Život s Otou

Život s Otou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494641/bmid_zivot-s-otou-1LK-494641.jpg 5 19 6

Dita Krausová (nar. 1929), jejíž válečné zážitky inspirovaly španělského autora Antonia Iturbeho k bestselleru Osvětimská knihovnice a která své osudy shrnula v autobiografii Odložený život (2018), nyní přibližuje životní pouť svého manžela. Válečné události zavedly Otu B. Krause (1921–2000) nejprve do terezínského ghetta, pak do osvětimského pekla, kde jako vychovatel působil na dětském bloku, a následně do pracovního tábora ve Schwarzheide, odkud se s pochodem smrti dostal zpět do Terezína. V roce 1949 emigroval s Ditou do Izraele, kde řadu let pobývali v kibucu Giv´at Chajim a poté pracovali jako učitelé angličtiny v Hadassim. Ota za život vystřídal celou řadu zaměstnání, srdcem však zůstal až do své smrti především spisovatelem a jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků. Biografii provází bohatá obrazová dokumentace a ukázky z Otova deníku.... celý text

Přidat komentář

medlovice
23.12.2023 5 z 5

Knižku jsem si vybrala, protože jsem myslela, že je o mém oblíbeném spisovateli Oto Pavlovi. Otu Krause neznám , ale bavilo mě čtení o jeho těžkém životě. Citlivě napsané a vydatně doplněné fotografiemi , dopisy , rukopisy , básněmi. Vypadají tak idylicky a spokojeně ale to co si prožil Oto Kraus vydá za pět životů. Poklidný život narušili nacisti a válka , byli donuceni prodat fabriku, nastoupit do koncentráku a projít si tou hrůzou, Ota pak zjistil , že mu rodiče a příbuzní zemřeli , neměl kam jít, neměl nic a ještě musel platit dluhy, které neudělal, pořád jen platit a mít jen hlad a strach. Oženil se a požádal o vystěhování a i když měl dobrou ženu , neměl štěstí. Zemřelo mu dítě, druhé bylo psychicky nemocné a na závěr života byl tězce nemocný. Neměl to jednoduché.

GYROTOURBILLON
24.09.2023 5 z 5

Pěkná biografie o nelehkém životě , těžké době a naději.


Jirinamac
07.08.2023 5 z 5

Paní Dita je výborná vypravěčka a moc mě bavilo číst její příběh v knížce Odložený život. Tato knížka ze života jejího manžela je i doplněním jejich společného života. Pamětníci ubývají a tak díky za takové sepsané vzpomínky, které jsou přínosem a varováním pro budoucí generace. Zatím jsem žádnou knížku od pana Oty B. Krause nečetla, ale určitě to napravím.

lilly1
28.01.2023 5 z 5

Krásná kniha popisující život Oty Krause,jenž si ke svému jménu přidal B.( po svém dědečkovi a aby se nepletl s jiným Otou Krausem),se ke čtenářům dostává díky autorově manželce Ditě( známé z díla Osvětimská knihovnice).Kniha obsahuje nejen informacemi týkající se Oty,ale je v ní zmiňován i život Dity,jejich pobyt v koncentr.táborech,seznámení,společný život plný radosti,ale i bolesti...Máme možnost shlédnout mnoho rodinných fotografií,přečíst Otovy básně,úryvky z výpovědí pro archiv v Izraeli...Určitě stojí za přečtení!

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Poslední dobou jsem už moc nesahala po knihách z 2. světové války, jelikož jsem si říkala, že už jsem jich četla tolik, že se nemohu dozvědět nic nového… Pak jsem si ale v rámci přípravy na návštěvu Dity Krausové vzala její Život s Otou, což je biografie o jejím muži (Ota B. Kraus).
A zjistila jsem, že mi tyto knihy pořád mohou předat něco nového, dojmout mě a přesvědčit mě o tom, že zvlášť pokud je to biografie, tak stojí za mou pozornost!
Konkrétně Život s Otou je plný fotografií, ukázek práce samotného Oty (byl to spisovatel a básník) a jelikož je autorkou biografie jeho žena, tak je celá kniha plná emocí a jejich společných zážitků a díky tomu to čtení bylo ještě nezapomenutelnější.
Vřele doporučuju!

petr.trep
26.06.2022 5 z 5

Velmi zajimave cteni

Autorovy další knížky

Dita Krausová
izraelská, 1929
2018  88%Odložený život: Skutečný příběh osvětimské knihovnice
2022  95%Život s Otou

Kniha Život s Otou je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst38x
Chci si koupit22x