Žít ještě jednou

Žít ještě jednou https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24331/bmid_zit-jeste-jednou-BgW-24331.jpg 4 7 3

Chtít představovat tvorbu kmenového člena předválečné redakce Lidových novin a autora proslulého románu Jdi za zeleným světlem je asi zbytečné. A přece s Valentovým posmrtně vydaným románem Žít ještě jednou (zatím vyšel pouze v exilovém Indexu a v samizdatové Petlici) se na domácím knižním trhu čtenáři dosud setkat nemohli. Zmíněnou prózu lze vnímat ve dvou rovinách – jako napínavý kriminální příběh neobyčejně komplikované trojnásobné vraždy a současně jako určitou životní bilanci středoevropského intelektuála Valentovy doby. Připomínka autorovy příslušnosti k Lidovkám není samoúčelná, evokace pražského novinářského prostředí hraje v románu nezanedbatelnou roli.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
14.12.2022 4 z 5

Je smutné,že se na takového spisovatele zapomíná.

Blue
23.10.2018 5 z 5

Edvard Valenta je spíše pozapomenutý autor, ale já bych se rád přimluvil, aby byl znovu objeven a čten. Například Žít ještě jednou je přímo čtení pro literární labužníky.


džej
06.01.2013 5 z 5

Jaroslav Kaval je violoncellista, který několik let pracuje jako lokální redaktor v redakci Hlasu. Pro tyto noviny také píše o trojnásobné vraždě v Kostelci. Přitom vypráví o svých životních názorech a postojích a dostává se až k rozhodnutí získat nevěrou šanci "žít ještě jednou". Psychologicky velmi prokreslené, niterné pocity stárnoucího muže, související možná s krizí středního věku, ale také s hloubavou povahou intelektuála. Ráda se knize vracím, moc se mi líbí Valentův styl.