Život a smrt renesančního kavalíra

Život a smrt renesančního kavalíra https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46763/bmid_zivot-a-smrt-renesancniho-kavalira-KEp-46763.jpg 4 8 2

Hrdinou našeho vyprávění bude všestranná renesanční osobnost, kavalír sir Walter Raleigh, který se narodil v Anglii někdy kolem roku 1554 a skončil na popravišti v roce 1618, necelé tři roky před exekucí českých pánů před Staroměstskou radnicí v Praze... Edice Kolumbus svazek 116. 1. vydání.

Přidat komentář

braunerova
28.12.2021 3 z 5

Souhlasím s komentářem níže, i mě iritovalo neustálé prolínání osudů anglických a českých osobností, i když k sobě neměly žádný vztah. Za nešťastný také považuji autorův nápad na "konfrontaci příhod našeho kavalíra" s literárními díly jeho současníka Shakespeara.

"Byl to největší pokrokový převrat, který lidstvo dosud prožilo; doba, jež potřebovala a zrodila obry, obry silou mysli, vášnivostí i charakterem, všestranností a učeností. Lidé, kteří položili základ modernímu panství buržoazie, byli všechno, jen ne měšťácky omezení."
Bedřich Engels

Kozel
13.12.2015 2 z 5

Tak za mě bohužel ne. Dlouho se mi nestalo, abych knihu nedočetl. Přes veškeré vědomí, že se jedná o naučnou literaturu, a vcelku čtivý Bejblíkův styl jsem musel s nepříjemným pocitem a odporem ke čtení odložit. I když je Raleigh velmi zajímavá osobnost a svět Alžběty je má oblíbená část dějin, vadilo mi, že do životopisu Waltera místy až násilím cpal Bejblík současné dějiny a odkazy k české historii a osobnostem, které neměli žádný vztah k vyprávěné části Raleighova života nebo dějinám. Je to však spíš můj osobní problém, který by nemá za cíl nikoho od knihy odradit.