nejen všechny jeho příznivce, ale i příznivce skautingu.... celý text

Janizoun
Janizoun
26.07.2023 5 z 5

V této knize je skutečný život pana Jaroslava Foglara. Po přečtení zjistíte jaký byl duší, srdcem, povahou a dozvíte se, kde všude žil a jak žil. A díky tomu, že žil jak žil, můžeme my a i další generace, mít tu čest, číst krásnou literaturu, kterou napsal. Je mi líto, že tato autobiografie nemá zde tolik čtenářů co by si zasloužila. Sama jsem neměla ani zdání, že tato kniha vůbec existuje, vykoukla na mě zde a to nedávno, když jsem četla komentáře, mých oblíbených čtenářů. Jsem tomu moc ráda, že jsem se tímto způsobem s touto knihou seznámila, protože Jaroslav Foglar je má srdcovka.
Doporučuji tento životní příběh jedinečného pana spisovatele, člověka, který psal, žil a dýchal pro děti a mládež a myslím, že i pro každého z nás, pro každého čtenáře.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
20.07.2023 5 z 5

Autobiografická kniha skvělého spisovatele, čestného a obětavého skauta. Možná přeháním nebo si Jaroslava Foglara idealizuji, ale já to tak prostě cítím. Tato jeho kniha je výborná kniha, ve které poznáte jak hodně čerpal pro své knihy ze svých životních zkušeností. Člověk zapálený pro práci s mládeží, nepohodlný režimu v době protektorátu a velmi nepohodlný soudruhům komunistům. Pro ty, kdo chtějí poznat životní osudy toho Skauta, je tato kniha naprosto ideální


beníček
beníček
18.09.2022 4 z 5

Nejzajímavějším na vzpomínkách Foglara je úžasné propojení jeho životních zážitků, jím zaznamených příběhů v bydlišti a okolí, které jako dítě zažil, a jejich transformace do vlastních literárních děl. Toto naznačené propojení, které odkrývá tato kniha, je úžasné. Samozřejmě čtenáře zamrzí, že životopis není moc upřímný a je stylizovaný. K autorově angažmá v časopise Správný kluk, který za války vydávalo Kuratorium, se například nedozvíme vůbec nic.

InaPražáková
InaPražáková
26.03.2022 3 z 5

Předesílám, že na foglarovkách jsem vyrostla a v zásadě mám na ně hezké vzpomínky, byť už je dlouho řadím mezi potěšení podobného rázu, jako prvorepublikové roztomile přepjaté romance typu Sextánky.

Život v poklusu není historie Dvojky ani Mladého hlasatele, z obojího jsou tam jen ochutnávky, ale zřejmě jde hlavně o perličky nebo doplnění už známých faktů. Ostatně forma krátkých sloupků víc neumožňuje. Foglarův silně výběrový, v tématech i míře podrobností, a zřejmě poněkud stylizovaný životopis odráží především autorovu osobnost, která vyznívá... Jinak: od asi dvacáté strany jsem nebyla schopná nečíst Život v poklusu jako psychologickou případovou studii a musím smeknout - tak dobré a prospěšné uplatnění povahových zvláštností se jen tak nevidí. Zarážející je, že Foglar zřejmě mnoho věcí ve svém textu neviděl (já bych leccos napsala jen do deníku přechovávaného ve střeženém trezoru), nebo že to viděl, ale nepřišlo mu to zvláštní.

Co prochází všemi obdobími Foglarova života, je jeho láska k mládí a mladým lidem, coby druhá strana odporu k dospělosti. Dokonce na jednom místě cituje svůj zápis do deníku, kdy se mu bývalí, už dospělí členové oddílu zdají jako přízraky mrtvých, zatímco živí jsou ti, kdo ještě nedospěli. Těžké uklidňování maminky, když se Foglarův bratr (ve 38 letech!) přes její odpor oženil a odstěhoval z bytu, kde žili ve třech, jsou další fascinující střípek. Nicméně dost senzací, Foglar se při shrnování svého (jistě plodného a úspěšného) života nevyznačuje nijakou skromností, spíš neopomene zmínit nikoho, kdo ho kdy pochválil, počínajíc panem učitelem (pozor, to je zcela vážně podaná vzpomínka), ani kdo mu křivdil (na což nikdy nezapomněl a zřejmě ho to nikdy nepřebolelo). Zarážející je nedostatek nadhledu, který se u starého pána přes celoživotní kontakt s mladšími generacemi projevoval.

Souhrnně je to jistě knížka pro nadšené čtenáře Foglarových knih, kteří si k nim dokázali udržet nostalgický vztah i po letech. Zajímavostí obsahuje přehršel, k tomu bohatý fotografický doprovod. Nejspíše je lépe ji číst spíš povrchně, protože mé sklouznutí k jinému žánru jistě nebylo zamýšlené.

Pytlík
Pytlík
02.01.2022 5 z 5

Jaká škoda, že nacisté a komunisté takového člověka nenechali svobodně tvořit. Vždyť svá vrcholná díla vytvořil za pouhopouhé 2 roky Mladého Hlasatele a 3 roky Vpředu, pak byl zašlapán do země na dlouhá desetiletí. S jeho pílí a talentem jsme tu mohli jsme mít deset pokračování Stínadel, tisíce pokračování Rychlých Šípů...

fes
fes
07.09.2021 4 z 5

Vlastně je to spíše řada drobných uzavřených příběhů, které spisovatele v průběhu života potkaly, a které považoval za podstatné zaznamenat, i když mnohé se jeho osoby týkají jen okrajově. Většina kapitol by tak mohla být zpracována ve formě jednostránkového komiksu, jaké známe z Rychlých šípů. Některé z nich byly použity v autorových románech, jiné se pro ně staly inspirací, jak u mnohých Foglar sám upozorňuje a dokládá tak, že jeho knihy byly úzce propojeny s reálnými událostmi a jeho vlastními prožitky, ba sám upozorňuje i na skutečnosti, které formovaly jeho povahu, zaměření a zájmy. Na druhou stranu se jen letmou poznámkou dozvíme např. to, že kdysi utrpěl závažné poranění páteře (kdy, jak?) a chybí tu i další podstatné události jeho života, které už těžko někdo do detailu vypátrá a doplní, či vůbec zjistí. Nejde tedy o Foglarův životopis v tom nejstriktnějším slova smyslu, ale spíše o zachycení dějů a skutečností jeho života, které v této formě doprovází a z části osvětlují další jeho činnost literární i tu praktickou.

Turlogh
Turlogh
04.09.2021 5 z 5

Moc povedený autorův životopis. Četl jsem jej, jako chlapík zasažený Jestřábovou střelou již v osmi letech, mnohokrát. Dokonce jsme si před lety podle této knihy natočili s několika kamarády a kamarádkami z našeho skautského oddílu a ze SPJF o Jestřábovi film pro vlastní potřebu. Nazvali jsme jej: "S motýlem ve tváři. " Jednalo se o 45 minutový snímek, natáčený v Praze na pro Jestřába významných místech a moc jsme si to natáčení tehdy užili... podařilo se nám přemístit se na čtyři dny úplně do světa JF se vším všudy.
Knížka je velmi popisná a pro přátele JF moc zajímavá, jelikož vypráví nejen o Jestřábovi, ale i o době, ve které žil svůj dlouhý život. Howgh.

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
21.09.2020 5 z 5

Nádherný životopis JF. Souhlasím s pepa4081, prostě , kdo má vztah k přírodě , jejímu kouzlu a vůní . Zařiřování vše ohledně táboření a v době dětství a dospívání pana autora, v nebezpečné době a přesto se radovat , s kamarádství na celý život. Je fascinující , jak se JF. odevzdal mládeži , co pro ni udělal , zdokumentoval i krásně popsal. Určitě nějakou tu foglarovku ještě přečtu, moji první knihou v dětských letech , byla Přístav volá a nedávno jsem si ji připoměl.
Knihy jsou určitě k přečtení pro každého i odrostlého fanouška této literatury.

pepa4081
pepa4081
13.06.2017 5 z 5

Kdo není milovník Foglara, ať ubere jednu hvězdičku. Jde o autobiografický životopis, s mnoha fotografiemi. Kniha je poutavě napsaná a obsahuje mnoho vysvětlení, jak to doopravdy bylo. Pro mne byla naprostá bomba, když jsem se zde konečně dozvěděl pravdu o Rychlých Šípech. Nanejvýš uspokojivé.

Joges
Joges
19.09.2012 5 z 5

Čtení o životě Jaroslava Foglara je zajímavé, napínavé, občas opředené tajemstvím. Jestřáb se během života vážně nenudil, zkrátka prožíval život v poklusu.

WEIL
WEIL
10.08.2011 4 z 5

Foglar zvaný "Jestřáb". O jeho životě, o jeho mamince, o jeho klukovské duši, o jeho lásce ke sdružování se v oddíle a jeho tvorbě.