Člověk se nerodí pro válku II

Člověk se nerodí pro válku II https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187296/clovek-se-nerodi-pro-valku-187296.png 4 19 5

Živí a mrtví série

< 2. díl >

Druhý díl zachycuje boje u Stalingradu. Autor se v něm vyrovnává s kultem osobnosti a ukazuje, jaké škody napáchal.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Soldatami neroždajutsja


více info...

Přidat komentář

Lolila
18.05.2023 5 z 5

Vojnový román, ktorý poukazuje cez obyčajných ľudí a ich osudy na krutosť nielen v časoch vojny, ale aj v rokoch pred napadnutím Sovietskeho zväzu. V príbehu sa stretnete s odvážnymi mužmi a ženami, ale tiež so zbabelcami, špekulantmi. Nezobrazuje len hrdinstvo jednotlivcov, ale aj chyby, ktorých sa dopustili a nebolo ich málo. Dosť odvážny román, keďže kritika Stalina a jeho rozhodnutí nebola prípustná.

milan3144
22.09.2021 4 z 5

Z mého pohledu se rozhodně nejedná o nějakou strhující a akční četbu. Přesto není ani zdaleka nudná a nezajímavá. Přináší obraz války především z pohledu velících důstojníků na různých stupních velení. S většinou z nich se čtenář setkal již v prvním díle a tak může sledovat jejich další osudy. Rozhodně třetím dílem nepohrdnu a až se mi dostane do rukou, dál budu sdílet s hlavními hrdiny tuto přetěžkou a krutou dobu, naštěstí pouze formou četby.
Čtyři hvězdy.


etranger
19.11.2019 4 z 5

Zvláštním způsobem překvapující kniha, zvlášť, když jí vemete do ruky díky tomu nádhernému názvu. Očekával jsem schematický Urááá román o sovětském člověku, který porazil fašisty jen díky tomu, že je prosě sovětským člověkem (a v čele státu má samozřejmě jasné sluníčko, moudrého Stalina), jenže místo toho čtu syrový válečný román, nijak průlomový, ale dobrý a dokonce na svou dobu dost odvážný (kritika stalinského teroru).

Pavelpi
01.06.2017 5 z 5

Nádherně napsaná kniha,která popisuje sice válku,ale řekl bych,že celkem podle reálna včetně záporných postav.Příběhy jednotlivých mužů a žen jsou napsány poutavě a syrově.Knihu jsem četl již několikrát a určitě se k ní ještě několikrát vrátím.

miseb
09.07.2013 5 z 5

Tahle knížka je mojí srdcovou záležitostí. I když je to kniha o válce, a to je téma vždy kruté, stále se k ní vracím. Prolíná se zde příběh několika osob.
Generál Serpilin, v roce 1937 odsouzený jako nepřítel lidu do gulagu. Po očištění bojuje proti Němcům, nutí svého syna, aby se také přihlásil do armády. Je tvrdý nejen k ostatním, ale i k sobě. Riskuje, když píše Stalinovi, aby propustil jeho přítele Griňka, který je stále zavřený v gulagu.
Doktorka Táňa Ovsjannikovová, malá doktorka jak jí říkají vojáci, bojuje nejprve u partyzánů, později se nechá převelet k bojové jednotce jako lékařka.
Knížka mě možná zaujala i proto, že nelíčí Sovětskou armádu jako nejmocnější, vždy vítězící vojsko. Líčí i chyby, kterých se dopouštěli nezkušení velitelé, popisuje i lidi chybující. Do té doby většina podobných knih popisovala pouze hrdinství sovětských lidí. Tady je na jednu stranu popsána neuvěřitelná obětavost lidí v zázemí, dělníků vyrábějících pro armádu, vojáků riskujících život, ale najdeme i záporné hrdiny, dezertéry, lékaře vyhýbající se službě, šmelináře, kteří prodávají nedostatkové potraviny. Armáda pouze nevítězí, ale ustupuje a dochází k neskutečným ztrátám na životech. Život ostatně nemá žádnou cenu.

Autorovy další knížky

Konstantin Simonov (p)
ruská, 1915 - 1979
1962  80%Živí a mrtví
1975  86%Člověk se nerodí pro válku II
1950  87%Dny a noci
1975  90%Poslední léto
1983  80%Nežili jsme pro sebe

Kniha Člověk se nerodí pro válku II je v

Přečtených22x
Doporučených2x
Knihotéce50x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x