Zimování

Zimování https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487773/bmid_zimovani-C3G-487773.png 4 49 11

Zima mě zadusila, rozervala na kusy. A v té bílé tmě jsem spatřila možnost znovu se poskládat. Někdy náš život ztratí směr. Náhlá nemoc, úmrtí milované osoby, rozchod, ztráta zaměstnání nebo jiná nepředvídatelná událost způsobí, že se náš svět obrátí vzhůru nohama. Většinu z nás pak čeká často dlouhé, osamělé období, během kterého se vyrovnáváme se ztrátami, prožíváme bolest a jen pomalu se odrážíme ode dna. Katherine Mayová tato těžká období nazývá zimováním — její vlastní zimování odstartovaly zdravotní problémy, manželova nemoc a synovy obtíže ve škole. Kniha je osobním vyprávěním o transformační síle odpočinku, protkaným poučeními z mytologie i přírody. Autorka nás vyzývá, abychom změnili svůj vztah k obdobím útlumu — i vlastní smutek lze přijímat aktivně a úlevu nám může přinášet nejen hluboké ústraní, ale také chápání života jako cyklického střídání, nikoli lineárního běhu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Wintering , 2020


více info...

Přidat komentář

whiolet
27.03.2024 4 z 5

Přesně tohle jsem teď potřebovala,trochu výživy pro mojí duši, uklidnění, že v tom zimování nejsem sama a že slunce je blízko,tak jako naděje na lepší dny.

Miroslavacte
17.03.2024 5 z 5

Spousta připodobnění, krásný jazyk, má duše se z týhle knihy najedla až až.


adorjas
15.03.2024 4 z 5

Mňa to veľmi bavilo- niečo na pomedzí románu, eseja, autofikcie, autobiografie.

Jirikk
03.12.2023 4 z 5

Pokud si chcete přečíst nebo poslechnout knihu u které je potřeba se na chvíli zastavit, přemýšlet o všem možném tak doporučuji audioknihu Zimovaní..

Jako knihu bych ji nečetl ale jako audiokniha se pěkně poslouchá Opravdu skvěle a s citem ji načetla herečka Kateřina Winterová

bacouch
17.11.2022 2 z 5

(SPOILER) Líbila se mi anotace i podtitul knihy, tak jsem to zkusila. Ale ouha! Autorka nás na začátku naláká na to, že s ní budeme moci sledovat, jak se vyhrabat ze situací, které leckdy zažívá každý z nás. Co dělat s tím, když se vám všechno hroutí pod rukama, jistoty jsou otřeseny a je toho prostě najednou příliš mnoho k přežití. Co dělat, aby vám z toho nehráblo, či jste se nezhroutili. Bohužel její způsob řešení je pro většinu lidí absolutně nerealizovatelný. Znamená to více jak půl roku se věnovat sami sobě, nechodit do práce a zkoumat, co by mi tak ještě mohlo udělat dobře. Celé je to prokládané rádoby filozofickými promluvami a zimními asociacemi. Manžel, který na začátku knihy byl jedním z důvodů krize se už pak až do konce knihy neobjeví, ani mezi množstvím jmen v poděkování. No zkrátka...pěkná slátanina, která si hraje na něco, co není.

SynD
10.11.2022 3 z 5

autorčina otevřenost ve mně nejprve vzbudila velké nadšení a těšila jsem se na její silný osobní příběh, ilustrující koncept zimování. z něj ale opakovaně unikala do pop-vědeckých esejů a místo autenticity jsem dostala novinářskou všeobecnost a stížnosti. jazyk Katherine May je barvitý, estetický, skvostný - jeho hladkost a profesionalita ale nemůže zamaskovat absenci ryzosti a hloubky osobních prožitků.

bigben
16.08.2022 3 z 5

Nemám ráda zimu a po přečtení této knihy ještě méně. Nejradši bych se sbalila a odjela někam, kde je pořád teplo...Trochu depresivní....

ZÓNA
06.08.2022 2 z 5

Pokud si chcete číst téměř o ničem, pak jde o nejsprávnější volbu.
Máte-li rádi vyprávění z oblasti, kde na vás dýchá především zaujatost sebou samým, pak jste v dokonalém inhalačním prostředí.
Líbí-li se vám literární styl, který využívá k co nejbohatšímu menu spoustu odboček, pouček a zalévání zajímavých nápadů nejhustší omáčkou, pak jste rovněž na správné adrese.
Chcete-li objevit něco z vnitřního trápení člověka, budete navýsost spokojeni.
Neodhadl jsem hloubku nabízeného.
A nebylo mi příjemné brodit se zimou v člověku.
Myslel jsem, že na mě z knihy vyleze mráz. Mráz v podobě zajímavých příběhů. Propojování jej s okolním světem.
Nalezl jsem jen přespříliš slov, která mi vůbec nezalezla za nehty.
Což mi bylo velmi líto...

LiliDarknight
09.05.2022 5 z 5

Katherine May rozprávanie koncipovala ako autobiografiu. Avšak pomerne stručnú. O svojom živote prezrádza v skutočnosti len veľmi málo. Čitateľ sa v hrubých náčrtoch dozvie niečo o jej rodine, o jej zamestnaní, no na druhej strane sa dozvie veľa o jej psychických ťažkostiach a čo ich spôsobilo. Zároveň však svoj text nepremenila na návod alebo príručku, miesto toho ponúka úvahu.

Píše hlavne o tom období života, keď všetko stíchne a spomalí. Keď je človeku ťažko na duši a prechádza si ťažkými dňami. Tými, keď je náročné vôbec vyliezť z postele a čeliť svetu naokolo. V tomto bode sa mohlo rozprávanie zvrhnúť na akúsi slniečkovskú pozitívnu učebnicu o tom, ako sa všetko na dobré obráti. To však nie je podstatou a posolstvom tejto útlej publikácie.

May opisuje bežný život a bežné starosti. To, čo prežíva každý z nás každý deň. Samotné rozprávanie je rozdelené do obdoby tematických celkov rozdelených na mesiace (od septembra až po koniec marca), no napriek tomu nepôsobí úplne lineárne. Autorka preskakuje medzi myšlienkami a často sa utieka k zaujímavým postrehom. Nielen z prírody, či už k stromom alebo zvieratám, ale aj z histórie a mytológie.

Prostredníctvom týchto prvkov predstavuje zaujímavé metafory. Tie sú niekedy nečakané a občas to pôsobí, že sa celkom nehodia k tematike knihy. Ale zakaždým príde vysvetlenie alebo objasnenie spojenia, ktoré v danej metafore našla autora, a všetko zapadne na svoje miesto. Napriek tomu text nie je prehnane obrazný a samotný štýl je jasný a občas pôsobí takmer až stroho. Vďaka čomu lepšie vyniknú jasne a jednoducho formulované myšlienky.

Nejde o motivačnú knihu. Čitateľ v nej dokonca nenájde ani návod na to, ako sa cítiť lepšie. Miesto toho May núti premýšľať. Ponúka svoje myšlienky a svoje skúsenosti, no zároveň ich trochu zovšeobecňuje. A vďaka metaforám predkladá dôležité posolstvo a zároveň ponaučenie – že človek je súčasťou prírody. No a podobne ako v prírode jestvujú cykly, tak sa objavujú aj ľudskom živote. Obdobia jari a radosti strieda pochmúrnejšie zimovanie. A tak je to v poriadku.

Kniha Zimování neobsahuje návod na to, ako sa cítiť lepšie. Čiastočne ide o osobnú spoveď, no z oveľa väčšej časti je to citlivá a pomalá úvaha. Hlboké zamyslenie s prírodnými a mytologickými metaforami. Ich prostredníctvom autorka hovorí o svojich smutnejších a chladnejších obdobiach. No zároveň pripomína, že tieto cykly zažil každý z nás a takisto sa k nám vrátia. Pretože sú prirodzenou súčasťou života a to je to hlavné, čo sa má čitateľ počas čítania naučiť.

intelektuálka
23.03.2022 4 z 5

Zajímavá motivační kniha .... a celou dobu čtení mne provázel autorčin úsměv ....

Tak jako příroda - i náš život má svá období od jara do zimy .... a tato kniha se zaobírá tím studenějším, zkrátka zimováním ....

Vyprávění začíná obdobím babího léta ... a již je cítit nástup zimy - období metamorfózy
a přes studenou koupel míří ke konečné oblevě - obrodě života ....

Zajímavý byl odkaz na dílo Sylvie Plath /Přezimování/ , které postrádalo to přijetí....

A současně s oblevou jsem uvítala i závěrečnou myšlenku :
.... využít setrvačnosti starých dobrých časů, abych od sebe odehnala ty zlé .... "

Optimistické, povzbuzující dílo .... doporučím.

Icca
17.02.2022 4 z 5

Knížka mě zaujala a nemohla jsem se dočkat překladu, takže jsem četla v originále. Myšlenka je krásná, zpomalit, vnímat naše tělo, cítit. První půlka se mi moc líbila, vyprávění má spád a je prolínané vlastními zkušenostmi. Od půlky mi bohužel přišlo, že se to táhne a že už moc není co nového dodat a je to umělé natahované. Každopádně stojí za přečtení, pohoda z ní přímo sálá.

Autorovy knížky

2022  79%Zimování

Kniha Zimování je v

Právě čtených5x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených1x
Knihotéce48x
Chystám se číst99x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x