Život apoštola Pavla

Život apoštola Pavla https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238934/mid_zivot-apostola-pavla-238934.jpg 5 5 2

V románě Život apoštola Pavla (2000) se autor obrací k životu jednoho z prvních zvěstovatelů evangelia v helénském a latinském světě. Spisovatel nechává zaznít mnohohlas Pavlových současníků, jeho nejbližších přátel a spolupracovníků (Prisca a Aquila,Timotej), ale světcův portrét zároveň nenásilně buduje i jakoby okrajovými poznámkami, například římského filosofa Seneky. Na více než čtyřech stech stranách románu se tak před námi postupně vynořuje plastický portrét této nejednoduché postavy z prvního století křesťanských dějin. Wangerinova kniha je vystavěna nejen s porozuměním Pavlovu poselství a životu prvotních křesťanů, ale též s hlubokou znalostí antického světa.... celý text

Literatura světová Romány Náboženství
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Paul: A Novel , 2000


více info...

Přidat komentář

lenka0383
07.11.2022 5 z 5

Velmi oceňuji, že se pohled nesoustředí jen na sv. Pavla, ale na celou církev a její vztahy s Židy a pohany, i na vztahy mezi křesťany a spory uvnitř nové církve. Dozvídáme se mnohé o životě lidí kolem sv. Pavla - Timotea, Jakuba, Tita, Barnabáše a mnoha dalších. Krásná a čtivá kniha, moc ji doporučuji.

Pablo70
06.01.2021 5 z 5

Žijeme v zemi s bohatou křesťanskou tradicí a svatého Pavla vídáme v našich kostelích stojícího s mečem v ruce, tedy s atributem jeho mučednické smrti. Koneckonců v roce 2009 slavili křesťané 2000 let od jeho narození. Wangerinova kniha přináší plastický pohled na dobu jeho života. Těžko říct, zda vypadal tak, jak si ho autor představoval, ale kniha dobře popisuje Pavlův zápas o budování nové církve. Jeho obrácení, zanícená kázání ("...slova mu stoupala z úst jako ptačí hejna a víra toho muže byla jako vítr v srdcích lidí..."), pochopení, že Kristus je tu i pro "pohany" (rozuměj: ty, kteří nejdou Židé), tedy pochopení univerzálnosti víry v Krista, které umožnilo přes všechny těžkosti další šíření křesťanství. Pavel bojoval s pochybovači (stejně jako my bojujeme s všelijakými trolly na internetu) a nedbal na tresty, vězení a zranění, které přitom utržil. "Beru na sebe podobu Jeho smrti", prohlásil ke sklonku života, když už nebyl tak agilní jako za mlada. Kniha nám nabízí Pavla mladého, stárnoucího, a pak už starce v okovech, a autor umí vystihnout změny v jeho jednání a myšlení z toho plynoucí. Ukazuje i Pavlovo smíření se Zákonem. To je velký klad knihy. A na pozadí jeho příběhu se odehrává i drama filozofa Seneky. Saul (řecky Pavel) byl sťat roku 67 v Římě a místu, kde se tak stalo, se říká Tři fontány, protože prý tam, kam jeho hlava odskočila, vytryskly tři prameny. Jeho sarkofág byl objeven v Bazilice sv. Pavla za hradbami.
Svatý Pavel byl jedním ze zakladatelů víry v Ježíše Krista. Osobně bych podotkl, že je smutné, že si tato nová víra nedokázala udržet Pavlovy ideály, ale takový je svět. Co by Pavel řekl na její mocenské výboje, hrabivost atd.? Pro vás, kteří hledáte kořeny naší evropské civilizace, je tato kniha dobrým čtivem.


Štítky knihy

životopisné, biografické romány apoštolové Pavel z Tarsu

Autorovy další knížky

Walter Wangerin
americká, 1944
2006  72%Ježíš
2001  65%Kniha o Bohu
2005  96%Život apoštola Pavla

Kniha Život apoštola Pavla je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst7x