Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana

Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294303/bmid_zivot-s-nepritelem-byla-jsem-zenou--lwX-294303.jpg 3 34 10

Když si začínala psát deník, možná již tušila, že její manželství je omyl. Přesto v něm vytrvala osmapadesát let. Po manželově smrti bilancuje život se sebestředným sobcem, fakticky a téměř bez emocí popisuje ústrky, schválnosti, nadávky a hrubé zacházení, občas vrcholící fyzickým napadením. Některé ze zaznamenaných příhod jsou sotva uvěřitelné, z jiných až mrazí. Hrdinka však dokáže hodnotit svůj osud s nadhledem a smyslem pro humor... Její deník právě držíte v ruce. Varuje všechny, kdo se domnívají, že násilnického partnera změní, vychovají, polepší. Apeluje i na lhostejné svědky domácího násilí, kteří nezasahují s poukazem na heslo co se doma navaří, to se doma sní.... celý text

Přidat komentář

lalela
02.05.2022 3 z 5

Knížka s pár stránkami psaná formou deníku, ale dozvíte se v ní všechny pocity, které tyran i týraná žena měli. Jedno pořekadlo praví, že druhý si k tobě dovolí jen tolik, kolik mu dovolíš ty. A tak žena ustupovala a dovolovala, a trpěla, trpěly i její dva synové, pak celá rodina. Jednou si dovolila odporovat a on sklapnul patky. A pak už bylo zase vše ve stejných kolejích. Tohle opravdu dokáže vydržet málokdo a věřte, že i když vám chlap bude říkat, že bez něj nejste nic a bez něj nic nedokážete, tak dokážete a život bude lepší a hezčí. Vždycky je řešení a vždycky je čas i cesta odejít. Jen musíte přemluvit to silnější Já ve vás, že jste dost silná, a silná zůstat.

Kerberos
15.06.2021 4 z 5

Zážitky psychicky týrané manželky psané formou deníku. Manžel tyran, zahořklý, zlý člověk, který měl skončit v blázinci. Manželku ani nemůžeme litovat, protože neničila život jen sobě, ale i dětem.


Beta.Vulgaris
27.08.2018 2 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem četla lepší knihy na téma domácí násilí, jsem z Života s nepřítelem na rozpacích. V žádném případě nemám v úmyslu znevažovat utrpení (nejen) žen prožívajících domácí násilí, ale nějak nemůžu uvěřit, že to má být biografie. A čí vlastně? To opravdu existuje někdo, kdo takovýmto způsobem ubližuje svým blízkým? A opravdu existuje někdo, kdo si takové peklo nechá tolik let líbit? No, nevím teda, takhle se snad nechová ani "normální" tyran. Jestli byla hrdinka knihy aspoň trochu při smyslech, tak od něj musela odejít nebo skončit v blázinci. A nebo ho rovnou zabít... Takový případ měl být přece dávno na psychiatrii.
Mám pocit, že se autorka snažila zaujmout za každou cenu a mermomocí udělala z hrdinky mučednici, která se o pomoc bojí požádat, aby neobtěžovala a nebo ani o ni nestojí. Kdo chce kam...
Proč není knížka víc rozpracovaná, proč je její obsah tak zkratkovitý a zápisky se omezují jen na negativní dny? Jak vypadalo soužití rodiny v období klidu a hlavně - proč nikdy nezasáhli dospělí synové? Z knihy čiší prvoplánová touha šokovat a vytvořit co největšího tyrana, což je na dobrou knihu málo.
Bohužel, víc než dvě hvězdy dát nemůžu.

Corly
26.03.2017 4 z 5

Skutečnost šílená....ale velice dobře napsáno! A neuvěřitelné, že ona to brala ještě s humorem...

maličkán
07.02.2017 2 z 5

Taková dvouhodinová oddechovka. Co k tomu říct? Chlap byl magor a ženská ještě větší, že mu všechno tolerovala. Nijak zvlášť mě styl deníku nenadchl. Velice útržkovité zápisky, co bylo mezi tím, si můžeme jen domýšlet.

yetti74
23.01.2017 2 z 5

Slušně řečeno byl ten pán nemocný, řečeno nezaobaleně a na rovinu, byl to totální magor. Jen velká škoda, že od něj paní neodešla!!!

Mruskulka
11.12.2016 5 z 5

Z téhle knížky jsem byla celkem v šoku a ještě nyní mám smíšené pocity. Muž byl evidentně nemocný, protože normální člověk se takhle nechová. Jen nevím, co si mám myslet o autorce? Zda ji obdivovat či poklepat si na čelo? Tolik let tohle snášet...já bych ho dávno opustila nebo hůř, zabila.

Zrzavá_Tereza
22.08.2016 3 z 5

Hrozné.. z tohohle mi bylo špatně víc, než z nějaké knížky plné krve a násilí.

bookcase
18.07.2016 4 z 5

Jako příklad psychického teroru děs - to si asi člověk neumí představit. Ale na druhou stranu - paní měla tolik možností odejít a neudělala to.

orchidea
10.07.2016

Jak je možné tohle všechno trpět - kde je lidská důstojnost.
Určitě je mnoho takových příběhů, ze kterých běhá mráz po zádech.

Štítky knihy

deníky tyran domácí násilí týrané ženy

Autorovy další knížky

Lenka Stránská
česká, 1958
2016  63%Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana
2017  51%Afrika na zabití aneb evrycink is oukej
2023  %Můj první akt a počůraná žákajda

Kniha Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana je v

Právě čtených3x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x