Staré dobré časy

Staré dobré časy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27086/bmid_zivi-mrtvi-komiks-zivi-mrtvi-1-star-2zt-27086.jpg 4 544 90

Živí mrtví (komiks) série

< 1. díl >

Detektiv Rick Grimes se probírá z kómatu... a byl by mnohem radši, aby se vůbec neprobudil. Mezitím, co byl mimo, ovládli svět živí mrtví. Smrt kráčí po zemi a zabíjí všechno, co se jí postaví do cesty. Živí mrtví je dospělá a epická zombiárna, ve které to největší nebezpečí nepochází od mrtvých, ale od živých.

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Days Gone Bye , 2004


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
10.04.2024 4 z 5

Musím říct, že tenhle komiks byl docela jízda... seriál jsem neviděla... ale tohle mě bavilo ... těším se na další díl

risha03
22.03.2024 5 z 5

Nu, tak tohle byla vážně pecka. Nechtělo se mi tomu věřit, koupil jsem si celou sérii naráz, čeká mě teď pár dní parádního čtení. Ale opravdu, nečekal jsem od této řady "nadprůměr". Jsem čtenář knih i komiksů, mám rád náročnější knihy, i lehčí odpočinkové. Je mi jedno jestli jde o divadelní hru, film, seriál, knihu, komiks.... je to jen médium, každý dá trochu jiný zážitek, ale vždy jde o příběh.

Musím říci, že se to četlo krásně, perfektně rozvrstvený příběh, člověk se nenudil ani chvilku při čtení, a to ten příběh znám (viděl jsem asi 7 řad seriálu, jen mi tu chyběl Daryl?). Proto mě vlastně potěšilo, že ač v mnohém stejné, tak seriál šel jinou cestou a mě teď čeká spousta novinek, navíc jsem ho nedokoukal, takže se fakt těším na parádní jízdu.

Jo a ke kresbě - je opravdu hodně povedená, trochu jsem se bál černobílé, přijde mi, že v takové kresbě, pokud je odfláklá se mohou jednotlivé postavy plést, zaměňovat. Kdepak, to není zdejší případ. naopak jsem se mnohokrát pozastovaval a díval se, jak je to krásně namalavané. Není to Bryan Talbot (toho fakt doporučuju, kdo ho nezná), ovšem je to opravdu líbivé. Těším se na druhý díl.

Jo a ten název dílu je krásný oxymoron, pokud tohle byly "Staré dobré časy", tak se mám na co těšit :)


Hanina61
21.11.2023 5 z 5

Dnes jsem si z knihovny přinesla první tři díly, první jsem zhltla ještě po večeři... a ačkoliv komiksy zas tak moc nečtu, jsem nadšená a už teď přesvědčená, že sérii přelouskám až do konce. Skvělé černobílé kresby... A zřejmě mě to navnadí i na seriálové zpracování...

Richard Skolek
26.07.2023 5 z 5

Bez nadsázky jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četl. Jestli Robert Kirkman něčím vyniká, je to práce s tempem a rytmem vyprávění, čtenář se tady ani na chvíli nenudí. Rychlejší díly střídají pomalejší, násilí střídá reflexe, části zaměřené na skupinu jako celek střídají ty komornější a osobnější. Prohlédnout strukturu příběhu není nijak těžké postavy putují postapokalyptickým světem, pak najdou bezpečný úkryt, potom zjistí, že má nějakou slabinu, a nakonec ho musí opustit a začít zase od začátku Kirkman je ale velmi nápaditý. Každý úkryt je jiný a naši hrdinové jsou v něm jinak dlouho, každá větší skupina nepřátel, na kterou narazí, se výrazně liší od všech ostatních, každá část komiksu má jiný náboj a nádech. Nikdy jsem neměl pocit, že by se něco opakovalo nebo že by byl příběh uměle prodlužován, a kdykoliv jsem začal mít dojem, že už mě nic nepřekvapí, přišel nějaký šok.
Úžasní jsou i hrdinové. Na to, že jde o komiks, se autorovi podařilo přijít s množstvím překvapivě komplexních postav, které si člověk oblíbí. Vyvíjí se jak jednotliví hrdinové, tak i skupina jako celek na začátku jsou všichni dost naivní a důvěřiví, postupně se z nich ale stávají zvířata, která následně těžko hledají cestu zpět k lidství. Kirkman se důsledně věnuje traumatům, která s sebou přežití v tomto nelítostném světě nese a s nimiž se každá z postav vyrovnává po svém. Právě pomalejší a komornější části, kdy se hrdinové zamýšlejí nad tím, kým vlastně jsou, komiks neuvěřitelně pozvedávají.
Nakonec musím ještě vyzdvihnout tón vyprávění. Jako celek je to samozřejmě velmi temné a tragické, zároveň je tu ale dost humoru a nechybí řada pěkných chvilek (což je další podstatný důvod, proč se člověk s postavami sžije).

P. S.: pokud s komiksem váháte kvůli seriálu, nejzásadnější body jsou většinou stejné, ale hodně věcí je tu jinak. Ačkoliv budete ochuzeni o některá překvapení, je to přece jenom odlišný příběh. Rozhodně stojí za to a z mého pohledu je o poznání lepší, především co se týče zmiňovaného vypravěčského tempa zatímco v seriálu je často několik vyčkávacích dílů, kde se nic nestane, komiks jde neustále dopředu.

rick6410
01.03.2023 5 z 5

Výborný začiatok skvelého príbehu, na ktorý človek len tak nezabudne. Sympatické postavy, rýchly spád popretkávaný pomalými, ale dôležitými scénami "pri táboráku", nečakané zvraty a skvelá ponurá atmosféra. Toto je jediný diel, ktorý kreslil Tony Moore, takže kresba sa líši od zvyšku a je viac "komiksová".

Morbidus
09.02.2023 4 z 5

Není lepšího způsobu zjistit, zda se mi ten který seriál bude líbit, než že si nejprve přečtu knižní předlohu. Předně, příběh měl drajv a lehce se mi do něj naskakovalo. Svět po zombie apokalypse byl vykreslen perfektně, a co víc, logicky fungoval. Stejně tak i postavy interagovaly tak, jak by člověk čekal (což je dobře, protože příběh na nich stojí). Trochu problém ovšem vyvstal s přibývajícími postavami - mám často problém si jich zapamatovat několik, natož celou grupu naráz. Časem se to podalo, ale zpočátku to byl oříšek.
Příběh funguje i po emoční lince; nejvíce to asi bylo cítit v sílícím napětí mezi dvěma nejvýraznějšími protagonisty. Dost se na tom podílí i ponurá kresba, která mnohdy prozradí i věci, které se v dialozích neobjevují. Líbilo se mi to hodně, ale úplně mě to neodvařilo. Nicméně chápu, proč se z tohoto příběhu stal takový fenomén. Předpokládám, že s přibývajícími střípky příběhu se dostane i na to, co mi zde zatím chybí; tento svazek je každopádně fajn rozjezd.
Doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst dobře zpracovanou zombárnu.

0kozel
25.08.2022 5 z 5

Paráda, úplně mě to dostalo. Seriál jsem nesledoval, takže jsem nevěděl do čeho jdu. Ta černobílá kresba je nádherná a skvěle navozuje ponurou atmosféru.

EnaryFeniel
14.07.2022 5 z 5

Seriál mám velice ráda a dlouho jsem se tedy odhodlávala si přečíst její komiksovou předlohu. Na konec zvědavost vyhrála a jsem spokojená. Z prvních dílů si ze seriálu převzali jen stěžejní scénky, takže díla jsou odlišná. Také přeci jen ve filmu.. kór v seriálu..je větší možnost se vyřádit a dát prostor více postavám, tady to tedy odstartovala menší, ale zato velmi sympatická skupinka lidí. Kresby jsou moc krásné, černobílá perfektně vystihuje i ponurou atmosféru. Jdu sehnat další díly.

BrooksWasHere
19.06.2022 5 z 5

Skvelý úvod do komiksového sveta "The Walking Dead", od ktorého som sa nevedel ani na moment odtrhnúť.
V tomto prípade mi ani nevadí, že seriálovú verziu som videl skôr, pretože obidve spracovania sú svojim spôsobom podobné, ale aj odlišné. Naozaj sa neviem rozhodnúť, či sa mi viac páčila prvá časť komiksu Živí mrtví, alebo prvá séria seriálu.
No, tak či tak, prvá časť komiksu svoj účel splnila, takisto ako prvá séria seriálu. Tým účelom mám na mysli predstavenie veľkej časti postáv a tiež uvedenie do deju a pravidiel sveta "chodcov".

Už sa nemôžem dočkať ďalších pokračovaní. Dávam krásnych 95%

sgjoli
01.05.2022 4 z 5

Živé mrtvé jsem dosud znala jen ze seriálu, který se mi dost líbil, nebo aspoň těch prvních pár řad, co jsem viděla. A tak bylo na čase konečně kouknout po komiksové předloze. A byla to dobrá volba.
Příběh je dost ponurý, ale s jasnou myšlenkou a dost vděčným tématem přežití v extrémních situacích, ukazuje postavy v jejich syrové podobě, kresba výborná. Zatím si nemám nač stěžovat. Tu jednu hvězdu ubírám na to, že se jedná o první rozjezdový díl, kde se čtenář se vším jakoby seznamuje - plný počet si schovávám na další svazky. ;-)

Ešína
25.07.2021 4 z 5

K těmto komiksům mě přivedl seriál. Byla jsem zvědavá jak to vypadá a funguje v tištěné podobě a je to opravdu pěkně propracované. Napínavé, originální, trochu strašidelné.
Určo stojí za to, si tento komiks aspoň prolistovat.

Deimos
09.07.2021 4 z 5

Viděl jsem prvně seriál, potom četl komiks. Opačně by to možná bylo lepší, protože takhle mě v komiksu skoro nic nepřekvapí, když seriál mnohdy doslova kopíruje komiks. Na druhou stranu jsem si připomněl scény ze seriálu a při čtení komiksu si je porovnával. Ale je to dobré, chytlo mě to. Je to sice takový rozjezd, ale i v prvním díle jsou silné momenty a výrazný závěr/cliffhanger (na čemž vždy staví i seriál). Černobílá tomu sluší. Čte se to dobře a rychle. Bylo mi líto Amy (zde i v seriálu) a na některé postavy už jsem zapomněl, tak jsem se trochu hůř orientoval (Dona, to je která?) a Carol i zde má zatím menší prostor (kdo mohl na začátku tušit, že to bude největší trvalka). Už se jdu pustit do dalších dílů. (81%)

_Žanet_
08.06.2021 4 z 5

Můj první komiks, který jsem kdy četla a musím říct, že ze začátku jsem byla dost rozpačitá, protože jsem si na komiksovou formu nemohla zvyknout. Zvláštní mi připadá hlavně vyjadřování různých zvuků, které nejsou mluvení, a že jich je tu dost, když jsme ve světě zombie, ale nakonec jsem si na to víceméně zvykla. Co oceňuji nejvíce, jsou i místy komické prvky, u kterých jsem se doopravdy zasmála a ne jen tak naoko.
Na závěr bych chtěla říct, že komiksový fanda se ze mě určitě nestane a ani nebudu tuhle sérii hltat jako nadšený fanda, ale čas od času si určitě ráda koupím nějaký ten další díl a na odreagování se od knih, si ho ráda přečtu.

Lejčís
13.03.2021 4 z 5

Napínavé a nesmírně originální! A ty ilustrace jsou fakt boží.. jen se mi nelíbí Lori.. Lori se mi fakt moc líbila v seriálu, ale v kreslené verzi jsme si nějak nepadly do oka :D :D

Hruška.cz
30.01.2021 4 z 5

Robert Kirkman nám představuje legendární komiksovou zombie sérii, která si získala miliony fanoušků. Co bych taky nejradši tady vypíchnul, tak je kresba. Na to je radost se dívat. PS, viděl jsem prvně seriál a ten mám o trošičku radši.

Viky007
20.01.2021 4 z 5

Ano, i já jsem propadla seriálu Živí mrtví (což jsem nečekala, ale stalo se :-D). Nad komiksem jsem dlouho váhala a svým způsobem to byla moje komiksová premiéra (Čtyřlístek nepočítám :-D). Za mě celkem povedené. Kresby hodnotím na výbornou, s tím si opravdu vyhráli. Obsah už lehce pokulhával. Až moc se kladl důraz na to, že svět už nikdy nebude stejný a že se lidi prostě tak jako tak změní (třeba ne zrovna v zombie, ale i tak se stanou někým jiným). Myšlenka dobrá, ale tohle je snad každému jasné. Překvapil mě konec, jelikož v seriálu to bylo kapku jinak, ale za mě palec nahoru. Bylo to drsnější, což byl asi záměr. Celkově to tedy nebylo špatné. Sice u mě stále vede seriálové zpracování, ale ráda si přečtu další díl.

Uztokrutyrizek1
08.01.2021 5 z 5

Tohle je můj asi druhý komiks který jsem kdy četl, takže nepatřím mezi lidi co je čtou běžně, ale určitě začnu. Tohle jsem chtěl takový příběh. Hlavně se mi líbí že spisovatel se snaží být realný, takže se trochu té smrti objeví což eliminuje že jsou hlavní postavy nezranitelné a taky se mi líbí myšlenka spisovatele která je uvedená na první straně. Přečetl jsem teprve první díl a už to miluji. Doporučuji!

Avila
05.01.2021 5 z 5

Nejsem velký čtenář komiksů.... Ale mám známého který mi občas něco doporučí co by se mi mohlo líbit a tady se to povedlo .... Koupila jsem si prozatím tři díly této série. Nějakou dobu si na přečtení první díl počkal ale teď si co nejdříve musím přečíst i zbytek....
Je fajn že komiks je černobílý podle mého perfektně podtrhuje ponurost a beznaděj v příběhu.

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Boží začal jsem číst díky seriálu

Terva
13.11.2020 5 z 5

„Nesmíte to vzdát.
Prostě musíte jít dál.
Nezastavovat se.
Nepřemýšlet o tom.
Nebo se z toho zcvoknete“.

Pozorně jsem si přečetl předmluvu tvůrce tohoto komiksu Roberta Kirkmana. Píše tam o tom, jak se mu moc nelíbí klišé Hollywoodské Oskarové zombie scény a že se v této epické sérii bude snažit o trochu něco jiného než je ve filmech. A pak jsem se musel zasmát, protože příběh začíná tam, kde třeba začíná „Den Trifidů“ a nebo „28 dní poté“. Komiks začíná v nemocnici větami: Haló? Je tu někdo?. Tohle je to nejklišovatější klišé ze všech klišé. Budu to brát jako ironický černý humor pana spisovatele.

Malá ochutnávka:
Byl jsem postřelený, probral jsem se v nemocnici a hned na mě zaútočili. Dostal jsem se domů, moje žena i s dítětem byla pryč. Celé tohle zatracené město je opuštěné. Nevěděl jsem, co se děje.......

Vlastně jsem strašně zvědavý, zda nás tento komiksový příběh zavede někam jinam, než co jsme měli možnost vidět v seriálu. Byl bych za to moc rád, protože některé klišé scény v seriálu nebudí moc věrohodnosti. Ale to všechno ukáže až čas. Jsme na počátku a staré dobré časy jsou minulostí. Policista Rick Grimes započíná svou dlouho cestu. A hned nás poučí o tom, že velkoměsta nemají moc šanci na přežití. Berme to jako návod, pokud by nás postihlo něco podobného.

Citát: Když přemýšlím o starých dobrých časech, mám z těch nových ještě větší hrůzu.

Kdo z vás četl brutálně krvavého Kůstka v černobílém provedení, pochopí, o čem teď budu chvilku psát. Jsem rád, že se tvůrci tohoto komiksu (už mluvím o Živí mrtví a ne o Kůstkovi) rozhodli pro absenci barev. Určitě to není jen kvůli hektolitrům krve, která zde určitě proteče. Černobílé příběhy nutí čtenáře více přemýšlet, dodávat si barvy, vžívat se více do různých situací. Prostě bez barev si já osobně tohle všechno lépe prožívám. A při nejhorším, není problém vzít pastelky a dobarvovat si sám. Ano, i to je možnost, jak využít prostor v černobílém komiksu.

Citát: Ono to pořád žije!