Zima v horách

Zima v horách https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126671/bmid_zima-v-horach-vOf-126671.jpg 5 22 6

Sociální román s waleskou tematikou rozvíjí příběh londýnského jazykovědce, který znechucen záludnostmi moderní civilizace přichází na studijní pobyt do Walesu a zde v soužití s prostými lidmi prožívá vnitřní obrodu. Doslov „Proměny wainovského hrdiny“ napsal Martin Hilský.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

A Winter in the Hills , 1970


více info...

Přidat komentář

jerisno
03.02.2022 5 z 5

Skvělý a lidsky hluboký příběh. Fascinoval mě jazyk původních obyvatel této drsné krajiny. Na pohled tvrdý, neohebný, ale přesto až magicky krásný a přitažlivý.
Kniha mě přinutila si o Walesu něco přečíst i z jiných pramenů a kdysi způsobila, že jsem si tuto zemi zařadil mezi tři krajiny, které bych chtěl někdy navštívit (psal se rok 1980 a o nějakém cestování nemohla být ani řeč). Třeba by realita byla jiná a byl bych zklamán, nebo naopak ještě více potěšen. Teď už to je ale jedno. Zatímco další dva státy jsem si splnil (Francii a Španělsko), do Walesu se už nepodívám. Nevadí, budu si ho i nadále připomínat tímto drsným a přesto nadmíru lidským příběhem.
Váháte-li, tak neváhejte !

denib
16.03.2018 5 z 5

Souzním s hlavním hrdinou. Když mu umřel nemocný bratr, o kterého se dlouho staral na úkor vlastního soukromého života, potřeboval zažít něco opravdového. Chápu jeho touhu zbavit se osamělosti. A tak odjede někam, kde to vůbec nezná, a po boku místních se zapojí do boje proti velkým rybám, který se ho v podstatě ani netýká. A k tomu úžasné prostředí hor v severním Walesu, kam jsem se vždycky chtěla podívat. Výborná kniha, na kterou asi dlouho nezapomenu.


evelinka
16.12.2017

Úžasný příběh, který osloví každého, kdo někdy zatoužil po opravdovém životě - je to trochu romantické, ale i silné a odvážné. Boří předsudky.

woodward
15.08.2015 5 z 5

Tady jsem se kdysi poprvé dověděl, že každý druhý Velšan je Jones. A od doby, kdy jsem přečetl Zimu v horách myslím na to, že by bylo dobře naučit se velšsky nebo gaelsky, případně bretonsky. Myslím na to už dlouho ale zatím jsem s tím nic neudělal...
Příběh je to povznášející. Střet novodobých lumpáren se starobylou zemí, která už zažila lumpárny a protivenství všeho druhu. A dokáže vzdorovat všemu. Dicu Sharpovi jako Gareth, i slepotě jako jeho matka. Pět hvězd.

amigo17
04.05.2015 5 z 5

Síce som vo Walese nikdy nebol, ale vďaka Johnovi Wainovi som v uplynulých večeroch mal možnosť stráviť v tej drsnej, ale nádhernej krajine jednu zimu. Hlavnou postavou je Roger, no ako uvádza Morgainne nižšie, aj mojím hlavným hrdinom bol v tomto prípade Gareth (hádajte aký?) Jones.

Morgainne
03.10.2013 4 z 5

Nenápadný, ale zato silný příběh o vytrvalosti, o přátelství a lidské soudržnosti. Gareth, je i přes svůj nedokonalý vzhled, opravdový hrdina.

Štítky knihy

anglická literatura Wales

Autorovy další knížky

John Wain
britská, 1925 - 1994
1978  87%Pospíchej dolů
1964  92%Moderní anglická poezie
1974  90%Zima v horách
1969  85%Menší nebe

Kniha Zima v horách je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce21x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x