Život a dílo skladatele Foltýna

Život a dílo skladatele Foltýna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249478/bmid_zivot-a-dilo-skladatele-foltyna-249478.jpeg 4 222 43

Kniha je poslední, nedokončený román Karla Čapka, vydaný až po jeho smrti v roce 1939. Námět je z pamětí Karla Sabiny, fiktivním životopisem Bedřicha Foltýna (pseudonymně Beda Folten), skladatelského diletanta a hudebního grafomana, který ale sebe samotného pokládá za geniálního. Je posedlý myšlenkou stvořit velké dílo, i když na to nestačí jeho schopnosti. Pro odběratele Lidových Novin vydala v roce 1939 Lidová tiskárna, z.s.s r.o., v Brně jako třetí svazek III. ročníku Knihovny Lidových Novin. Úprava Ed. Miléna. Vytiskla Akciová mor. knihtiskárna Polygrafie v Brně.... celý text

Přidat komentář

Hani77
12.03.2024 4 z 5

Velice zajímavý námět, je škoda, že dílo zůstalo nedokončeno. Nápad s pohledy různých osob na jednoho člověka se mi moc líbil, ačkoliv hlavní hrdina mi byl velice nesympatický až protivný. A stejně jako Venda32 jsem si googlovala, zda je to fiktivní postava, nebo zda takový skladatel opravdu žil :-).

Venda32
09.03.2024 4 z 5

Čapek, který rozhodně stojí za přečtení a přesto věřím, že je často opomíjen. I já jsem na knihu přišel díky čtenářské výzvě. Životní lhář, snílek, celým srdcem hudebník a vypočítavá vyžírka. Přesto takovou postavu pan Čapek popsal náhledem vícero postav takovým uvěřitelným způsobem, že mi to nedalo a radši jsem si internetu podíval, zda opravdu nežil :-)


uzivatel6305
29.01.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala kvůli letošní čtenářské výzvě a také proto, že jsem na ni měla celá léta zálusk a musím říct, že jsem se nesmírně pobavila.

Považuji Karla Čapka za naši naprostou jedničku, přestože mám spoustu jiných velmi oblíbených autorů, ale jeho styl nepředčí asi nikdo.

Popsat takto bravurně tak nesympatického člověka, jakým byl "skladatel" Foltýn dokáže snad jen pan Čapek. A nejen samotného Foltýna, ale také všechny ty osůbky a osobnosti, které s ním měli co dočinění. Moc jsem se pobavila, zasmála se i zanadávala, protože tento typ lidí opravdu existuje a reakce na ně je v této knížce naprosto přesná jako v životě, vychází totiž vždy z nátury a inteligence daného člověka a z jeho vztahu vůči Bedovi Foltenovi.

Tuto knihu si musí navíc mnohem více užít každý hudebník, což já bohužel nejsem.

Je to krásná, zábavná, poutavá a poučná kniha. Vřele doporučuji.

Legens
31.08.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem četl opakovaně a měl jsem a mám ji velmi rád. Nicméně bavil jsem se o ní před mnoha lety s jedním známým, který který měl Čapka "v malíčku", kupodivu až na tuto knihu, kterou zatím nečetl. Doporučil jsem mu ji a po čase jsem se ho zeptal zda ji četl a na jeho názor. Četl ji, a to co mi odpověděl mne překvapilo a musel jsem uznat, že na tom něco je. Jeho odpověď mi uvízla v paměti natolik, že této knize nedokáži dát plný počet hvězd. Řekl mi asi toto:
"Prosím Tě, můžeš mi vysvětlit proč ten Čapek toho Foltýna tak nenáviděl? On na všech svých postavách vždycky našel něco dobrého, vždyť on miloval i ty svoje vrahy. A najednou tohle?"
A já mu nedokázal odpovědět. Nedokážu to dodnes. Pouze si myslím a věřím, že se snad něco pozitivního mohlo objevit v té části, která zůstala nedopsána.

LukasB.453
13.04.2023 5 z 5

spolu s Božími muky nejlepší Čapek. kousek Bedy Foltena je v každém z nás.

Kabuky
24.03.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

R47
21.01.2023 5 z 5

Mám rád tuhle knížku. Karel Čapek v ní dospěl vlastně k tomu, k čemu směřoval dlouho už ve své noetické trilogii. Ale tady ten pohled na tu postavu z několika různých úhlů pohledu dostává jasný tvar (na rozdíl třeba od Povětroně, kde to je čistě na poli představ, snů, fantastiky). Vlastně se pustil trošku do psychologického románu a můžete sledovat úpornou snahu člověk, který tak hrozně chce být umělcem. Postrádal jsem pozitivní pohled. Někoho, kdo by mu to do poslední chvíle všechno věřil a stál za ním (i manželka v průběhu ztrácí iluze). Když dojde na vyprávění mladých muzikantů měl jsem kolikrát pocit, že čtu Škvoreckého. Je neuvěřitelné, jak to dokáže být stále živé a svým způsobem moderní.

bosorka@
20.12.2022 5 z 5

Čapek je génius a geniální psycholog. Těžko to popsat. Smrt v Benátkách dokonale vystihuje temnou stránku umění ve smyslu sebevražedné posedlosti uměleckým objektem jakožto archetypem /Bergmann Hodina vlka/. Čapek stejně mistrně popisuje úskalí umění jakožto falešné povrchní posedlosti umělce sám sebou a pouhým povrchním odleskem umeleckosti. Pro umělce je to velká výzva k opravdovosti a poctivosti, k odhození naivity k přijetí temných stran a nelibivosti. K řemeslu. K obyčejnosti. K lidskosti. K boji s démony. A taky k upřímnosti k sobě. K pokoře. Dokonalost je Fata morgana umění.

Axmannova
05.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Čapek jako vždy mimořádný! I v tomto nedokončeném díle. Zvolil velmi zajímavou formu vzpomínek jednotlivých postav, které se navzájem často neznaly. A tak se čtenář chvílemi dozvídá víc, než o čem mluví vypravěč. Spolužák se zmíní, že mu Foltýn nevrátil sešit jeho básní. A hle v další kapitole: Foltýnova první láska cituje báseň, kterou dostala od Foltýna. A přitom na rozdíl od ní víme, že tu báseň ukradl spolužákovi. A tak se postupně víc a víc dozvídáme o tom šmejdovi Foltýnovi, který koho může, toho použije jak věc. Z peněz manželky si hraje na mecenáše studentů konzervatoře, aby pak jejich skladby použil bez jejich vědomí do své opery. Hrozný, hrozný člověk zabývající se jen sebou a svými zájmy, pro které obětuje každého, kdo se může hodit.

666Jitka
23.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Karel Čapek je můj velký oblíbenec a jeho knihy mě dokáží dostat do správné nálady a rozpoložení, které odpovídá tomu, co jsem si zrovna od tohoto skvělého autora naordinovala. Při čtení tohoto kousku, jsem místy měla na "geniálního" Bedřicha Foltýna doslova "nervy". Člověk přesvědčený o své výjimečnosti a nadání, je pouhopouhý diletant, který celý život jenom využívá kamarády, manželku, známé a všechny ostatní lidi ku svému prospěchu a velikášství. Neskutečný pokrytec a sobec, který sám sebe staví na piedestal slávy, protože ve svých vlastních očích je hoden obdivu, uctívání a zbožňování. Sám si přitom jde bezohledně za svým, aniž by se kdy pozastavil nad tím, jak lidem okolo sebe ubližuje a jak je neustále zneužívá.

palka452
03.11.2022 5 z 5

Čapek prostě nemůže zklamat dokonalá znalost lidské duše

tittanie
01.02.2022

Mám Čapka moc ráda. Už jsem si říkala, že jsem přečetla víceméně vše a ejhle ono ne. Díky výzvy jsem zjistila, že mi ještě chybí toto dílo. Musím říct, že je škoda, že není dokončené. Ale četlo se dobře. Moc se mi líbí Čapkovo vyjadřování a jeho slovní zásoba. Nevím, čím to je, jestli byli tehdy lidi chytřejší, ale v knize byla docela dost slov, u kterých jsem si dohledávala význam.

jaroslav0572
27.01.2022 1 z 5

Četl jsem šestnácté vydání z roku 1999 Knižního klubu. Poslední, Čapkem nedokončené dílo, je žel jeho nejslabším kusem. Chvílemi je geniální skladatel/umělec Foltýn Bedou Foltenem, jindy drzým hochem, jenž si vyskakuje na profesory, onde pro změnu plane po dívčích srdcích. Je zde vidět rozkol osobnosti, z dnešního pohledu bychom řekli, že Foltýn trpěl formou ADHD, jeho tvrdošíjné pohrdání kamarády mne dost žralo. Žádná smysluplná linka se zde v útlém spise neobjevila, myslím si, že Čapka dost ovlivnilo, že již trávil poslední dny svého života. Svým způsobem je nejzajímavější doslov Olgy Scheinpflugové, jejž prezentuje Jiří Janáček. Manželka Karla Čapka píše: „Byl (Foltýn) samá vylhaná fantazie a žádná pravdivá skutečnost, přerušil s ní svou mravní souvislost, víš- a jak z čeho chtěl potom, ten nešťastný hlupák, tvořit?"

Nemohu jinak než dát 30% (ne)spokojenosti.

Hledam94
26.05.2021 3 z 5

Zajímavá kniha, bohužel, nedokončená. Myslím si, že svým způsobem byl Foltýn chudák, že nedokázal najít své místo v životě a naplnit ho něčím smysluplným.

Dominik_13
15.01.2021 5 z 5

Asi můj nejmilejší Čapek. Tolik přesvědčivých postav představených na tak krátkém prostoru, tolik humorných rýpnutí, tolik pasáží vybízejících k zapsání do deníčku... Ani nevadí, že kniha není dokončená (doslov Olgy Scheinpflugové prosím ignorujte), hlavní idea díla tak totiž o to více vynikne.

radusak9806
28.11.2020 3 z 5

Co se týká Čapka, jak se mi to na jeho prózu, četlo velmi dobře (miluji povídky, ale romány mi nikdy moc nesednou). Jen tedy empatie k "umělci" Foltýnovi, který se přesvědčil, že umělec je, s tou je to těžké. Jestli ji vůbec pocítit lze. Taková božská Florence

Lenka0007
28.07.2020 5 z 5

Z Čapka jsem maturovala, dokázala jsem odříkat desítky jeho děl, o téhle jsem se dozvěděla až několik let poté. Jde o knihu nespravedlivě opomíjenou, ale skvělou. Škoda, že zůstala nedokončená. Rozhodně doporučuji.

MilanCFC
17.02.2020 5 z 5

Výborné! Skvěle pojato, z několika úhlů pohledu, čímž je udržena čtivost. Kolik takových Foltýnů po světě běhá, kolik jich vlastně známe sami... A bohužel si to nedokáží uvědomit... Mně ho v jednu chvíli bylo až líto. Ale jen na chvilku, než opět promluvil nebo někoho znovu ranil.
Docela na mě padla síla poslední stránky. Vlastně posledního řádku. Text tak nějak utnut a nato poznámka "Zde končí text Karla Čapka." :(

Sarah01
18.12.2019 4 z 5

Zajímavá knížka, román podaný jako pohled různých osob na osobu narcisistickeho a ješitneho skladatele, který nikdy nic nesložil. Škoda, že román zůstal nedokončený, opravdu moc zajímavé téma.

dvojkadvacet
25.09.2019 4 z 5

Mám Čapka raději s každou další knihou. Přestože je román nedokončený, je znát, o co tam vlastně jde. Foltýn je nešťastný blb, dneska by se řeklo trapák, pozer nebo toy. Okolí se s jeho excentrismem potýká různými způsoby. Nad vším se vznáší jakýsi hořký úsměv, který tam občas zůstává jen proto, že ztuhl na rtech.