Život Galileiho

Život Galileiho https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71315/bmid_zivot-galileiho-qur-71315.jpg 4 26 4

Příběh životního dramatu známého vědce a astronoma, který odvolal pod nátlakem církve koperníkovské učení o oběhu planet okolo Slunce. Významné dílo „epického“ dramatu klade otázky o společenské odpovědnosti a etice a osobní odpovědnosti vědce, které se hluboce dotýkají i událostí 20. století.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Leben des Galilei , 1938


více info...

Přidat komentář

boticelli
30.11.2022 5 z 5

Naše planeta existuje takovou dobu a teprve až před pár stovkami let lidé pozvolna přišli na to, že nejsme střed vesmíru. A nečekaně opět katolíci se stávají největší brzdou pokroku. Chudák Galilei, chudáci vědci. Svižná hra o velkých objevech a škodlivosti fanatismu církve.

Doubravka1975
04.02.2022 5 z 5

Audiokniha. Skvělé dílo o největším fyzikovi a matematikovi své doby. Každá doba se boji chytrých lidí a pravdy.....


Hledam94
02.02.2022 5 z 5

Posloucháno jako rozhlasová hra. Za mě vynikající, vypichuji citlivě zvolený jazyk, který je na jedné straně dobře srozumitelný a na druhé straně s omezením jasně moderních prvků.

Stammel
29.05.2013 5 z 5

Pro mě jedno z vrcholných Brechtových dramat. Hluboce a citlivě se zabývá otázkami poznání, vědy a pravdy. Způsobem, kdy si čtenář může živě dotknout toho, co znamená vášnivá zvědavost, radost z poznání i víra v jeho lidské poslání. Ale také na to, co to znamená obhajovat pravdu vůči zvůli moci a jaké to je nechat si v takovém zápasu zlámat hřbet.

Postavy nejsou nijak černobílé a především Galileo je nesmírně živě vykreslený člověk. O to bohatěji skrze jejich jednání vystupuje Brechtovo nahlédnutí tématu, pronikající až k úvaze nad tím, co je lidskost jako taková - a co ji ohrožuje. Ať už jde o síly v nější, nebo ty, skrývající se v nás samých. No a jak to tak bývá, čím lépe je problém vykreslen a čím hlouběji pochopen, tím těžší je si odpovědět, zda je Galileo této hry člověk dobrý nebo špatný. Odpovědi povrchní totiž Brecht moudře vylučuje.