Zítra bude líp: Kronika míru, války a exilu

Zítra bude líp: Kronika míru, války a exilu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288637/bmid_zitra-bude-lip-kronika-miru-valky-a-63947d37e3ce6.png 5 72 29

Kniha Zdeny Kaprálové Zítra bude líp je skutečným příběhem o zápasu s totalitními režimy a nenávistí, kterou podněcovaly. V mikrohistorickém vyprávění rodiny Kaprálových se zrcadlí život generace, která proti své vůli procházela bouřlivým obdobím našich dějin. Strhující na knize je její autenticita - skutečné postavy prožívají skutečné události své doby – se strachem, slzami, odhodláním, s důvěrou i přemoženi zoufalstvím. Plasticitu mistrného vyprávění podtrhují obrazy z míst, která jsou řadě čtenářů známa z vlastní zkušenosti: brněnské ulice, údolí Říčky, modřická továrna Biochema (později Fruta). Třetí české vydání knihy je doplněno o šestnáctistránkovou fotografickou přílohu ilustrující děj knihy, vzpomínku Evy na své rodiče, kapitolu o mecenášství Kaprálových v České republice a stručnou historii klíčových míst knihy - továrny Biochema a Horního mlýna na Říčkách (dnes Kaprálův mlýn).... celý text

Přidat komentář

Skoupka
10.09.2023 5 z 5

Krásně napsaná kniha! Je až neskutečné, co všechno může jeden člověk zažít a přežít. Knihu by si měl přečíst snad každý, tím spíš z "mladší generace", když nic z toho nezažil a komunismus nepamatuje. Je dobré si uvědomit, jak dobře se teď máme a jak rychle se to může změnit... i v dnešní době. Člověka to donutí v mnohém směru se zamyslet, což jednou za čas neni špatné.

Zdenas5
15.01.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha zachycující každodenní život rodiny Kaprálových. Kniha je o to zajímavější, že popisuje nejniternější myšlenky paní Zdeny v nebezpečí i v těch nejběžnějších situacích, prostě to co se v jiných historických knížkách nenachází. Obdivovala jsem její statečnost během protektorátu i odvahu neustále začínat znovu v cizím prostředí a hlavně jejich pevné láskyplné manželské pouto, které jim dávalo silu překonat všechny překážky, které jim život postavil do cesty a bez kterého by to všechno zvládli.


Pablo70
06.12.2022 5 z 5

Pokud jste prožili krvavé 20. století, je vám to jasné: jsou lidi, co si jdou za svobodou. Zdena Kaprálová byla jednou z nich. Tohle je autentický příběh! Kterému dobře rozumím.
Můj děda hledal také lepší život v Americe. Nakonec se vrátil a koupil mlýn na Stříbrném potoce. Bratrance mé matky zastřelili za heydrichiády. Byli to důstojníci čs. armády. V 50. letech se musela zúčastnit táborů lidu schvalujících provaz pro Horákovou. Když se upálil Palach, řekla: „Počkej ti teprve teď ukážou, co dovedou!“ Řada kamarádů skončila v emigraci a mně nabízeli různá místa, když vstoupím do strany…
Při čtení této knihy pochopíte, co je to diktatura, také se válkou na Ukrajině jsou tu jasná podobenství. A také to, co praví staré přísloví: když nejde o život, jde o ho…
Držte se!
Kniha se čte jedním dechem a má svůj etos.

rreegg1
28.07.2022 5 z 5

Neuveritelny zivotni pribeh. Knihu jsem si zapujcila diky pobytu na tabore se svymi detmi v Kapralove mlyne, kde jsem se dozvedela o osudu teto rodiny. Kniha mne od zacatku velmi zaujala a nemohla jsem ji odlozit. Citavala jsem dlouho do noci lacna po informacich , ktere mi pospojovaly mnoho dat a udalosti z historie, o kterych jsem vetsinou slychavala nejak rozkouskovane. Zde jsem mela primou posloupnost casovych sledu s mnoha detaily. Kniha se mi o to lepe cetla, oc vice jsem znala mista, kde se jednotlive etapy zivota v Cesku odehravaly. Bydlela jsem napriklad blizko Kounicovych koleji a zbezne jsem vedela, co se tam odehravalo. Kdyz jsem ale cetla o Alesove zkusenosti, kdy tam byl veznen a ktera byla detailne popsana v knize, byl to velmi zvlastni pocit a uvedomeni, ze takove hruzy se kdysi odehlavaly, sic v jine dobe , ale presto par metru od meho bydliste. Stejne tak uvědomění, ze jsem spala primo na miste (Kapraluv mlyn) ,kde kdysi padlo tolik obeti druhe svetove valky ( vcetne konu). Diky dokonalemu popisu pani Kapralove mi predstavivost jela na plne obratky a knihu jsem opravdu velmi prozivala. Ted se tesim az si ji prectou dalsi clenove me rodiny a budeme si moci o jednotlivych kapitolach povidat spolecne. Kniha splnila puvodni ucel autorky, aby si clovek uvedomil, jak svoboda a demokracie je opravdu krehka vec a nejsou vzdy uplnou samozrejmosti.

kob
12.05.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, která vás úplně vtáhne do rodiny Kaprálových, abyste s nimi prožili všechny ty dramatické situace, které jim osud připravil. A že jich bylo. Přesto vyznívá pozitivně a přináší spoustu zajímavých informací.

rodak
22.02.2021 5 z 5

Rodina autorky toho prožila hodně. Oproti jiným měli štěstí. Je to kronika jejich žití a vyprávění je poutavé i když děsivé vzhledem k okolnostem.

malen
07.11.2020 5 z 5

Ještě teď mám "husí kůži", opravdu silný příběh. Připomnělo mi to dětství, kdy mi babička nám vyprávěla zážitky z války. Děsivé zážitky . Jsem ráda, že přežili, a že mi knížka dostala do ruky.

katarina4591
30.10.2020 5 z 5

To, že si autorka udržela víru v lepší zítřky, i přes všechny rány, které si pro ní a její rodinu osud nachystal, si zaslouží hluboký obdiv.

evask
20.06.2020 4 z 5

Zajímavé čtení. Vzpomínky ženy ze střední či spíše vyšší společenské vrstvy. Příchod Němců, příchod Rusů, vše živě vykresleno, jenom mě mrzí, že se nevyjádřila k odsunu Němců z Brna, když hned po konci války žili Kaprálovi v Brně.

opletalka76
28.01.2019 5 z 5

Skvěle napsaná kniha.

IvikaS
01.01.2019 5 z 5

Skvělá kniha.

Jane100
24.09.2018 5 z 5

Tak toto bylo silné kafe. Myslím to v pozitivním slova smyslu. Neuvěřitelný a dojemný příběh jedné rodiny. Neskutečné, co všechno během svých životů zažili. Kniha mě donutila si o nich vyhledat a přečíst vše dostupné, co jsem kde našla :-) Neváhejte a knihu si ihned půjčte, nebudete litovat.

MaťaZ.
31.08.2018

Knížku jsem dostala od manžela a dostala mě..mísily se mi vzpomínky na moje dětské prázdniny ve Vrbatkách s tím, kudy chodila autorka. A tím to začalo. Celý příběh je intenzivní, uvěřitelný a přitom psanýs jakousi pokorou k životu a zároveň ukazuje, jak se celá rodinanedala zlomit. Nakonec jsem ji pořídila i mamce.

sporran
18.03.2018 4 z 5

Velmi čtivá kniha. Přesně odpovídá názvu. Nádherný retrospektivní pohled do minulosti začíná v předválečném období v ČSR. Procházíme životem vyšší vrstvy za období protektorátů. Krátkými příhodami a popisem situace se vytváří obrázek života v tehdejší době a to včetně uvěznění manžela autorky. Autorka popisuje fyzické, ale i psychické strádání. Člověk ve svém vlastním domě nikdy nebyl v bezpečí, gestapo mohlo přijít kdykoli a s jakýmkoli obviněním. Zajímavý byl také popis anabáze uvěznění a následného soudu. S informací o skutečném soudu se setkávám v této podobě poprvé. A následný vývoj... Další cesty a stěhování... Člověk si to jen těžko dokáže představit, že by tolikrát zcela změnil svoje zázemí se dvěma dětmi a neumím si ani představit získávání financí na tyto cesty.
Je to velmi obsáhlá kniha, která s životním příběhem, který by vydal na několik dílů. Doporučuji všem čtenářům, kteří se chtějí pročíst dějinami v této literární podobě.

kopretina19
20.02.2018 5 z 5

Má srdcovka. Kdybych si mohla vzít na pustý ostrov jednu ze svých knih, byla by to právě tahle. Nemám ji přečtenou ani jednou, ani dvakrát, ale třikrát a zcela jistě ne naposled. Je to kniha o lidské síle, boji proti zlu, válce, nespravedlnosti, lásce, odhodlání odejít ze země do neznáma. Můj neskonalý obdiv patří oběma manželům Kaprálovým za to, co všechno společně zvládli, překonali, vybudovali, nikdy boj s nepřízní osudu nevzdali a přitom se vždy chovali čestně a charakterně . Pro mě velmi silný skutečný příběh. Kniha, kterou bych neprodala, ani kdyby na chleba nebylo.

slunicko1958
05.01.2018 5 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka. Bylo to příjemné čtení, jako by si s vámi autorka povídala. Pokud knížku seženete, rozhodně si ji přečtěte. Dozvíte se spoustu zajímavého.

Jana283
08.09.2017 5 z 5

Kniha mne velmi zasáhla. Znám ta místa, lidé jsou mi blízcí. Jak snadno se malý ráj jedné rodiny proměnil v peklo války. Osudy obyčejných lidí ve víru války jsou nakonec vždy nejpůsobivější.

Toffee
06.06.2017 3 z 5

Válečné a poválečné roky v životě jedné rodiny. Vzpomínková knížka, která stojí za přečtení, ani ne kvůli literární kvalitě, ale kvůli zdokumentování každodenního života, nebezpečí i v těch nejběžnějších situacích. Ocenila jsem spoustu detailů, které v běžných historických knížkách nenajdete, a byla jsem moc ráda, že si paní Kaprálová vzpomněla i na protektorátní a poválečné vtipy.

bábuška
20.02.2017 5 z 5

Krásná kniha.

Mercatino
06.12.2016 5 z 5

Kniha krásně ukazuje, že štěstí bylo zásadním činitelem v příběhu o přežití rodiny Kaprálových. Autorka umí nádherně vyprávět a v knize se vykresluje její pevný a čistý charakter, dnes už tak neobvyklý mezi lidmi v 21. století. Co zbylo z prvorepublikové demokracie? Jen trosky a pozůstatky a mezi ně můžeme řadit i tuto knihu, plnou krásných vzpomínek. Nejkrásnější je ten pohled na svět paní Kaprálové. Na svět plný přátel, světla, míru, lásky a nikdy nekončící naděje. Dívat se na svět skrze pohled paní Kaprálové na mne působilo jako léčivý balzám :)

Štítky knihy

Indie Brno životopisy, biografie vzpomínky exil vystěhovalci, emigranti poválečná doba podle skutečných událostí

Autoři knihy

Zdena Kaprálová
česká, 1913 - 2005
Zdeněk Gerych
česká, 1953

Kniha Zítra bude líp: Kronika míru, války a exilu je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených20x
Knihotéce20x
Chystám se číst76x
Chci si koupit18x