Život na Mississippi

Život na Mississippi https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83139/bmid_zivot-na-mississippi-vni-83139.jpg 4 44 12

Několik kapitol ze své životopisného díla velkého amer. realisty (1835-1910). Kniha vznikla v r. 1874 a M.T. líčí tu své mládí, kdy jako "lodivod na řece Mississippi procestoval celý Jih, poznal utrpení černých otroků i pokrytectví a surovost bílých plantážníků, seznámil se a sžil s prostým americkým lidem, s námořníky, řemeslníky a přístavními dělníky. Naučil se milovat tento lid. jeho svéráznou řeč a břitký humor, který pak mluví s mnoha stránek jeho knih ... Twain dovedl neobyčejně poutavě a s neobyčejnou přesností vylíčit své zkušenosti z tohoto období svého života, vykreslil mnoho typů, které tu poznal." (z předmluvy)... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Life on the Mississippi , 1874


více info...

Přidat komentář

kuruteku
17.04.2024 5 z 5

To byla nádhera - nejlepší spisovatele jsou ti, co si své dílo odzili a odpracovali. Jejich knihy jsou opravdovým odrazem života. Odteď už pro mne Twain není jen autorem Toma Sawyera a Hučka Finna, ale spisovatelem Jihu Ameriky.

Gandalff007
12.04.2024 4 z 5

Klasika.


Awča
22.11.2023 4 z 5

Vždy mě překvapí, jak moderním stylem autor psal.
První část knihy o životě kormidelníka na Mississippi je prostě perfektní. Vtipná a čtivá. A hodně zajímavá. Jak důležité bylo znát každý detail řeky.
Také mi konečně mi došel ten pseudonym, Mark Twain :-)
Druhá půlka je nostalgická a více upovídaná, to už jsem se do čtení trochu nutila.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

Horal123
16.09.2023 5 z 5

Za mě naprostá americká klasika 19.století. Krásně vystihuje nejen život na Mississippi, ale i prudkou společenskou dynamiku amerického jihu té doby.

Lastodont
14.05.2023 5 z 5

Velmi krásná knížka. Hlavně tedy ta první část, kdy popisuje, jak se učí na kormidelníka - je to jak zajímavé, tak i vtipné.

Corso
16.12.2022 5 z 5

Necital som od Twaina vela veci. Ale Zivot na Mississippi aj vdaka kratkosti, som cital uz asi 4 krat. Proste a skratka, milujem tu dobu, to ako si v knihe uvedomite, ze rieka moze byt absolutny stred vesmiru pre cely doslova narod zvlastnych charakterov a postaviciek. Twainova nostalgia za mladostou zo stranok doslova preteka. S lepsim opisom zivota lodnikov na rieke sa inde asi nestretnete.

manka71
28.07.2022 4 z 5

Kniha má nejen literární hodnotu, ale i historickou.

eraserhead
06.02.2021 4 z 5

Má nejoblíbenější knižní edice opět nezklamala. Nádherný, živočišný, vzpomínkový, epizodický příběh. První půlka o řece, druhá o jejím okolí. Obě výborné. Má první dočtená Twainova kniha. V dětství jsem rozečetl nějakého Sawyera nebo Finna ale mám dojem, že nedočetl. Přišel čas se k nim vrátit. Twain má krásný styl.

žlučníkář
20.04.2020 3 z 5

Tak Mareček se tady snažil do jednoho sešítku vtlačit příběh jak frnknul z domova, protože bejt syn smírčího soudce je vopruz. A to ani v tý době nemoh vidět, jak ho dělal pan Huml z chalupářů. Tak jako tak, jeho zapadákovem teče řeka, která vymete celou ameriku a končí v orleánsu, kde to v tý době musí bejt horší, než kdekoli jinde. Třeba v Polsku.
Největší bžunda je, když Mareček na černo začne dělat autoškolu na párnik a kormidelník mu furt melduje, že takové hovado ještě neviděl. Ale Mára se hecne a několika tisíci mílový jízdy nakonec zvládne.

Kdyby dál sypal historky z parníku, tak by to bylo lepší, ale od doby, co šel válčit krz běloši X černoši a pak se potloukal světem, protože parník už tolik nefrčel, tak už to taková zábava nebyla.
Pravda, pokud bych chtěl víc historek z parníku, musel bych si asi otevřít nějakou verneovku. Stejně jako v nich je tam ale velká absence popisu pořádnýho dobytčího námořnickýho života, kterej se vede po zakotvení.

Ale začátek dobrej a dlouhý to nebylo, takže si vlastně nemám na co stěžovat.

lampernaqui
28.01.2016 3 z 5

Celkem příjemné čtení o dávném životě na parníku Mississippi. Člověk je vtažen do učení kormidelníka, popisu života na vodě i na břehu, jak správně poznat hloubku vody a řízení lodi za noci. K tomu několik námořních historek.

de_baques
29.04.2015 4 z 5

+ zajímavé prostředí
+ úsměvné a čtivé vyprávění
- některé příběhy byly jako z rychlíku a zasloužily by delší rozpracování

kadgam
06.09.2012

Biografia autora z časov jeho pôsobenia ako lodivoda na parníku po rieke pred občianskou vojnou. Kniha začína krátkymi dejinami rieky Mississippi, zabáva historkami z plavieb a najmä opismi rieky, brehov a prírody, scenérií, ktorými sa autor plavil. Je to iný žáner ako Tom Sawyer, nie taký chronicky známy ale oplatí sa prečítať.