Život je jen náhoda

Život je jen náhoda https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458831/bmid_zivot-je-jen-nahoda-pAj-458831.jpg 4 26 11

Rosa Liksom prostřednictvím svých postav vypráví o nejrůznějších každodenních událostech a strastech, se kterými je nutno se nějakým způsobem vypořádat. Ať už je hlavním hrdinou taxikář vyprávějící hororové příběhy, profesionální pytlák marně toužící po kousku společenského uznání či muž, kterému medvěd ukradl motorovou pilu, či žena používající 11 telefonů, jednotlivé důvěrné zpovědi nadchnou svým neotřelým, dost možná i trochu absurdním pohledem na život. To vše je navíc napsané živým, autentickým jazykem a bez moralizujícího hodnocení.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Väliaikainen , 2014


více info...

Přidat komentář

azur
21.04.2024 4 z 5

Kniha obsahuje několik velmi krátkých povídek, které jsou místy až absurdní. Zároveň se u knihy i nasmějete, pokud holdujete černému humoru. Určitě bych chtěla zkusit i další díla autorky. Za zmínku stojí i práce překladatele, velmi povedená. Pokud potřebujete například oddych od náročnějších knih, rozhodně doporučuji.

svatas007
20.10.2023 5 z 5

Mám rád skandinávské filmy a detektivní knihy. Tahle kniha povídek je něco mezi tím. Miluji absurdní situace a nečekané zápletky/pointy. Těch je v knize neskutečné množství. Prostě nevíte, jestli se smát nebo zůstat vážný. Kniha je ideální na čtení do MHD, jednotlivé povídky vás nezdrží. Zároveň nemá smysl přerušovat čtení povídky uprostřed děje, zapomenete, co se dělo.
Velmi zajímavý je jazyk, použitý v knize. Občas je to nářečí, občas je to slang a nutno dodat, že překladatel odvedl velmi dobrou práci. Dodává to knize na autentičnosti hrdinů. Hned od počátku víte, s kým máte tu čest.
Autorka se trefila do mého stylu humoru a královsky jsem se bavil. Ale humor je hodně specifický a není pro každého.
Pokud chcete podobně vystavěný film, zkuste Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě...


Finn69
29.12.2022 4 z 5

Tak to byla pořádná dávka severské zimní deprese okořeněná humorem černým jako to nejsilnější kafe. Rosa Liksom mě zaujala už ve sbírce finských povídek Za letních nocí se tu nespí lehce a touhle útlou knížkou plnou kratičkých absurdních/tragických/černohumorných povídek se definitivně zařadila mezi moje oblíbence.

Shindo
27.10.2022 4 z 5

Jedno- (niekedy ani to nie), maximálne štvorstránkové príbehy. Od vtipných až po absurdné, občas okorenené suchým čiernym humorom.

Niektoré majú zaujímavú pointu (od žiadosti o rozvod k polyamorii), iné sú ako epizódy zo života ľudí, nad ktorými by aj sociálka zaplakala. "Novinové správy" medzi jednotlivými časťami knihy jej dodávajú na správnej absurdite.

Káťa484
27.12.2021 odpad!

Pro mě příliš vulgarismu a nic pozitivního. Za mě určitě ne.

furt_kofein
01.10.2021 4 z 5

velmi slušná punková jízda napříč finskou krajinou - protichůdně jsem mnohdy kroutil očima a v duchu se náramně bavil! S Rosou Liksom se určitě nevidím naposledy..

puml
15.06.2021 5 z 5

Tak tenhle styl si buď zamilujete od první věty, nebo doložíte s nálepkou "další severskej brak". Ale to by byla hrozná škoda, zkuste se do toho začíst a naladit se na tu atmosféru. Ono dost napoví už ty autorčiny rozverné obrázky, že to není moc navážno. A takové jsou i ty texty, hodně rozverné s notnou dávkou ironie a černého humoru. Ne nadarmo jsou Finové největší pijáci kafe a vodky. Líbí se mi autorčin úsečnej styl a taková ta schopnost vyhmátnout jeden, dva detaily v celkovym životním resumé hrdinů jednotlivých mikropříběhů. A i když píše často o věcech neradostných, tak vždycky s nadhledem a s pochopením i pro ty zdánlivě nejbeznadějnější případy. Víc než próza mi to přišlo jako poezie psaná formou prózy. Doporučuji.

PavelBenes
13.01.2021 1 z 5

Dal jsem půlku. Kdo četl Prezydenta Krokadýlů (Warren Miller, překlad Jan Zábrana a Josef Škvorecký), ten nemůže strojenou práci s žargonem obdivovat. Mně kniha nic jiného nenabídla…

Teckovana
02.11.2020 4 z 5

Povídky Rosy Liksom jsou jako z černé kroniky v bulváru, jenom psané ještě vulgárnějším jazykem. Občas jsou hodně vtipné a občas z nich spíš mrazí, což je logické - je to černý humor z finského severu. :-)

Boboking
16.10.2020 3 z 5

Příběhy psané slangovým jazykem, ze života společenské, ale i "intelektuální" spodiny, možná až "pravičácké" názory na neustálé zneužívání sociálních dávek a podpory, a jak všichni ve Finskou chlastají "první ligu". První mikropříběhy mají své kouzlo, ale tou neustále se opakující tématikou začínají "nudit". Možná se nevyplatí, přečíst knihu za večer, ale každý den tak max 2-3 příběhy. Nejvtipnější mi připadají ty úvodní "zvířecí" příběhy.

Tydvik
17.09.2020 5 z 5

Rosa Liksom je pořádná drsňačka, která se s ničím vůbec a ani trošku ne to…nepáře. Realita je prostě drsná, no. Někdy. V jejích povídkách a črtách je humor chvílemi opravdu hodně černý – a to je něco, co já dokážu ocenit, mám to ráda.
Autorce jsou často vytýkány vulgarismy, a i tady je najdete; no, osobně si myslím, že občas vůbec nejsou na škodu. Naopak, v pravý čas a na správném místě dokážou hodnotu sdělení správně nakopnout.
A ještě drobná a nepodstatná poznámka na okraj, kterou si ovšem nedokážu odpustit…i já jsem majitelkou Nokie. A není na ní nápis Samsung :-).

Štítky knihy

humor finská literatura

Autorovy další knížky

Rosa Liksom (p)
finská, 1958
2019  66%Paní plukovníková
2020  72%Život je jen náhoda
1997  76%Prázdné cesty
2022  75%Řeka
2021  65%BamaLama

Kniha Život je jen náhoda je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst33x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x