Život mimo kategorie

Život mimo kategorie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245682/bmid_zivot-mimo-kategorie-nfs-245682.jpg 4 24 5

John Bok je napůl Angličan, který si ušil jeden vatovaný kabát na demonstrace, byl dvakrát odvezen na psychiatrii a třikrát se pokusil o sebevraždu. Má tři nemanželské syny, dvě dcery, prožil vášnivou lásku se ženou, která ho při křtu držela na rukou, a za totality byl neustále jednou nohou v kriminále. Během sametové revoluce dělal Václavu Havlovi neplaceného ochránce a po ní vydělal největší peníze na záchodcích nočního klubu Radost. V knižním rozhovoru se spisovatelem Janem Novákem vypráví bez zábran i servítků o svém životě "socialistického beatnika", který proběhl mimo veškeré kategorie českého chování.... celý text

Přidat komentář

kuruteku
23.05.2023 4 z 5

John Bok. Cholerik, excentrik, bouřlivák, ale také člověk s obrovským smyslem pro spravedlnost. Za každou cenu. Zažil jsem ho na nějaké debatě o rasismu, Jeho a Standu Pence. Nechápal jsem, ale vlastně s ním souhlasil. Tato kniha mi na mnohé otázky odpovídá. A mnohé otázky zase vyvolává. Kdy a za jakou cenu je možný nebo nutný kompromis? Jsou věci černobílé, šedivé, barevné nebo samotná relativizace je cesta do pekel? Kolik unese ikona předchozích let (Havel, Jirous) pod tlakem nové doby? Možná, že k takovým knihám a takovým osudům by měl být vydán ještě druhý díl s různými pohledy, s dobovými dokumenty, aby byl obraz plastičtější. Ale nejsou to knihy, je to samotný život a až před každým z nás bude náš Rubikon, náš Rhodos, náš Kresčak, budeme se rozhodovat my a ne knihy. Ty nám mohou jen naznačit důsledky.

iz67
17.05.2020 4 z 5

Čte se to jako román. Bok je úkaz (jak už naznaceno v názvu). Kolik toho stačil je fakt těžko uvěřit. Protože mám pocit, ze trpí syndromem jedinyho spravedlivyho, tak by bylo zajimavy si neco poslechnout od ostatnich akteru. Ale jinak moc fajn, i jako kronika toho vseho tady kolem nas.


Vaanek
16.02.2019 5 z 5

John se stím nepárá. Odkopal peřinu a vyřval ze sebe i to, co člověk si člověk nechá pro sebe...Výborné!

Hustoles
29.12.2015 5 z 5

Pár lidem se to asi nečte dobře, se s tím fakt nikdy nesral a nesere....

Bohouš48
12.07.2015 5 z 5

Velmi čtivě napsná kniha ,která osloví dříve narozené , kteří museli žít v komunistické diktatuře. Klobouk dolů před panem Bokem, který se k tomu postavil čelem. Já to nedokázal, protože to nebyla vůbec lehká záležitost.

Štítky knihy

rozhovory disidenti

Autoři knihy

Jan Novák
česká, 1953
John Bok
česká, 1945

Kniha Život mimo kategorie je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst23x
Chci si koupit11x