Život sira Winstona

Život sira Winstona https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166633/bmid_zivot-sira-winstona-KoC-166633.JPG 4 8 5

Přidat komentář

jadran
29.02.2024 3 z 5

Soudruha Matějku ovál svěží vítr osmašedesátého (připomnělo mi to jak stalinistický prozaik Erenburg napsal po smrti svého patrona Stalina najednou novelu Tání) a stvořil docela objektivní a čtivý životopis W. Churchilla. Podstrčil mi ho někdy na konci vlády jedné strany můj skvělý šéf, abych se dovzdělal a musím říct, že ten životopis (na rozdíl od dalšího tehdy vydaného od jakéhosi sovětského "historika" a "propagandisty") byl zajímavě a svižně napsaný a v rámci toho, co jsem měl možnost přečíst a zjistit později i v zásadě objektivní. A dojímavě byl popsán i Churchillův pohřeb, kde zejména zmínka o přítomnosti jeho politicky nesmiřitelného rivala Attleeho (slova stařeček jako věchýtek neměla vůbec hanlivý nebo jakkoliv dehonestující význam) a přitom přítele v onom anglosaském slova smyslu byla až dojímavá. Pro mě je tohle jediné dílo oficiálního komunistického spisovatele z party těch Kalčíků, Pilařů a jim podobných, které mi sedlo. Poprvé jsem se z něj dozvěděl, jaký byl vlastně sir Winston dobrodruh už od mladí, nebo jaké měl nepříliš radostné (ne po materiální stránce) dětství. Můj výtisk byl z roku 1968 a nezaznamenal jsem v něm nějaké tendenční prokomunistické výrazy a úvahy. Asi až to další vydání z roku 1970 soudruh revidoval v rámci toho správného názoru, který po okupaci ´68 na dalších dvacet let převládl.

Aghatte
29.01.2020 5 z 5

Velmi zajímavé, historicky i lidsky. Mám vydání z roku 1968, má to svoji patinu.


sattah
26.01.2019 5 z 5

Dostala sa mi kniha z prveho vydania z 03/1968 a teda pred vpadom vojsk varšavskej zmluvy do ČSSR a naslednej ostrej cenzure.

Narozdiel od ostatných komentárov o neobjektivnosti musím napísať - prvé vydanie tejto knihy nie je vobec cenzurovane.

Kniha je sice pisana rozpravanim, ale obrovska biblioteka na koci knihy svedčí o jej kvalitach - aj ked nie su pocas rozprávania cisla a pod ciarov odvolanie na jednotlive zdroje.

V mojom pripade kniha zanechala obrovsky dojem - to sa nestava často...

Nifredil
24.06.2018 3 z 5

Je to napsané čtivě, autor zvolil formu vyprávění. Je za tím určitě spousta rešerší a studia přímých pramenů i četby díla samotného W.S., ale bohužel je to velmi poplatné době svého vydání. Čtenář, aby si pořád překládal některé věty a vypouštěl neustále slova buržoazní, světový mír a jiná podobná. Taky je nutné filtrovat adorování socialistického zřízení v Rusku a vůbec je tam spousta dobově poplatný věcí, které v té knize prostě musely být, jinak by nemohla vyjít (cenzura by ji nepustila do tisku). Ono je vůbec fajn, že to ve své době vyjít mohlo, je to plné faktů, zajímavých informací, ale tohle poklonkování a dobová tendenčnost té knize ubírá velmi mnoho. Dnes existuje řada dalších biografií a a tak je tohle třeba určitě doplnit četbou některé další, možná dnes už spíše i nahradit.

maryzka
08.07.2013 3 z 5

Na to, že knihu napsal český profesor Jaroslav Matějka v těžkém období tak si myslím, že kniha je objektivní, popisuje jeho soukromý i politický život, jeho oddanost britské monarchii. Při čtení se někdy nemůžu ubranit, že některé jeho reformy jak z oblasti vnější a vnitřní politiky si vzala za své i první britská premiérka Margaret Tchaterová ( ,,Železná Lady").