Život sira Alexandra Fleminga

Život sira Alexandra Fleminga https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40448/zivot-sira-alexandra-fleminga-40448.jpg 5 53 15

Životopis o geniálním vědci, objeviteli penicilínu – Alexandru Flemingovi /1881–1955/.

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Odeon
Originální název:

La vie de sir Alexander Fleming , 1959


více info...

Přidat komentář

carbici
31.03.2024 4 z 5

Život A. Fleminga byl rozhodně zajímavý, ovšem tato kniha je pro mne spíše odrazový můstek a jdu pátrat po nějaké jiné o jeho osobě, neb styl mi moc nesedl a chvílemi jsem se tou útlou knížkou prokousávala opravdu pomalu.

PetrCepek
21.10.2023 5 z 5

Nečetl jsem ani zdaleka všechny životopisy z pera tohoto skvělého autora, ale ať to byla biografie Dumase, Balzaca, Turgeněva, Huga nebo nyní Fleminga, pokaždé dokázal Maurois vykreslit hlavního hrdinu jako Mirka Dušína, kterého prostě musíte mít rádi.

Jsem docela rád, že se Maurois nikdy nepustil do životopisu Hitlera, Stalina nebo jiných lidských zrůd.


Zelený_Drak
20.10.2023 3 z 5

Mně to strašně bavilo, ale zároveň mi přišlo až nepřirozené, aby byl někdo tak dokonalý, jak je zde vykreslován Fleming. Vědec, to má být (dle ideálu v mysli lidí) člověk, který neuvidí své děti růst, protože se zřídkakdy dostane domů. Fleming měl to štěstí, že se naučil pracovat rychle a tak se občas dostal i na zahrádku. Z laboratoře ho vynesli nohama napřed (tedy skoro) a to je náš vzor pro přírodovědce i doktory medicíny dodnes. Ale, ať byla realita jakákoliv, jeho objev byl zásadní pro každého. Člověk už je na dostupnost antibiotik tak zvyklý, že si to ani neuvědomuje, ale kdo z nás nemá v nejbližším okolí někoho, kdo by bez nich pravděpodobně nepřežil? Chápu, že se na Fleminga přišly v Řecku podívat i staré babky, které mu nerozuměly ani slovo. Šly se podívat na doktora, který svou prací zachraňuje životy, i když je sám skoro 70 let po smrti. Takový se nevidí každý den.

Kabuky
04.04.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

Filomena1961
25.10.2022 5 z 5

Moc hezky zpracována kniha, která pojednává o skromném skotském lékaři objeviteli penicilinu. Většina z nás mu vděčí za svůj život. K té většině se přidávám. Autor pojal tuto biografii poněkud jinak a tak vytvořil napínavou knihu o převratných objevech v lékařství první poloviny 20. století. Takže dychtivě sledujeme nejen životní osudy vědce, zahrádkáře, nadšeného sportovce, ale i celou historii vzniku a výroby antibiotik. Zajímalo by mě, co všechno prožíval sir Alexandr Fleming a jeho další spolupracovníci, kteří přinesli lidstvu tak účinný lék. Musel to být obrovský pocit štěstí a radosti.

K739
22.09.2022 5 z 5

Málokdo na světě asi zachránil více lidských životů, než Sir Alexander Fleming. Možná zachránil i můj život, narodil jsem se v polovině padesátých let, v raném dětství jsem byl jedna ruka s angínou a kdoví, kdyby nebylo penicilínu, jestli bych to dal. Knihu jsem četl před dobrými čtyřiceti lety a byl jsem z ní nadšen. Je na ní krásně vidět, jakou sílu má (měla) americká výzkumná a průmyslová mašinerie. Kdyby patent na výrobu penicilínu zůstal v Anglii, trvalo by roky, možná desetiletí, než by se začal vyrábět ve velkém. Po předání patentu do USA byla masová produkce otázkou několika let. Američané, když se do něčeho pustí, tak to s tou svojí vědeckou systematičností dotáhnou do konce. Jedno, jestli se jedná o dostavbu Panamského průplavu, výrobu atomové zbraně, přistání na Měsíci nebo o výrobu penicilínu. Jsem od přírody technologický optimista a tyhle příběhy mi dělají radost. Napovídají, kam se dostaneme v blízké budoucnosti například s přechodem na výrobu a uchování energie udržitelným způsobem.

iška
31.01.2022 5 z 5

Jsou obory, které pro mne zůstanou již asi napořád někde za hranicí sci-fi. Ale s hlubokou úctou se skláním před těmi, kteří si je pokořili. Sir Fleming byl vyjímečný člověk. Navíc jsem to četla teď - v době covidové - a pobavilo mne, jak se v některých detailech historie opakuje.

fionka36
31.03.2021

Velice krásně napsané. Četlo se to jedním dechem

Fatis04
21.12.2020 5 z 5

Velice zajímavý životopis, krásně napsané, zejména v dnešní době jsem si uvědomila, jak velkou roli může někdy sehrát náhoda a jak je důležité nepodceňovat i drobné objevy, z kterých může později vzniknout něco zásadního.

Afilada
06.10.2020 4 z 5

Alespoň jednou v životě stojí za přečtení, obzory lidského vědění, týmová vědecká práce, morálka, úloha jedince ve společnosti.

Fcelicka_maja
11.03.2020 5 z 5

Dávám 7 hvězdiček.

boxas
05.01.2020 5 z 5

Úžasná kniha o úžasném člověku.

4444913
11.04.2019 5 z 5

Výborná kniha,dost informací o různých aspektech života vědce.Popisuje vědeckou práci,soukromí i povahu Sira Alexandra Fleminga "tak akorát",není to bulvár a není to vědecká práce plná (pro mě)nepochopitelných pojmů.

Jelitovna
06.11.2016 5 z 5

..."osud s velkou péčí utvářel jeho život"...

Ivy
02.12.2014 5 z 5

Knihu jsem nepřečetla celou, pouze mi posloužila jako zdroj při zpracování zápočtové práce. Normálně bych se k ni jistojistě nedostala ale určitě ji doporučuju. Je dost obsáhlá a najdete tam kdejakou maličkost o A. Flemingovi - ke zpracování nějaké práce naprosto perfektní.