Život Benjamina Disraeliho

Život Benjamina Disraeliho https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131653/zivot-benjamina-disr-131653.jpg 4 13 3

Touze, krásnou a duchaplnou formou opisovati krásné a duchaplné životy a osudy, jichž v dnešní zmechanisované době človék postrádá, slouží André Maurois s celým rafinovaným aparátem svého vypravěčského umění. Život Benjamina Disraeliho a Dvě lásky Filipa Marcenata, nejjemnější zrcadlo vskutku výlučných životů, jsou pro A. Mauroise díla velmi typická. V díle život Benjamina Disraeliho přikročil spisovatel k Disraelimu nikoli jen jako k velkému anglickému politikovi, nýbrž jako k velkému, podivuhodnému herci a kouzelníku života. Nemá se zprvu k tomu, aby na svém hrdinovi něco idealisoval nebo retušoval, židovský mladík kromě promyšlené cesty za vysokým cílem nemá téměř žádné jiné životni ctnosti. Je zženštilý, chvástavý, směšný, pracuje rád sám na sobě jako na nějakém uměleckém díle. Ale portrét Disraeliho se pak víc a víc pročišťuje. Neuvěřitelné podivné manželství, do kterého Disraeli vstupuje jako do ráje věčného zbožňování, dostává rysy velebné monumentálnosti. Státník zvolna stárne a pomalu odkládá vzrušené, ctižádostivé masky svého mládí. Jeho přátelství s královnou Viktorií má sentimentální jímavost. V postoji opravdové vznešenosti končí velký malebný život, dosáhnuv nejvyšších met, žel, již ve stavu vyčerpanosti.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Topičova edice
Originální název:

Vie de Disraëli , 1927


více info...

Přidat komentář

1amu
07.09.2019 5 z 5

Je zajímavé, že tato kniha vyšla poprvé ve Francii v roce 1927, o dva roky později i v Československu. A od té doby hluboké ticho. Zřejmě jeden z "největších" britských politiků a premiérů nebyl pro naše vydavatele zajímavý. Jeho životopis je sinusoida, která dosahuje vrcholu v šedesátých až sedmdesátých létech 19.století. Je neuvěřitelné, ale přitom chvályhodné, že v r.1997 se kniha opět dostala (díky vydavatelství Prostor) k českým čtenářům. Jak níže píše woodward o B.Disraelim napsal André Maurois povídání, "které stálo za to číst".

woodward
30.06.2017 5 z 5

Jo, to byly časy, když politiku dělali lidi, o nichž stálo za to psát, a psali o nich lidi, který stálo za to číst...


B.V.
22.07.2016 5 z 5

Vynikající biografie psaná čtivěji a poutavěji než mnohé romány, a přesto zachovávající faktografickou přesnost a historickou nezaujatost. Pro mě jedna z nejkrásněších knih, jaké jsem kdy četla, která mě okouzlila svou plynulostí, přímostí a duchaplností, ještě více však charakterem hlavní postavy, jejíž život mě ani na chvíli nenudil. Benjamin Disraeli, hrabě z Beaconsfieldu, si nemohl přát citlivější zpracování svého života.

Štítky knihy

politika Velká Británie politici

Kniha Život Benjamina Disraeliho je v

Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x