Život pána de Moliera

Život pána de Moliera https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443483/bmid_zivot-pana-de-moliera-1TQ-443483.png 4 39 7

Román predstavuje život a tvorbu Jeana-Baptistu Poquelina, známeho pod menom de Moliére. Moliérov život bol bytost­ne spätý s doskami divadla, ustavične balansujúceho na po­kraji krachu a nemilosti mocných.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Жизнь господина де Мольера [žizň gospodina de Moljera] , 1962


více info...

Přidat komentář

Italkaaa
24.02.2024 5 z 5

Skvělé, dva velikáni spojení v jednom textu. Břitkost Bulgakova a dávné umění Moliéra – výborný počin, tematicky je zde mnoho přesahů do dneška, ale nechci spoilovat. Dejte si to.

jakub2199
11.05.2023 5 z 5

Moje první zkušenost s moderním životopisem, který osciloval mezi příběhem a naučnou literaturou. Literárně zpracováno rozhodně zajímavě. Autora je rozhodně nutno pochválit za jeho volbu zpracovaného materiálu, ani jednomu tématu nevěnuje přespříliš velkou pozornost a jeho přístup ke zpracované látce v mnohém připomínal životopisy antických autorů (především Plutarchovi Životopisy a Setoniovi Životopisy dvanácti císařů).


sika444
12.02.2023 5 z 5

Vlastně to bylo výborné, je to napsané pro středoškoláky, ale je to i faktograficky bohaté a čtivé. Bulgakov se nebojí vlastních stanovisek, hodnotí Molièra kriticky, zaujímá vlastní postoje. Kdo ví, v jako době a atmosféře autor svého Molièra psal, čte s dojetím pojednání o tom, jak autoři z donucení musí mrzačit vlastní dílo. S tím měl autor Mistra a Markétky bohaté zkušenosti.

Blue
20.11.2019 4 z 5

Po přečtení mám poněkud ambivalentní pocit. Na jednu stranu to bylo příjemné počtení, na druhou stranu si nejsem jist, zda odlehčený způsob vyprávění byl úplně adekvátní obsahu. Pořád jsem měl pochybnosti, zda se nejedná o autorovu fantazii, zda je možné tomu věřit a jestli by nebylo lepší přečíst si o Moliérovu spíše nějakou solidní odbornou biografii. 70%

Lessana
03.11.2018 3 z 5

Ide o nie nepútavo spracovaný životopis velikána francúzskej komédie. No čakala som od Bulgakova predsa len trochu viac iskrivosti... Hoci, na druhej strane, čo viac vykresať z podkladov života človeka, ktorý netvoril z duševných pohnútok, lež na objednávku, ktorý nepoznal v živote skutočnú lásku, čo by mu naplnila srdce a jeho bytie slobodou...

bejan
20.04.2017 5 z 5

Laskavý pozdrav poslal Bulgakov přes staletí mistru Moliérovi. Sám režisérem a dramatikem. V životech obou lze nalézt paralely a vnímal je moc dobře i Bulgakov, stejně haněný, zakazovaný a umlčovaný. Moc pěkná kniha.

mgeisselreiter
27.10.2015 4 z 5

Autor podává život pana Moliera ne jako klasický životopis, ale jako moc pěkné povídání. Čtenář se tak poutavě seznamuje nejen s osudy velkého umělce, ale např. i s jeho vztahy s králem apod. 85%, 27.10.2015.