Teď poznáte Negana!

Teď poznáte Negana! https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396910/bmid_zivi-mrtvi-ted-poznate-negana-mxu-396910.jpg 4 79 18

KDO JE NEGAN? Charismatický psychopat, který se poprvé objevil v jubilejním stém sešitu ŽIVÝCH MRTVÝCH, si znepřátelil Ricka Grimese, když zavraždil jednoho z jeho přátel baseballovou pálkou obalenou ostnatým drátem (kterou oslovuje "Lucille") a vedl své Zachránce do nesmiřitelné války proti Alexandrii a sousedícím komunitám. Ale kým vlastně byl, než celá společnost zkolabovala? V této knize se konečně dozvíte odpověď.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Here´s Negan! , 2017


více info...

Přidat komentář

risha03
09.04.2024 4 z 5

Mimochodem, ten překlad názvu je fakt katastrofa, obzvláště když "Here´s Negan" odkazuje na "Here´s Johnny!". Ano, úplně slyším Jacka Nicholsona jak v The Shining křičí: "Teď poznáš Johnnyho!".....

risha03
09.04.2024 4 z 5

Jednohubka, doslova. To se pak těžko hodnotí. Celá série je top, proto mi tu nejde přes prsty dát nižší hodnocení, nicméně v podstatě jen jako fanoušek série je nutné toto mít a číst. Opravdu je to kratinké, za půl hodiny máte přečtené. Příběh chvátá. Doslova. A vlastně je to takové nijaké. Zase cena toho je velice přijatelná, takže není co řešit... Do sbírky pro fanouška TWD nutnost.


Richard Skolek
07.08.2023 5 z 5

Bez nadsázky jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četl. Jestli Robert Kirkman něčím vyniká, je to práce s tempem a rytmem vyprávění, čtenář se tady ani na chvíli nenudí. Rychlejší díly střídají pomalejší, násilí střídá reflexe, části zaměřené na skupinu jako celek střídají ty komornější a osobnější. Prohlédnout strukturu příběhu není nijak těžké postavy putují postapokalyptickým světem, pak najdou bezpečný úkryt, potom zjistí, že má nějakou slabinu, a nakonec ho musí opustit a začít zase od začátku Kirkman je ale velmi nápaditý. Každý úkryt je jiný a naši hrdinové jsou v něm jinak dlouho, každá větší skupina nepřátel, na kterou narazí, se výrazně liší od všech ostatních, každá část komiksu má jiný náboj a nádech. Nikdy jsem neměl pocit, že by se něco opakovalo nebo že by byl příběh uměle prodlužován, a kdykoliv jsem začal mít dojem, že už mě nic nepřekvapí, přišel nějaký šok.
Úžasní jsou i hrdinové. Na to, že jde o komiks, se autorovi podařilo přijít s množstvím překvapivě komplexních postav, které si člověk oblíbí. Vyvíjí se jak jednotliví hrdinové, tak i skupina jako celek na začátku jsou všichni dost naivní a důvěřiví, postupně se z nich ale stávají zvířata, která následně těžko hledají cestu zpět k lidství. Kirkman se důsledně věnuje traumatům, která s sebou přežití v tomto nelítostném světě nese a s nimiž se každá z postav vyrovnává po svém. Právě pomalejší a komornější části, kdy se hrdinové zamýšlejí nad tím, kým vlastně jsou, komiks neuvěřitelně pozvedávají.
Nakonec musím ještě vyzdvihnout tón vyprávění. Jako celek je to samozřejmě velmi temné a tragické, zároveň je tu ale dost humoru a nechybí řada pěkných chvilek (což je další podstatný důvod, proč se člověk s postavami sžije).

P. S.: pokud s komiksem váháte kvůli seriálu, nejzásadnější body jsou většinou stejné, ale hodně věcí je tu jinak. Ačkoliv budete ochuzeni o některá překvapení, je to přece jenom odlišný příběh. Rozhodně stojí za to a z mého pohledu je o poznání lepší, především co se týče zmiňovaného vypravěčského tempa zatímco v seriálu je často několik vyčkávacích dílů, kde se nic nestane, komiks jde neustále dopředu.

rick6410
05.03.2023 4 z 5

Negan je moja najobľúbenejšia postava z príbehu, a jeho minulosť mi dlho vŕtala hlavou, takže sa teším že sme sa tohto dočkali. Ale plný počet nedám kvôli tomu, že to bolo také krátke, a príbeh ešte mohol pokračovať ďalej.

BrooksWasHere
28.09.2022 4 z 5

Na komiksový spin-off o Neganovi som sa celkom tešil, ale z výsledku nie som úplne nadšený...

Hlavným mínusom tohto komiksu je to, že je taký krátky.
Príbeh sa mi páčil, vznik Zachráncov a Neganovo zoznámenie s Dwightom bolo síce pekné, no aj tak som mal pocit, že príbeh bol ukončený práve v tom najlepšom a pokojne mohol ešte ďalej pokračovať a tiež som mal pocit, že sa všetko udialo veľmi rýchlo, to bolo pravdepodobne spôsobené počtom strán tohto spin-offu.

No, čo už sa dá robiť... Dávam 4*, najmä preto, že Negan je jedna z mojich obľúbených postáv, či už v komikse alebo seriáli. Ale ak by toto neplatilo, tak v tom prípade by som sa asi priklonil k nižšiemu hodnoteniu.

Tejto bonusovej časti dávam 7 rán do hlavy z 10.

LordSnape
31.07.2022 3 z 5

Jako zajímavý střípek do mozaiky jedné postavy z Walking Dead. Je vidět, že události popsané v komiksové sérii u Negana spustily něco, co ani on sám nečekal... Kniha je dobrá v tom, že poznáte, proč má takovou fixaci na svoji baseballovou pálku.

gaspoda
06.11.2021 3 z 5

přeceňovaná postava kterou by jste v reálu nechtěli potkat.

Ešína
25.07.2021 2 z 5

Negan je pro mě snad nejlepší postava ze série Živí Mrtví. Proto jsem čekala o hodně víc. Že si z této knížečky sednu na zadek ale bohužel se tak nestalo.

Terva
19.07.2021 3 z 5

„Nejsem dokonalej...
do hajzlu... jsme nanejvýš
nějaký podělaný čoklí hovno,
do kterýho jsi šlápla.
Zasloužíš si víc.“

Malé info, pro ty, kteří měli stejný problém, jako já. A tím byla otázka, kam tuto útlou knížečku s tvrdými deskami zařadit. Malá nápověda je už na přebalu knihy. Je tam číslo 17. Což sice může znamenat rok vydání, ale také klidně tuto sedmnáctku použijte jako číselné vodítko a přečtěte si tento Neganův příběh mezi čísly 16 a 17. Nic tím nezkazíte, nic nebude vyzrazeno a budete vědět, co vás čeká v dalších asi pěti svazcích.

Citát: Nejsem v pohodě! Právě jsem zavraždil dva lidi!

Abych pravdu řekl, tak malý počet stran (72) a tvrdý přebal tak trochu vyzýval k barevnému provedení. Leč, přání není vyslyšeno a je to opět černo bíle nakreslené. Rozhodně mohl být tento spin-off v barvě. A když už jsme u toho počtu stran, tak věřte, že příběh se odehrává na pouhých 62 stranách. Každému je snad jasné, že v skoro hlavní roli bude Lucille. Ano, ta Lucille, která omotána ostnatým drátem, se stává jakýmsi falickým symbolem smrti v Neganovo rukách.

Malá ochutnávka:
A proč mi něco takovýho říkáš? Abych ji litovala? A měla výčitky svědomí? Neříkala jsem, abys sem chodil. Nepřemlouvala jsem tě Negane. Já za to nemůžu! Tvoje žena má rakovinu?! Jdi do prdele. Už toho mám plný zuby. Až vyjdu z koupelny, už tu nebuď. Jseš pěknej hajzl!
NEGAN: A to ti došlo teprve teď?

Neganova minulost není ničím výjimečným, než všech ostatních, kteří v příběhu vystupují, umírají nebo dále žijí. Každý si prošel svým vlastním peklem. Zjistíme, proč své baseballce říká Lucille. Co ho potkalo při příchodu viru, který z velké části populace udělal chodící živí mrtví. A uvědomíme si, že sprostá mluva je vlastně jeho celoživotní součástí. Ale vlastně, kurva, nic novýho pod sluncem.

Citát: Už vás mám plný zuby. Všichni jste nedokurveně slabí. Umíte akorát chcípat. Takže chcípni.

DarylDixon
16.07.2021 3 z 5

Docela zklamání. Útlá knížečka, stejně jako její obsah.

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Origin Negana je excelentní.

fvalek
05.09.2020 3 z 5

Tohle je extrémní minipříběh, s čímž je asi potřeba počítat. Příběh, který je přečtený za 15 minut a nic moc nepoví, pokud člověk nefandí Neganovi. Ale vlastně, kdo by si kupoval speciál o Neganovi, kdyby neměl rád Negana, nebo se o něj nezajímal, že?

Kresba je klasická živomrtvácká, i když mi tady přijde temnější a možná i trošku zajímavější. Všemu pomáhá lepší formát knihy, ať už luxusnější pevná obálka, tak lesklý papír. Po stránce děje už je to velmi specifické. Na velmi malém prostoru se otevírá obrovský příběh neřízené střely, která ovšem měla své hranice a někoho, kdo ji dokázal usměrnit. Na jednu stranu je hezké vykreslení Neganova vztahu a sentimentu, snahy přežít a zároveň tak trošku hraní si na deb*la, na druhou stranu - a která postava nemá tragický působivý origin? Negan není moje nejoblíbenější postava a někdy mi bylo až nepříjemné číst tolik sprosťáren na jedné stránce. Postava založená na takovém chování na mě nezapůsobí, takže deficit ostatních postav byl bohužel znatelný.

Malý origin tedy příjemný, potěšující, jako ostatně každý bonus navíc, nicméně na mě je to Negana až moc a stačilo by mi to jako několikastránkový flashbak v běžném ději.

Lenka.Vílka
02.12.2019 5 z 5

"All of This Past - Sarah Bettens"

Hlavní problém knihy je ten, že si nejsem jistá, proč to bylo napsáno. Tedy, proč to vyšlo takhle. Obsah zajímavý je. Každý má rád postavy, jako je Negan. Ale pouze, pokud na ně máte dost času a prostor. Autor to měl. A koho by to na začátku napadlo, že? Rozhodně je dobré číst, jak vyšlo, vše začne dávat smysl. Kompletně. Přesto si nemohu pomoct. Mohlo to být součástí klasického děje. Důvody proč není, přesto naprosto chápu. Co nechápu, je zpracování knihy. Protože...

...máte všechny ostatní díly. A potom si koupíte tohle. Série zabere celé patro poličky v knihovně a teď do ní přidáte tohle. A kniha tam prostě bude trčet. Kdyby alespoň ty rozměry byly stejné, sakra práce, vazba nevadí. Co mi vadilo, byl ale papír. Ne, ne, ne! Když se leskne barva, je to dobrý, ale když se leskne čerbobílo, odrážené světlo kazí dojem...

Hodnocení?

Přínos příběhu? 5/5 nebo 0/5. Vyberte si...
Pocit, že máte něco speciálního?
- pokud vám jde o toto 5/5
- pokud vám to je šumák 0/5
Pocit, že tohle je nic víc než dojení fanoušků?
- na tak malém prostoru 0/5
- kdyby to mělo víc stran 5/5

Problém je v tom, že mám sérii ráda a postavu Negana taky. Takže je moje hodnocení jasné ;) mě si koupit je vlastně docela snadné...

Wojta777
22.07.2019 3 z 5

Oproti hlavní řadě, která je bezchybná má tento speciál pár chybiček, jako třeba formát, rozdíl oproti normálnímu designu stran (ti, kteří četli pochopí) či, když to řeknu tvrdě ,,důležitost". Sám mám rád Negana to jako vážně moc ho zbožňuji, ale nepřijde mi důležité dělat kvůli tomu celý jeden komiks. Šlo by to normálně prohodit v dialogu a ne kvůli tomu dělat oddělený komiks. Samozřejmě to není hrůza, to neříkám, ale tyto chybky zprvu zamrzí.
Klady jsou zde taktéž. Negan opět vtipně a drsně hláškuje, zažívá dost emotivní chvilky a stává se z něj takový ,,cool" týpeček jak ho známe z hlavní řady.
Hodnotím 3 hvězdičkami.

martinstefko
19.06.2019 3 z 5

Kniha "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" obsahuje výplňový příběh, něco navíc, bez čeho by se klidně hlavní linie obešla, ale zároveň je to něco pro fanoušky, kteří si tak užijí menší bonus. A proč ne. Když to zapadá, když to vlastně jen rozvíjí to, co celou dobu víme, není to špatné, je to docela fajn. Je hlavně dobře, že "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" Neganovu postavu nějak nekazí, že tu nejsou prvky, které by se ho snažily měnit. On je prostě takový, ale i když je to hovado, pořád je to jen člověk, který se snaží přežít. Někdy je to holt za každou cenu. Mimochodem zrovna z pohledu té snahy přežít je kniha "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" asi nejzajímavější. Je tu několik velmi povedených scén, které souvisí právě s tím, že si Negan chce za každou cenu udržet život. Ale ne nutně na úkor druhých. Naopak, on se snaží pomáhat, ale je to právě skutečnost, jak jsou ostatní neopatrní, co ho psychicky sráží, co ho nahlodává, ale zároveň to, co ho dělá odolnějším a umožňuje mu dojít dál než ostatním. "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" je jednohubka a nic víc ani být neměla.

Angiee88
15.06.2019 4 z 5

Těšila sem se na příběh o ,,nejlepsim zaporakovi,, ... Ale čekala sem, že dej bude více rozvinutější a ukáže se vice ze života Negana.
No ale i tak je Negan silná osobnost.

milan1935
01.06.2019 4 z 5

Příběh pěkně doplňuje neganovu postavu. Podtrhuje tady proč je negan tak dobrý záporák.

PierRe Vesper
30.05.2019 5 z 5

Čteno hned jak to vycházelo v angličtině. Do sbírky určitě pořídím.

ALE ten tragický překlad názvu do češtiny? Jako pardon, ale od Crew bych očekával něco lepšího.

EDIT: Stejně jako ostatní speciály, které dokonce ještě vyšly dříve než ten Neganův, je i tento určen pro hardcore fans TWD. Nedozvíte se úplně všechno, ale i to, co zde je, vám pěkně doplní hlavní příběh, události a vývoj postav.

Určitě doporučuji si přečíst i ty ostatní speciály.

Štítky knihy

zombie

Kniha Teď poznáte Negana! je v

Přečtených98x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce37x
Chystám se číst10x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x