Zrozeni k utrpení

Zrozeni k utrpení https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164754/zivi-mrtvi-8-zrozeni-k-utrpeni-164754.jpg 5 210 23

Živí mrtví (komiks) série

< 8. díl >

Série, která přinesla svěží vítr do hnijícího ovzduší zombie žánru, právě dospěla k rozuzlení svého zatím nejzásadnějšího příběhu! Věřili, že ve vězení budou v bezpečí. Mýlili se. Před jejich prahem nyní stojí hrozba, proti níž je pobíjení hord živých mrtvých příjemným zpestřením nudy ve světě bez internetu. Tuhle bitvu rozhodně každý nepřežije. Nikdo není v bezpečí!... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Made to Suffer , 2008


více info...

Přidat komentář

risha03
26.03.2024 5 z 5

Vau. To byl masakr. Musím říci, že v seriálu to zjemnili. Navíc tam Lori byla pěkně otravná. Ale Judith... V každém případě masakr. po dějové i doslovné stránce. Vlastně jsem rád, že Guvernéra nakonec sejmul jeho vlastní člověk. První velká kapitola komiksu za mnou. A teď poznám Negana... asi za pár dílů :) :) :)

sgjoli
27.08.2023 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem se chytla dějově - prvních pár stran mi trvalo, než jsem si vzpomněla, jak skončil ten předchozí díl. Ale jinak to byla zase řežba se vším všudy. Autoři se tentokrát skutečně s postavami nemazlí a člověk si nemůže být jist, jestli to třeba neodnese jeho oblíbenec.
Je to svižné, akční, postavy dostávají zabrat fyzicky i psychicky - jak by to asi člověk i snad očekával. Kresba v téhle sérii mne dost baví. To, že je to celé černobílé, pak dodává na určité syrovosti celé série. Tady se prostě neděje takřka nic pozitivního, co by postavám přinášelo barvy do života...


Richard Skolek
31.07.2023 5 z 5

Bez nadsázky jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četl. Jestli Robert Kirkman něčím vyniká, je to práce s tempem a rytmem vyprávění, čtenář se tady ani na chvíli nenudí. Rychlejší díly střídají pomalejší, násilí střídá reflexe, části zaměřené na skupinu jako celek střídají ty komornější a osobnější. Prohlédnout strukturu příběhu není nijak těžké postavy putují postapokalyptickým světem, pak najdou bezpečný úkryt, potom zjistí, že má nějakou slabinu, a nakonec ho musí opustit a začít zase od začátku Kirkman je ale velmi nápaditý. Každý úkryt je jiný a naši hrdinové jsou v něm jinak dlouho, každá větší skupina nepřátel, na kterou narazí, se výrazně liší od všech ostatních, každá část komiksu má jiný náboj a nádech. Nikdy jsem neměl pocit, že by se něco opakovalo nebo že by byl příběh uměle prodlužován, a kdykoliv jsem začal mít dojem, že už mě nic nepřekvapí, přišel nějaký šok.
Úžasní jsou i hrdinové. Na to, že jde o komiks, se autorovi podařilo přijít s množstvím překvapivě komplexních postav, které si člověk oblíbí. Vyvíjí se jak jednotliví hrdinové, tak i skupina jako celek na začátku jsou všichni dost naivní a důvěřiví, postupně se z nich ale stávají zvířata, která následně těžko hledají cestu zpět k lidství. Kirkman se důsledně věnuje traumatům, která s sebou přežití v tomto nelítostném světě nese a s nimiž se každá z postav vyrovnává po svém. Právě pomalejší a komornější části, kdy se hrdinové zamýšlejí nad tím, kým vlastně jsou, komiks neuvěřitelně pozvedávají.
Nakonec musím ještě vyzdvihnout tón vyprávění. Jako celek je to samozřejmě velmi temné a tragické, zároveň je tu ale dost humoru a nechybí řada pěkných chvilek (což je další podstatný důvod, proč se člověk s postavami sžije).

P. S.: pokud s komiksem váháte kvůli seriálu, nejzásadnější body jsou většinou stejné, ale hodně věcí je tu jinak. Ačkoliv budete ochuzeni o některá překvapení, je to přece jenom odlišný příběh. Rozhodně stojí za to a z mého pohledu je o poznání lepší, především co se týče zmiňovaného vypravěčského tempa zatímco v seriálu je často několik vyčkávacích dílů, kde se nic nestane, komiks jde neustále dopředu.

rick6410
02.03.2023 5 z 5

Tento diel je jedným z najlepších z celej série, a za mňa rozhodne aj najbrutálnejší. Autor sa s nikým nemazná a kosí postavy hlava nehlava, a naozaj nikto nie je v bezpečí.

BrooksWasHere
28.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Neskutočne napínavá časť, pri ktorej som až do poslednej chvíle dúfal, že Guvernér bude porazený a väznica zostane Rickovej skupine. No nestalo sa tak...

Veľmi ľúto mi bolo Hershela, ktorý si získal moje sympatie hneď na začiatku, Tyreesea, ktorého drsnosť a neústupnosť mi budú strašne chýbať, a v neposlednom rade mi slzy do očí nahrnula smrť maličkej Judith, ktorú som vôbec nečakal, pretože v seriáli ju tvorcovia nechali žiť až do konca.

Excelentná práca, klobúk dole všetkým tvorcom...
105 %

Davidsonová
09.01.2022 5 z 5

Prostě a jasně paráda. Jsem velmi spokojená s touto sérií a budu jí nadále sledovat.

wullcann38
30.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Naprosto skvělý díl, zatím nejlepší.
Dost smrtí mi bylo líto jako třeba Tyreese a Hershel.
Dává dost velkej smysl názvu předchozího dílu: Ticho před bouří, protože no ona to byla pravda.
Takže za mě:100%
P.S. Guvernéra mi fakt líto nebylo.

Terva
18.03.2021 5 z 5

Proč mi ta čubka
musela useknou zrovna pravačku?
S pistolí se teď můžu
tak maximálně
škrábat na prdeli...

Obsahuje sešity ze série The Walking Dead #43 - #48

Michonne se kdysi krásně a brutálně vypořádala s Guvernérem, pamatujete? Ale nestačilo to. Hra je ještě rozehrána. Guvernér a tank, to je pěkná dvojka. Masakr, krev, spousta mrtvých živých. Život jde tak nějak stranou. Pomsta si žádá spousty obětí. Vypadá to na pěkný masakr a určitě to nebude bez obětí.

Malá ochutnávka:
Ale, když je doktor po smrti, jak to, že ještě dýchám?
Bob.
Bob?! Nedělej si ze mě srandu. Ten starej ochlasta by nezvládl ani nakreslit rovnou čáru, natož mě ošetřit. Odmítl i místo doktorova pomocníka......

Trochu mi tu haprovala logika. Po útoku Guvernéra se část rozhodne odjet z vězení, protože „to není bezpečné“, ale pak sami tvrdí, že se vrátí. Kam se jako vrátí, když nevěří, že vězení přežije další útok? Hmmm... Má to strhující konec...

Citát: Kurva. Úplně jsem zapomněl, že nechat se střelit je takováhle bolest.

Uztokrutyrizek1
17.01.2021 5 z 5

Spisovatel se s vámi nemazlí. Nemá problém udělat zvrat. Dal bych víc než pět hvězd, ale tady to není možné....... Tenhle díl mě opravdu zasáhnul. No a uvidíme přátele jak to všechno dopadne. Ještě nás čeká dlouhá cesta.

Mercatino
15.08.2020 5 z 5

Ke komiksu jsem se vrátil po dvou letech a bylo to jako naskočit do rozjetého vlaku. Pár kotrmelců, ale hned po usednutí v sedačce jsem si to začal užívat. Tento díl na mě působil hodně nemilosrdně. Mám pocit, jako by tvůrce neměl s čtenářem žádné slitování. Postavy umírají jako na běžícím páse a bez příkras. Takže pro mě je to úspěšný návrat, trošku jsem se bál, že po té době se budu v tom trošku ztrácet, ale bylo to jako bych se vrátil mezi staré dobré kamarády.

Dragonian
25.09.2019 5 z 5

Naprosto dechberoucí a napínavý díl. Neskutečné a nečekané zvraty.

DarylDixon
08.02.2019 5 z 5

Takhle to dopadá, když si myslíte, že vězení vás ochrání. Kurva! Blam!!!!!

Atlantis
07.10.2018 5 z 5

Divoký, napínavý a akční díl.

trudoš
12.09.2018 4 z 5

Trochu zklamání, především proto, že konečný střet s Guvernérem nebyl zas až tak strhující, jak jsem čekal. Místo nějaké rafinované pomsty zde vlastně dojde k jedinému - frontovému útoku na věznici, jež na něco podobného není stavěná. A tak začnou umírat hrdinové i padouši, pěkně v řadě za sebou, jako na maličkých roztomilých jatkách. Smrt některých překvapila, u jiných zamrzela a v jednom případě naštvala, ale v důsledku opustili řady především ti, se kterými se buď už stejně nepracovalo, nebo by s nimi v budoucnu byli pouze těžkosti. Ovšem nenechte se mýlit, nervy drásající je to až až, především pro ty, kteří si hlavní protagonisty zamilovali. Ale na pečlivě budované drama posledních tří dílů to prostě nemá, alespoň z mého úhlu pohledu. Osmé album totiž přináší jen takovou rozpočítávačku, která figurky posune zase o kus dál, a jedna jejich etapa „nového života“ definitivně končí. Přiznám se, že na to, co bude dál, jsem ve skutečnosti zvědavější, než jsem byl na celé tohle finále.

gaspoda
01.01.2018 5 z 5

tak to byl velice hutnej díl řady nám pěkně prořídly
opět čteno jedním dechem nešlo se odlepit

martinstefko
22.12.2015 5 z 5

Po knize "Živí mrtví: Ticho před bouří", kdy jsem si říkal, že nás přece jen trochu ukolébal, přijde se svazkem "Zrozeni k utrpení" a vy zjistíte, že je toho ještě tolik, co se může stát, tolik, co může potkat naše hrdiny. Ani nebudete věřit tomu, jak jste Kirkmana podezírali z toho, že by nevěděl, co dělá. I přesto, že často slýchám superlativy na tuhle sérii, přece jen jsem nevěřil tomu, že by mohl přijít s něčím, co mě skutečně uzemní. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/287-zivi-mrtvi-8-zrozeni-k-utrpeni-95.html

LordSnape
06.04.2015 5 z 5

Po předchozím klidném díle, kdy se hlavně teda kecalo a řešily věci, které jsou tedy taky důležité, přichází odplata a další neskutečný masakr. Kirkman udržuje nehorázné tempo a bylo už jasné, že ve vězení už nadále moc bezpečno nebude. Jsem zvědavý, jak se příběh bude dál vyvíjet, protože tenhle díl to opravdu "rozseknul" skrz na skrz všemi hlavními postavami.

borknagar
27.03.2015 5 z 5

Tak nám to hezky prořídlo. Kirkman se s tím ne*ere, je mu celkem jedno, jakou postavu nechá zamordovat a jakým způsobem. Hlavní postavy nemají nic jistého. Trochu mi to připomnělo Malazskou Knihu Padlých, kde také neměla žádná postava na růžích ustláno. A tak by to mělo být. Povedený, avšak hodně drsný díl. P.S. Velké plus tohoto dílu je, že pravděpodobně nadobro opouštíme ploty vězení, což dalším dílům hodně pomůže. Přeci jen, ve vězení se už pachtíme docela dlouho a svět je velký a plný dalšího dobrodružství :)

jirincz
16.02.2015 5 z 5

Tady nejde hodnotit jinak. POZOR SPOILERY: Překvapilo mě, jak moc tupě je vykreslený guvernér, který v podstatě bez nějakého plánu neustále bojuje s vězením. Poslední bitva byla až moc krutá a brutální (miminko), nicméně konec guvernéra zasloužený a jako pozitivum vidím i to, že se hlavní postavy (resp. jejich zbytky) dostali z vězení, a tak se dožijeme akčnějšího života venku....

ENCOM
08.08.2014

U téhle knihy jsem se u skoro rozbrečel! protože ten kokot guvernér zabil to rickovo mimino a zemřela i Lori! Největší sranda byla v dobu kdy ti zombie sezrali guvernéra!