Život bez tebe

Život bez tebe https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367274/mid_zivot-bez-tebe-N78-367274.jpg 4 53 18

Zoe se chystá k oltáři se svou životní láskou Jamiem. Ještě před obřadem dostává zprávu, že její matku Ginu právě zatkla policie. Zoe stojí před nemožným rozhodnutím: má utéct z vlastní svatby a jít matce na pomoc? S matkou se už léta nestýká. Dává jí za vinu nešťastné události, před kterými utíká od svých šestnácti let a o kterých nikdo další neví. Teď se jí matka vrací do života, je ale docela jiná, než jak si ji Zoe pamatuje. Gina pomalu, ale jistě ztrácí paměť. Zoe svádí těžký boj s matčinou nemocí. Dokáže se postavit událostem, k nimž došlo před mnoha lety? Podaří se jí najít cestu zpátky k lidem, které má ráda? Život bez tebe je strhující, jímavý příběh o síle minulosti a možnostech budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Life Without You , 2016


více info...

Přidat komentář

veronika9761
07.08.2022 3 z 5

Rozhodne mi knizka neprisla tak srdcervouci, jak ji predstavovala anotace.

Hakl54
19.05.2022 2 z 5

Děj mě příliš neoslovil a příběh se zdlouhavě táhl. I kostlivec ve skříni nebyl až tak děsivý.


micha-ella
07.05.2021

Třetí knížka kterou nechci číst a během pár dnů odkládám, nevím proč tuhle hned po několika stránkách. Asi reakce na bezvadnou (Chůva), kterou jsem přečetla před nimi.

JankaV80
24.02.2021 5 z 5

Knihy jsem se trochu bála a váhala, zda ji číst. Komentáře ke knize ve mně vzbudily taktéž rozporuplné pocity. O to víc jsem byla překvapená. Příběh Zoe (dcery) a Giny (matky) se přes nenávist Zoe postupně překlopí ve strach o matku až k lásce dcery ke své matce. Zatímco Gina svoji dceru Zoe velmi miluje a udělala by pro ni cokoli, Zoe Ginu od svých 16 let nenávidí, protože má pocit, že ji matka zničila život. Jenže nic není černé nebo bílé a tak se čtenář postupně dozví, jak Zoe ovlivnila její minulost a hlavně její vztah k Gině. Všechno je ale zkomplikované o situaci, kdy se Gina sice do života Zoe vrátila - a to za trochu nešťastných okolností, kdy Zoe v podstatě utíká ze své vlastní svatby - ale není to tak úplně ona sama. Gina je totiž jiná. Je to člověk, který svádí boj s velmi těžkou nemocí, která se projevuje hlavně ztrátou paměti, zmateností, náladovostí, ..... Zoe tak neví, kolik času jim dvěma zbývá, zda se ji podaří její vztah s matkou dát do pořádku.
V příběhu se mi líbily vlastně všechny postavy - Jamie, Lily, Gary, Alistair, Mags, Bruno, ... - nikdo na mě nepůsobil tak, že by příběh narušoval, protože každá z těchto postav sehrála svoji důležitou roli (i když ne hlavní).
Příběh knihy se mi líbil, i když se přiznám, že se nečetl zrovna lehce. Byly dny, kdy jsem knihu musela po pár stránkách odložit, protože mě příběh silně zasáhl. Není to ta kniha, ke které si člověk sedne a přečte ji na jeden zátah, ale rozhodně je to kniha, která za přečtení stojí.

Petrasim
19.02.2020 5 z 5

Mám 2 dcery, tak mi bylo úplně smutno z toho, k čemu může nedorozuměním dojít a člověk si najednou uvědomí, jak je život krátký a čas nejde vrátit zpátky.

Ivanule
24.01.2020 5 z 5

Krásně napsaný příběh nemoci,který nás bohužel potkal v rodině ale v jiné formě této nemoci.Autorku jsem si oblíbila pro její styl psaní a také příběhy,které jsou ze života.

terka95
07.01.2020 3 z 5

Námět s nemocí mě zas až tak neoslovil, čekala jsem doják a celou dobu mi to přišlo, že si na ten doják knížka jen hraje :) Průměr.

Lejdus
04.01.2020

Kniha mne neoslovila. Ani styl psani autora. Po par strankach jsem ji odlozila a uz se k ni nejspise ani nevratim.

Jirinamac
19.10.2019 4 z 5

První třetina knížky mě moc neupoutala a přišla mi dost přeskakující v ději, ale pak to dostalo jiný spád. Neměla jsem ponětí o čem knížka je a nebyla to má první knížka o alzheimeru. Tyto knížky jsou vždycky hodně emotivní a je fajn, když tito lidě mají rodinné zázemí. I když tady to trvá, než se k němu dopracují.

DominaCZ
11.08.2019 5 z 5

Panebože proboha ani nevím co napsat...přiznala bych se k něčemu, ale raději nepřiznám, poňáč bych v místních očích klesla, proto řeknu jen že to pojednává o tak těžkým tématu a ztrátě člověka, kterýho jste doposud znali a on vám kvůli nemoci mizí nenávratně pryč, že je to pro mě příliš silné a proto jsem to v půlce vzdala.

Byla mi jedno její svatba nebo otec.
Nepotřebovala jsem tam ani její ségru.
Mohlo to být klidně jen o ní a o "mámě", která už nebyla tím, kým byla.

Autorka dělala ve zdravotnictví, takže toto téma zná natolik, nakolik je tahle knížka "dobrá".
Čtivá, ale bolí.

Doubravka1975
03.06.2019 5 z 5

Moc pěkný, dojemný příběh o lásce a mateřství. Skvělé matčiny dopisy pro Zoe

Terka18
07.04.2019 4 z 5

Já bych to k Jojo Moyes v některých ohledech přirovnala, protože i některé knihy od ní se mi nelíbily úplně nejvíc. Knížka Život bez tebe je krásný příběh o dopuštění a lásce mezi matkou a dcerou. Protože ať se mezi těmito dvěma stane cokoli, nikdy jejich láska nevyprchá a vždy jedna okamžitě přiběhne k té druhé, jakmile to bude potřeba. Mateřská láska a láska dcery ke své matce nikdy neskončí a nic ji nezničí. Takto na mě kniha a její příběh působí. Není to nic u čeho musíte přemýšlet, kniha krásně plyne a chytí v určitých směrech za srdce. Konec se dá předvídat. :)

janyska13
23.01.2019 2 z 5

No, srovnání s Jojo Moyes bych asi odebrala, ano je to kniha se smutným příběhem a láskou, ale rozhodně to není srovnatelné s Jojo. Konec jsem očekávala a i tak byl dost rychle udělaný...
První kniha dočtená v tomto roce.

Denisa_a
14.10.2018 5 z 5

City. Láska. Nenávist. Takhle procítěnou knihu jsem hodně dlouho nečetla. Byla přenádherná. Navíc jsou v knížce dopisy které psala matka Zoe po celý život. To je tak krásné ❤️ tolik krásných myšlenek...

hellena1523
30.07.2018 3 z 5

Každá rodina má své kostlivce...a někdy holt přijde čas tu skříň uklidit...Tak jako jo, dejme tomu, že rodinné drama...ale nevim, za mě teda průměr na dovču, max na víkend, kdy nemáte do čeho píchnout. Průměr, který mě zas až tak neodzbrojil...Buď jsem cynik, nebo už jsem prostě četla lepší...

jasmína
10.07.2018 4 z 5

Kniha se mi opět sice hodně líbila, přiznavám, také jsem si poplakala, ale nevím, zda ten konec neměl být trošku jiný..

intelektuálka
28.06.2018 4 z 5

Příběh o rodinných vztazích, které se mohou někdy pořádně zamotat...

Zoe má před sebou svatební den, ale... ozve se telefon a minulost se vrací...
A Zoe cítí, že svoji budoucnost si může plánovat pouze tehdy, když se vyrovná se svou minulostí a vztahem ke své matce.

Pěkné čtení pro dovolenkové dny.

kneslova
02.05.2018 4 z 5

Docela zajímavě napsaná kniha, trochu něco jiného. Kéž by vždy láska dvou lidí vydržela tak jako v této knize, kde se očekávaně konal takový malý happyend

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Katie Marsh
anglická
2016  67%Moje všechno
2018  72%Život bez tebe
2019  68%Stejně je život krásný

Kniha Život bez tebe je v

Právě čtených2x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce96x
Chystám se číst53x
Chci si koupit11x