Život pavouka

Život pavouka https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90757/zivot-pavouka-90757.jpg 4 11 2

Francouzský entomolog v knize nepřekonatelným způsobem popisuje svá neobvyklá pozorování světa hmyzu a pavouků (tyto osminohé dravce řadíme nikoli mezi hmyz, ale do samostatné třídy pavoukovců). Kniha vyšla v českém překladu poprvé v roce 1925 a už tehdy vzbudila pozornost a obdiv mimo jiné i Karla Čapka. Nejen v této, ale i v další své knize Z pamětí hmyzovědce (zpřístupněné v nedávné době posluchačům ČR) autor přesvědčuje, že se o životě hmyzu (a pavouků) dá psát nejen zajímavě, ale i napínavě.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

La Vie des araignées , 1928


více info...

Přidat komentář

hrdlickova_61
24.04.2019 5 z 5

Knížka je výborně napsaná, ale i kdyby nebyla, zasloužila by si pět hvězdiček za svůj námět. Napsat o pavoucích jako o obdivuhodných tvorech, to je od autora velká zásluha. Jistě tím u mnoha lidí přispěl k větší ohleduplnosti. Škodit některým tvorům z nutnosti nebo s představou, třeba i mylnou, že tady ta nutnost je, to se dá pochopit, ale zabíjet jen tak ze štítivosti, to volá po nápravě. J. H. Fabre nebo J. Crompton pro ni udělali maximum.

Richie1
23.12.2017 4 z 5

Moc hezky napsaná kniha o pavoucích, které autor po dlouhá léta sledoval v oblastech jižní Francie. Fabre svá sledování a badatelské výzkumy popsal nádherným jazykem, díky jemuž se kniha čte skoro jako beletrie. Svá bádání prováděl s obrovskou trpělivostí a na svou dobu nepochybně dospěl k mnoha zajímavým objevům z říše pavouků.
Jeho styl psaní je nejen vědecky přesný a precizní, ale často oplývá i krásnou poetikou:
"Obloha, po celý den zastřená šedými mraky, zdála se věstiti bouři. Přes hrozící příval se moje sousedka, jež dovede znamenitě předpovídati počasí, svezla dolů s cypřiše a jala se v pravidelnou hodinu tkáti novou síť. Její předpověď se ukázala správnou: nastala nádherná noc. Vizte, jak se mraky trhají a skulinami vyhlédá zvědavě měsíc. A já rovněž, lucernu maje v ruce, zvědavě se dívám. Závan severního větru čistí oblačnou říši; obloha se nádherně rozzáří a dole panuje dokonalý klid. Můry počínají své noční tance. Výborně! Jedna se chytila, a to pořádná. Pavouk tedy bude dnes večeřet."
A jindy zabrousí Fabre i do filosofie:
"Násilí je právo, praví zvířecí zákon, nebo lépe řečeno násilí nezná práva. Svět zvířat je říší, která nezná než hrubou sílu. Lidstvo, jež jest jediné schopno uniknout z tohoto bahniska pudů, počíná vnášeti mezi své příslušníky rovnost a právo, jak pomalu vybředá z temných pojmů. Z posvátného světélka, jež dosud tak matně blikotá, avšak věk od věku roste a mohutní, člověk zanítí planoucí pochodeň, jež mezi námi učiní konec zvířecím zásadám a jednoho dne zcela změní tvář dnešní společnosti."
Čtení Fabreho Života pavouka byla příjemná i poučná zábava. 90%


Štítky knihy

pavouci

Autorovy další knížky

Jean Henri Fabre
francouzská, 1823 - 1915
2011  89%Život pavouka
1915  87%Z pamětí hmyzovědce
1961  95%Šestinozí bohatýři
1915  100%Zápisky ze života hmyzu
1911  0%Zápisky ze života hmyzu I.

Kniha Život pavouka je v

Právě čtených2x
Přečtených12x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x