Život Toulouse-Lautreca

Život Toulouse-Lautreca https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262730/bmid_zivot-toulouse-lautreca-262730.jpg 4 56 7

Beletrizovaný životopis maliara Toulouse-Lautreca. Spousta čb a barevných reprodukcí.

Přidat komentář

Nyctophile
07.01.2024 3 z 5

Zaujímalo ma hlavne pozadie vzniku môjho asi najobľúbenejšieho obrazu - "La Toilette" (alternatívne "La Rousse"). Nepadla tu o ňom však žiadna zmienka. Zaujímavé je, že pri tomto štýle životopisov autori kládli dôraz práve na okolnosti tvorby najznámejších diel, Perruchot to však akosi odsúva na druhú koľaj. Viac než maliarovej tvorbe sa tu venuje jeho alkoholickým excesom a návštevám nevestincov, ktoré pre čitateľa nemôžu byť žiadnym prekvapením. No a na záver faktografická výčitka voči chybe, ktorá ide fakt cez všetky čiary: Eiffelova veža pri svojom slávnostnom otvorení naozaj NEBOLA modrej farby.

Pablo70
02.01.2023 5 z 5

Perruchot tentokrát sleduje život tohoto věčně opilého skrčka. Je zajímavé, jak se dějiny opakují: malíř Pollock byl také alkoholický skrček, zabil se při autohavárii. Plátna T-L i Pollocka dnes stojí milióny (jeden Pollock byl dokonce prodán za 3 miliardy Kč).
Leč k T-L: rekonstruovat jeho život = vystopovat jeho pouť po bordelech a flámech, o zvrhlostech autor mluví dost opatrně. Tak tu čteme o tom, kde se slavný malíř opil, s kým se vyspal… Byl k tomu částečně dohnán svým vzhledem, abnormálnost zastíral svou povahou a životem. Neměl to lehké ani doma, kde ho prakticky otec vydědil…
Ale jako malíř byl neobyčejně pilný. Doporučuji pro milovníky Montmartre, jeho jméno je spojeno s jeho počátky.
Hlubší rozbor jeho života i díla naleznete v knize Julie Freyové – tam, kde Perruchot jen fabuloval, opřela se o tehdy už zveřejněnou rodinnou korespondenci. Ale i Perruchotův Život Toulouse-Lautreca vás rozhodně nezklame.


zuzka894
29.11.2021 5 z 5

Krásně napsané. Malíř malým vzrůstem, ale s velkým talentem. V knize se přenesete do nočních podniků , kabaretu, budete se opajet nočním životem, uměním, tancem, silným absinthem, ženami. S prostitutka se Henri cítil spřízněný.
Malovat začal už v 15 letech, tehdy to byly ještě koně, psí, jezdci, až později ho uchvátila Paříž, hlavně Montmartr.
Škoda, že zemřel tak mladý.

OdvaznyMladyMuz
03.05.2021 5 z 5

Chtěl jsem v úvodu použít nějaké hloupé klišé. Umělec malý vzrůstem, velký duchem nebo něco podobně debilního. On totiž Henri de Toulouse-Lautrec opravdu byl malý vzrůstem, ovšem ve všem ostatním byl impozantní osobností. Velký umělec, velký alkoholik, velký znalec a milovník podniků v pařížské čtvrti Montmartre. Muž, jenž má velký podíl na slávě Moulin Rouge. Dekadentní společnost v období fin de siècle byla jeho hřištěm, inspirací, radostí a jedním z kroků k předčasnému skonu. Ten první krok udělali už jeho rodiče při početí. Jeho otec Alfons si totiž vzal za ženu svou sestřenici Adèle a pak spolu zadělali na průšvih v podobě rozkošného dítka, jež však postupně rostlo k trvalému znetvoření. Neúměrné proporce, velká hlava a trup oproti malým končetinám, slabé kosti. I to byl Toulouse-Lautrec.

Autor knihy Henri Perruchot byl zkušeným spisovatelem životopisných románů o slavných malířích. Věnoval se výhradně impresionistům a měl je zmáklé jako málokdo. Podle něj byl Toulouse-Lautrec neurvalý, hlasitý skrček, malé pivo, ale také inteligentní a zábavný společník. Svůj hendikep si kompenzoval malbou a alkoholem. Byl to malíř neřesti a pokleslých mravů, mistr v zachycení ošklivosti na plátno. Nemaloval lidi krásné, ale maloval je tak, jak je viděl. Dle svých slov byl malířem, co se rozhodl rozbít stan v bordelu. A taková je jeho tvorba načichlá absinthem.

Tahle kniha na vás dýchne Francií z konce 19. století. Naleznete v ní vše, co si dovedete představit pod pojmem fin de siècle. Je v ní něco, co dnešní člověk nemůže nikdy zažít, tak mu nezbývá nic jiného, než to hledat v knihách a nebo obrazech Toulouse-Lautreca.

Péťa1950
29.03.2020 5 z 5

Románově zpracovaný životopis geniálního malíře. V knize je celkem podrobně popsán umělecký vývoj, styl, vznik některých děl, nutnost zachycovat vše, co vidí, reálný život bez příkras. Nespoutaný život , alkohol, prostitutky, noční život, to vše je důsledkem vyrovnávání se s fyzickým hendikepem, patrně v důsledku sňatku mezi blízkými příbuznými. Skutečné pocity nedává na veřejnosti najevo. Způsob života vyústil v předčasnou smrt. Kniha je doplněna ukázkami některých děl, karikatur, náčrtků. Pro čtenáře životopisů.

TheCiko5
12.03.2019 5 z 5

Tak tohle je prostě famózní ! Co na tom, že byl autor kritizován za přibarvování historických faktů. Vždyť to je román, prokrista !

Sandik
23.04.2015 3 z 5

Romanticky pojatý životopis, který je často spíše plný dojmů a domněnek, nikoli faktů. Daleko lepším, rozsáhlejším a fundovanějším životopisem HTL je kniha Julie Frey, která vyšla i v českém překladu.