Život a iné predsmrtné zážitky

Život a iné predsmrtné zážitky https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374399/bmid_zivot-a-ine-predsmrtne-zazitky-1o2-374399.jpg 4 70 28

Keď si Libby Millerová vypočuje hrozivú diagnózu o rakovine od nie veľmi citlivého lekára, napadne jej, že nič horšie sa jej nemohlo stať. V detstve pozorovala matku, ako pomaly a trýznivo prehráva boj so zákernou chorobou. Preto si zaumieni, že ochráni svoju rodinu pred ďalšou podobnou skúsenosťou. Odmietne liečbu a chystá sa oznámiť zlú správu manželovi, ale ten ju predbehne so svojou vlastnou, ohromujúcou novinou. Jej manželstvo odrazu nestojí za reč a zostáva jej už iba niekoľko mesiacov života. Libby sa rozhodne, že bude žiť tak, akoby ju nečakal nijaký zajtrajšok, a ujde za horúcim slnkom a plážami malého ostrova Vieques neďaleko Portorika. Ale vydrží jej odhodlanie tlak v podobe obáv Libbinho brata dvojčaťa, priateľstva svojráznej domácej aj novej rastúcej lásky príťažlivého portorického pilota? Napriek pochmúrnym vyhliadkam Libbina cesta je plná komických zvratov a úprimných priznaní. Aj keď sa to zdá nereálne, niektorí doktori by jej predpísali práve tento povzbudzujúci liek.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Life and Other Near-Death Experiences , 2015


více info...

Přidat komentář

Ira13
06.04.2023 4 z 5

Takový běžný románek a nebýt tam tak často zmiňovaná R., dalo by se napsat i oddechový. Ano, Libby byla protivná na Toma, ale kdyby nebylo této dg., tak by bylo asi vše jinak.
Doporučuji nečíst, pokud máte nějakou hnusnou nemoc

werick
09.02.2023 4 z 5

Knížka se mi celkem dobře četla, občas byla i vtipná. Taková oddechovka


Kudlanka03
01.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Kniha je o ženě Libby, která v sobě nese plno smutných věcí. Práce stojí za pendrek, manžel už brzy nebude manžel a do toho ty zdravotní problémy. Zdá se, že na posranýho i záchod spadne.
Jenže prý po každé noci přijde ráno. A tak se naše Libby dává dohromady napřed v Chicagu, potom si odjede k moři a tam se to začne dít. Ten život. To krásné a jednoduché žití.
Příběh plyne, není třeba přeskakovat.
Jen tento typ románu mi přijde nevytěžený. Na posledních třech stranách se pak dozvíme všechno najednou.
Libby mě popravdě sere už od začátku. Jak je na Toma tak hnusná.
Zato Silo, jak mu ve zkratce říkám mi sedl hned
Prostě milé čtení, které není špatné na jeden dva večery nebo na cestu na dovolenou.
Sice autorce nežeru ani slovo o tom jak to s tímto typem rakoviny bývá, ale budiž. Kniha snese všechno

lilkys
06.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Knížka se mi moc dobře četla, je to taková oddechovka na léto. I když se zaobírá těžkým a smutným tématem rakoviny a umírání, je psaná s milou nadsázkou a ve mně zůstal po jejím dočtení takový letní pocit a vlastně moc příjemný pocit. Ale najdete uvnitř i krásná moudra, která vás nakopnou k žití naplno!
Libby jsem na jednu stranu obdivovala za její vnitřní sílu, na druhou stranu jsem se na ni zlobila za lhaní a občas za ignorování skutečností, které byly pro ni nebezpečné, což bylo na dospělou ženu dost nezodpovědné. Taky svého manžela odsoudila velmi rychle a tvrdě, až moc. Ale dá se to pochopit. Doufala jsem, že změní názor na léčbu v průběhu knihy a ještě se o život porve, ale zároveň chápu, že se chtěla ušetřit bolesti a vybrat si sama, jak zemře.
Knihu jsem si moc užila, ačkoli vypadá depresivně, neměla jsem z ní ten pocit, ba naopak.

Aghatte
03.09.2022 4 z 5

(SPOILER) První půlka byla vážně dobrá, s příletem do Portorika se to začalo lepit. Moudrá vědma, milenec, sladké zážitky… Škoda.
Ale celkově samozřejmě dobré, nutí to člověka přemýšlet, co by dělal on.
Všichni umřeme, ještě se nestalo, že by to dopadlo jinak. Chováme se, jako bychom měli žít navždy, prokrastinujeme, odkládáme, nežijeme, promarníme šance, ničíme si zdraví, žijeme v nefunkčních svazcích, vyčerpáváme se prací.., nemusíme uslyšet smrtelnou diagnózu, abychom to změnili.
Ale to není nic nového. Žij každý den, jakoby byl poslední, zní to vznešeně a moudře, ale hůř se to koná.
Šance, že potkáte nezadaného krásného muže, kterému se bude líbit vaše rakovina, špeky i celulitida, šance, že máte dostatek prostředků i bez práce, že máte kde být, máte milující rodinu, přivedete na svět zdravé děti… trochu sci- fi, ale člověk si to rád přečte.

patricia8137
21.08.2022 5 z 5

Táto kniha obsahuje príjemné oddychové čítanie ako stvorené na leto a na dovolenku. Aj keď sa v ňom hovorí o ťažkej téme a chorobe -rakovine, nie je to žiadne depresívne čítanie. Autorka príbeh napísala s ľahkosťou a vtipom. Vďaka autorkinmu štýlu písania som knihu prečítala za pár dní. Určite tomu dopomohli aj krátke kapitoly a rozprávanie z pohľadu hlavnej hrdinky, vďaka čomu som sa rýchlejšie vžila do jej pocitov a konania. Príbeh obsahuje aj romantickú linku, ktorá je do príbehu pridaná nenútene. Toto je moja prvé stretnutie s autorkou a určite nie posledné, keďže som si pred pár dňami kúpila ďalšiu jej knihu a už sa neviem dočkať, kedy sa ponorím do jej ďalšieho príbehu. Knihu odporúčam hlavne nenáročným čitateľom, ktorí hľadajú príjemné letné oddychové čítanie.

kris.docekalova
04.08.2022

Nijak náročná knížka, ale rozhodně neurazí. Hlavní hrdinka je diagnostikována rakovinou a dost dlouho to přede všemi tají. Sama v sobě s tím bojuje, a tak začíná být její chování nevyzpytatelný, náladový a překvapivý (z pohledu jejího okolí). Najednou dělá velká a zásadní rozhodnutí a snaží se soustředit jen na jedno: dostat se co nejblíž její zesnulé mamince tím, že odlétá do Karibiku, kde samozřejmě potkává osobu, která hodně ovlivní to, co následuje potom. Je to taková romanťárna, celkem předvídatelná, ale knížka je napsaná moc hezky a příběh zase trošku donutí čtenáře popřenýšlet.

Nula.nula.nic
13.05.2022 4 z 5

Kupovala jsem ji jako oddechové čtení na dovolenou a přesně se mi trefila do vkusu. Moc mile napsáno, jednoduché, ale přitom k zamyšlení.
Příjemné čtení - obsahově i formou. :-)

Alena1957
31.01.2022

Kniha se mi libila, doporucuji.

Miškus
26.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Kniha byla pěkná. Moc se mi líbil její příběh a měla jsem radost, že kniha měla šťastný konec. Moc doporučuji. Je to takové lehčí čtení na dovolenou.

Dreisii
24.05.2021 3 z 5

Kniha se četla svižně a byla i překvapivě vtipná. Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami...

Kristy.Seb
11.05.2021 5 z 5

Jestli chcete pořádně pozorovat noční oblohu, nesmíte se soustředit na moc věcí najednou. Nejjasnější se zdají být hvězdy na úplném kraji vašeho zorného pole. Stejně tak se to má i se životem.

wir
27.12.2020

Co by člověk dělal v kůži Libby, těžko říct a myslím, že každý ve skrytu duše po přečtení knihy doufá, že to ani nikdy nezjistí...

Imis
17.12.2020 3 z 5

U této knihy váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami. Začátek mi přišel velice nápaditý a byla jsem nadšená. I přesto, že se hlavní hrdinka dozvídá hned na prvních stránkách, že je vážně nemocná, kniha pokračuje velice vtipně, svižně až humorně. Opravdu jsem se docela nasmála. Jak se však blíží k polovině začíná romantická linka a já měla pocit, jako by se najednou jednalo trošku o jinou knihu. Takovou tu dovolenkovou klasiku. Chvilkami lehce nataženou (některé situace se opakují), ale přesto se to četlo docela dobře až do konce.

sin.dellka
12.09.2020 4 z 5

nádherná kniha, ale konec byl moc zrychlený potom.

LiKa00
17.03.2020 4 z 5

Tak ze začátku mě kniha tedy moc nebavila, měla jsem i nutkání ji odložit. Ale od pobytu na ostrově mě začala bavit a s radostí jsem ji dočetla. Docela mi vadil Libbyin přístup k rakovině. Chvílemi se chovala jako malé děcko, ale chápu, že lidé to s touto nemocí nemají vůbec snadné. Také mi vadil její přístup k Tomovi. Zjištění to bylo určitě hrozné, ale myslím, že se potom mohla chovat lépe. Takže za mě to není úplně nejlepší kniha, ale přečíst se dá.

DenisaV
13.11.2019 3 z 5

Tato kniha mě nijak zvlášť neuchvátila. Chvílemi jsem se přistihla, že myšlenkami jsem někde úplně jinde, takže žádné výrazné vtažení do děje neproběhlo. Snaha o dojetí byla vidět jen z dáli. Každopádně odpočinková kniha i pro méně náročného čtenáře.

Kočičáci
10.11.2019 3 z 5

Libby se v jednu chvíli život sesype jako domeček z karet. Nenachází sílu se problémům postavit čelem a tak zbaběle prchá od všech svých blízkých do slunného Portorika, kde se rozhoduje, jestli jí stojí za to o svůj život bojovat. I přes vážné téma nemoci to není depresivní čtení. Příběh je vyprávěn s lehkostí a vtipem. Hodnotím jako lepší průměr.

Hela74
29.10.2019 4 z 5

Hezký příběh ze života a o tom co nás třeba někdy může potkat.

hanča34
27.10.2019 4 z 5

Tak právě takovou knihu jsem si potřebovala přečíst jako odpočinek po namáhavých dnech. Nezklamala mně.

Štítky knihy

láska léto

Autorovy další knížky

2018  75%Žij, dokud to jde
2019  76%Málo času na život

Kniha Život a iné predsmrtné zážitky je v

Právě čtených4x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce96x
Chystám se číst89x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x