Život snů a skutečnosti

Život snů a skutečnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113971/zivot-snu-a-skutecno-113971.jpg 4 22 4

Přidat komentář

LEGACY
26.07.2022 5 z 5

"Díky cestování neberete věci za samozřejmé"
Hanzelka a Zikmund zůstávají neskutečné osobnosti českého národa, jenž svými názory, myšlenkami, postřehy a zevrubným popisem přesahují do politiky, či historie a antropologie. Skvěle se doplňují, jeden druhého nevymění, paměť jim slouží, ale hlavně ten globální přehled se jen tak nevidí. Několik rekordů Tatry, neutuchající žízeň po dobrodružství a nových cestách kvůli kterým zanedbávali jejich rodiny, přesto když přišlo na lámání chleba zachovali se jako pravý patrioti. A právě ona lidskost, nulová nabubřelost, zato čisté svědomí před národem, pro blaho kterého si vzájemně editovali řádky a snažili se jeden druhého překvapit je přesně to, co z nich činí významné osobnosti s pevnou páteří. Mají můj bezbřehý obdiv a já sám už si plánuji svoji cestu kolem světa, i když mně chybí parťák. Kdyby tak každý člověk cestoval a budoval v sobě cennosti, kterým věřili tito dva - svět a jeho kultury jsou důvodem poznání a údivů, ne rozdělenosti a strachu z neznámého. Je mi 26 let a cestopisy těchto machrů na mě mají velký vliv, což značí, že i v dnešní rychlé, ustarané době má H+Z, co dát jak starým, tak hlavně těm mladým. Děkuji.

milary
06.05.2022 5 z 5

Audiokniha.
Nevím, jestli je zpracování totožné do puntíku, ale předpokládám, že pod stejným názvem se příliš lišit nebude. Snad jen trochu stylisticky upravené pro knižní podobu budou odpovědi pánů Hanzelky a Zikmunda, které jsem vyslechla v autentické nahrávce, jak ji před časem vyslal do světa v desetidílném seriálu Radioservis.

Redaktorky Eva Lenartová a Hana Krejčová položily oběma pánům (odděleně v jejich bydlištích) totožné otázky, které se týkaly cest, samozřejmě, ale také všeho, co dobrodružná léta na čtyřech kolech s Tatrou vnesla do jejich životů ve všech souvislostech. A že toho bylo.

Vážím si obou. Pro to, co dokázali, pro to, jak vytrvale obhajovali svá stanoviska, i když to bylo "nepohodlné", pro to, jak si byli vědomi svých chyb i limitů.

Škoda, nevědět. Nebo zapomenout. Moc takových lidí není.


jiriburda01
08.02.2019 5 z 5

Zajímavý rozhovor o životě a cestách H+Z. Obdivuji je již od svého dětství.

Hedwik
05.11.2013 5 z 5

Není možno jinak hlasovat než plným bodováním. Veliká závist, ale hlavně veliká hrdost nad těmito Čechy, gentlemany. Knihu jsem dal taťkovi k Vanocům v roce 1997 a sám jsem se k ní dostal až nyní a velice se stydím, že tak pozdě. Těším se, že si přečtu další cestopisy H+Z a budu je hltat ještě více než tuto knihu.

Štítky knihy

rozhovory reportáže otázky a odpovědi Zikmund a Hanzelka, cestovatelé

Autoři knihy

Miroslav Zikmund
česká, 1919 - 2021
Jiří Hanzelka
česká, 1920 - 2003
Jaromír Slomek
česká, 1958

Kniha Život snů a skutečnosti je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x