Život, jak ho neznáme

Život, jak ho neznáme https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80202/zivot-jak-ho-nezname-80202.jpg 4 9 2

Pátrání NASA po jiném životě a úsilí o jeho vytvoření v laboratoři Kniha je detailním pohledem na možnost života kdekoli ve sluneční soustavě. Probírá různé teorie vzniku života na Zemi i eventualitu jeho přenosu kometami a meteory. Zkoumá, na jakém základě může být život postaven a v jakých podmínkách se může udržet. Kniha je čtivá a nepředpokládá velké znalosti v oboru biologie, chemie a astronomie.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Life as We Do Not Know It. The NASA Search for (and synthesis of) alien LIfe , 2005


více info...

Sidonie
Sidonie
03.01.2022 5 z 5

Proč se o těch nejvíce zajímavých knihách vždycky mluví tak málo? Život, jak ho neznáme jsem objevila náhodou v jedné benefiční aukci pro kočky. A vyklubala se z ní jedna z nejzajímavějších knih, které jsem v posledních letech četla. Do knihovny si ji ukládám na čestné místo hned vedle Věčné Treblinky.

Kdybych tušila, že věda o vesmíru je i vedou o životě (a nejen o kamenech:D), zajímal by mě celý vesmír mnohem dříve. Život mě fascinoval snad od narození.

Autor zprvu upozorňuje na to, že pátrání po životě ve vesmíru se dosud soustředilo na hledání planet podobných Zemi. Ale je to správný postup? Může život existovat i v úplně jiných podmínkách? Může být život založen na jiných základech než ten pozemský? A byli bychom vůbec schopni ten život rozpoznat jako život, pokud by se od nás velmi lišil?

První část knihy je knihou zejména o biologii a o pozemském životě. Autor se zde snaží redefinovat život (a pozemský život), protože bez odpovědi na otázku "co je život, co život potřebuje a jak může vypadat" se těžko můžeme pouštět do řešení otázky, zda existuje život mimozemský.
Zároveň přesvědčivě obhajuje, proč by i viry měly být považované za živé. Upravuje strom života a dokazuje, že na Zemi vedle sebe žijí přinejmenším dva typy života - náš známý DNA život, ke kterému patříme i my, živočichové, a druhý typ života, ke kterému patří dnes už převážně jen viry (ale v minulosti možná mnohem víc).
Dokazuje také, že i život na Zemi může přežívat v extrémních podmínkách (například kolem černých kuřáků na dnech oceánu žije život i bez energie že Slunce), a dokonce, že náš život má původ v mikrobech žijících v extrémních podmínkách.
Potřebujeme tedy ke vzniku života tak specifické podmínky, jak jsme si dlouho mysleli?

Během argumentace se Peter Ward často opírá o jiné vědce, čímž jeho argumentace působí věrohodně. Nejde jen o teoretizování jednoho nadšence. (Sám autor patří navíc mezi skeptiky, co se týče víry v mimozemský život. K bádání tudíž nepřistupuje idealisticky a nezkresluje údaje "protože si to přeje".)

Teprve když už máme definovaný náš život, můžeme se podívat i na jiné formy života. Byl by teoreticky možný život, který třeba nevyužívá stejných dvacet aminokyselin jako my, terraoané (jak nazval nás, pozemšťany)? Byl by možný život, který by jako stavební prvek nevyužíval uhlík a jako rozpouštědlo vodu?

Velmi zajímavá myšlenka je, že místo slepého pátrání v nekonečném vesmíru je třeba soustředit se na výzkum tady na Zemi. Pokud by se nám podařilo VYTVOŘIT život odlišný od toho našeho, dokážeme, že takový život může existovat a pak po něm můžeme začít pátrat na planetách, které jsme dosud považovali za pro život nepříznivé.

(Náhodou čtu knihu zrovna během pandemie covidu-19, je příhodné, že se kniha věnuje virům a vysvětluje, co jsou vlastně zač.)

Astrobiologie rozhodně vypadá jako úžasný vědní obor, o kterém chci zjistit ještě víc.
Jasně, není to odborná publikace, je to psáno pro veřejnost, ale to mi vyhovuje. I tak jsem si některé obtížnější pasáže musela číst dvakrát, abych jim plně porozuměla. Na druhou stranu, u jiných záležitostí bych se bývalá rada zastavila na delší čas a nechala si je podrobněji vysvětlit. Ale chápu, kniha by pak také mohla mít tisíc stran...
Kniha je opravdu plná zajímavých informací. Třeba o prionech jsem nevěděla. Je zvláštní, jak málo pořád víme. Přesto máme tendenci si vždycky myslet, že teď už víme vše, už jsme vše objevili, a nejsme ochotní dosavadní teorie přehodnocovat a upravovat. Přitom právě otevřenost novým myšlenkám je to, co pohání vědecké poznání, ne?

Btw. Osobně jsem k otázce možného života mimo Zemi přistupovala neutrálně. Neměla jsem na to žádný názor. Samozřejmě bych si přála, aby život nebyl vzácný, ale to neznamená, že v to budu věřit.
(Prokázání existence života ve vesmíru by mi dodalo tolik naděje! Tady jsme si to dost podělali a představa, že jsme zničili jedinou planetu s životem mě dost trápí.) Každopádně jsem k tomu přistupovala s otevřenou myslí, troufám si tvrdit. A kniha mě ohromila a myšlenka mimozemského života mi teď nepřipadá nemožná.

Není to kniha pro ty, kteří chtějí číst senzace a nepodložené, ale úžasné teorie či příběhy lidí údajně unesených mimozemšťany. Je to spíš kniha pro ty, které skutečně zajímá pravda (o životě, vesmíru a tak vůbec) a chtějí si ji logicky obhájit.
Rozhodně ale doporučuju všem.

Vulpin
Vulpin
01.11.2017

Koupil jsem to ve výprodeji (kde prostě bývá odpad) snad za 30 korun, ale kniha je opravdu výborná.


Štítky knihy

vesmír astronomie přírodní vědy věda sluneční soustava kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru)

Autorovy další knížky

Peter Ward
americká, 1949
2004  85%Život a smrt planety Země
2011  89%Život, jak ho neznáme

Kniha Život, jak ho neznáme je v

Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x