Život s alzheimerem

Život s alzheimerem https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250667/mid_zivot-s-alzheimerem-TxW-250667.jpg 4 22 6

Co prožívá člověk postižený alzheimerem? Co se mu honí hlavou, když sleduje, jak za něj ostatní mluví, rozhodují, a dokonce i myslí? Autor, který touto chorobu sám trpí, se po počátečním šoku z diagnózy rozhodl vydat svědectví ze života „těch druhých“ a začal si zapisovat své postřehy a úvahy. Věnuje se složitým problémům, jako jsou ztráta nezávislosti, změna vlastní osobnosti, neschopnost komunikace, vztahy s bližními, narůstající pocit nemohoucnosti a nekonečná nejistota z budoucnosti. S mrazivou upřímností přibližuje vlastní pozvolnou transformaci a mentální deterioraci a zachycuje prohlubující se propast mezi svým vnímáním reality a realitou ostatních.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Alzheimer´s from the Inside Out , 2007


více info...

Přidat komentář

hu_87
11.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Jo, jedná se o autentický svědectví a jo, určitě to není žádnej med si tímhle procházet. Jenže je taky pravda, že se autor (opakovaně) opakuje, omílá jednu a tu samou myšlenku dokola, akorát trochu jinak. Z knížky si toho moc neodnáším, čekala jsem, že fakt nahlídnu blíž do různých věcí, který mu dělaj postupně větší a větší problém a ono ne - spíš je to knížka na bázi filozofických myšlenek a sem tam zmíní některý problémy, který mu nemoc způsobuje. Chápu, že asi není příjemný, když s ním jednají jako s dítětem a mají dojem, že už to není vlastně on... Ale bohužel. Mám to hodnotit jako knížku, hodnotím to tedy jako literární dílo a jeho literární hodnotu, odsunu stranou to, že je mi toho člověka líto. Ale asi nejužitečnější je podle mě svědectví jeho manželky, které je hned v úvodu

knihyKeMne
26.12.2019 5 z 5

Zvláštní pocit číst knihu autora bojujícího s nemocí, a přitom vědět, že už je dobojováno. Že všechno to, čeho se obával, ho již potkalo.

Nerozumím komentářům lidí, kteří od knihy čekali víc. Co víc může nabídnout velmi vzdělaný člověk s diagnózou demence, pravděpodobně Alzheimerova typu, než všechny své pocity a úvahy ohledně současného života i strachu z předurčené budoucnosti? Navíc autor na mnoha místech zdůrazňuje, jaký přístup okolí i lékařů by mu nejvíce vyhovoval. Nechce nic jiného, než aby byl pochopen, i když sám s tím již má potíže.

Richard ze své nemoci vytěžil maximum. Ať už to zní jako klišé, nezemřel na tuto diagnózu zbytečně.

Jen mě zaráží, jak málo čtenářů tuto knihu přečetlo. Je mi to líto. Asi zde hraje roli náš osobní strach ze smrti, že tento typ literatury nevyhledáváme. Pokud tedy nejste hypochondr jako já. Já chci být připravená na všechno. Knihu doporučuju všem, i když je to smutné čtení.


punktruhlicka
11.06.2018 3 z 5

Trošku jsem od knihy čekala víc. Pracuji s lidmi s alzheimerem, takže moc dobře vím jakej je to prevít. Našla jsme si v knížce spoustu užitečných rad a ocenila bych i trochu víc pohledů od pečujících.

zuzi.kovar
18.05.2016 5 z 5

Kniha byla napsána ve stylu úvah nad životem s nemocí, nikoli jako biografie o životě. Přestože jsem čekala trochu něco jiného, kniha mne velmi zaujala. Pro lékaře a pečovatele by se měla stát povinnou literaturou. Překvapilo mne, že ani dnes, kdy se chlubíme tolika technickými vymoženostmi, o nemoci mnoho nevíme. Dokonce že Alzheimer neexistuje, protože až po smrti po pitvě můžou lékaři s určitostí říci, zda jste ho měli či ne. Existuje mnoho dalších chorob provázených demencí (Hantington, Pickova choroba, Parkinson, Lewyho tělíska, ischemická mozková příhoda). Takže si Richard vyslechl po roce testování diagnózu: trpí demencí, pravděpodobně alzheimerova typu. Tři týdny proplakal. Zápisky si vedl pravidelně, a když o ně byl zájem, rozhodl se vydat tuto knihu. Ve svých zápiscích se věnuje závažným tématům – hodně ošetřovatelství, vadí mu, že se k němu chovají jako k dítěti. Doufá ve vymyšlení nového systému pro nemocné, ačkoli situace se spíše zhoršila – s nižšími příspěvky od státu. Často v zápiscích přeskakuje a občas si odporuje, na čemž je často vidět průběh nemoci i pocit nelibosti nad některými příhodami.
Zápisky nesledují úplně postupnou deterioraci, jelikož jsou zpřeházené. Sledují spíše jednotlivá témata a nikoli chronologicky seřazené deníčky, což jsem původně očekávala. Přestože se jedná o nesmírně smutné téma, je to celkem čtivé a hlavně se jedná o zcela novou literaturu. Takovéto svědectví je zcela ojedinělé.

limetka2008
10.11.2015 4 z 5

Tahle kniha se z pochopitelných důvodů natolik liší od běžné literatury, že nevím vlastně ani, zda se na ni dá použít běžné hvězdičkové hodnocení. Nakonec dávám 4 hvězdy za otevřenost, se kterou autor nechává nahlédnout do svého nemocí sužovaného nitra. A čte se těžce, přetěžce, je to hodně smutná kniha...

kneslova
07.10.2015 4 z 5

Trochu jiná než ostatní na toto téma, velmi zajímavé myšlenky, všechna čest autorovi a všem, kteří demencí onemocní a jejich blízkým...

Štítky knihy

nemoci Alzheimerova choroba

Autorovy knížky

Richard Taylor
americká, 1943 - 2015
2015  71%Život s alzheimerem

Kniha Život s alzheimerem je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce22x
Chystám se číst27x
Chci si koupit4x