Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina

Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310573/bmid_zima-prichazi-proc-je-nutne-zastavi-XRE-310573.jpg 4 62 17

Přesná analýza putinovského režimu od geniálního šachisty a předního představitele ruské opozice Garryho Kasparova. Nejdůležitější kniha letošního roku. Začátek 90. let 20. století, rozpad Sovětského svazu, éra prezidenta Borise Jelcina, čečenské války a 15 let Vladimira Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra Ruska. Všechny tyto události jsou ve větší či menší míře reflektovány v knize Garryho Kasparova Zima přichází. Popis prvních deseti let od pádu železné opony otevírá hlavní téma, kterým je autorův pohled na Vladimira Putina. Jeho vzestup z pozice někdejšího důstojníka KGB až na prezidentský post chápe Kasparov jako signál, že se Rusko začíná odklánět od demokracie. Jako čelný představitel ruské opozice označuje autor současného prezidenta za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc po celém světě, a kritizuje vstřícný postoj Spojených států a dalších západních zemí k Rusku.... celý text

Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Jota
Originální název:

Winter Is coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped , 2015


více info...

Přidat komentář

B-artX
12.04.2024 4 z 5

"Jako každý rozený autokrat respektuje Putin pouze sílu. Udělá krok, rozhlédne se, zhodnotí situaci a pak pokud nenastanou žádné negativní důsledky, udělá další krok. S každým takovým krokem získává větší sebedůvěru a stává se těžším jej zastavit."

Kasparov je jedna z osobností, co velmi dobře odhadla, čeho je Putin schopný a zároveň to je muž, kterému (by) měli světoví lídři více naslouchat. Kniha je mementem zkušenosti, že proti diktátorovi nelze využívat idealistickou mezinárodní politiku, jelikož se nikdy nebude bránit zneužít slabosti svých rivalů. Kolikrát jsem se přistihl, že si horlivě v knize podtrhávám, protože Garryho schopnost popisovat skutečnosti je vážně skvělá. Na druhou stranu si myslím, že se kolikrát nechal trošku unést a zbytečně se rozepisoval na vedlejší témata, svoji minulost (připomínky toho, na jaké konferenci kde co řekl) nebo se také nemálo opakoval, za což musím jednu hvězdu strhnout. Určitě může sloužit jako zajímavá literatura pro lidi, co se chtějí vzdělat v moderní ruské historii.

"Rozhodnost, vytrvalost a jednání z pozice síly jsou jediné věci, kterým Kim-Čong-il a jemu podobní rozumí." Žádné řeči o usmiřování, žádné používání lidských práv jako páky k vyjednávání, které se lze vzdát. Kdybychom měli více vůdců, jako Václav Havel, nemuseli bychom se zdaleka tolik obávat diktátorů, jako je Kim Čong-il."

tereza1964
02.02.2024 4 z 5

Hezky shrnutá cesta Putina k moci.


LordByron
05.09.2023 2 z 5

Vopred už radšej dodám, že Putinovu vojnu nepodporujem.
Táto kniha mi ale bola až priam z duše odporná.
Kasparov nieže kritizuje on čo hlása je na pomedzí fakt zrady. Vyložene proti svojim ľudom.
Adoruje Jeľcina ktorý Rusko zničil a rozkradol. Ani slovko odsúdenia nemá pre doslova akúkoľvek akciu USA. Aby bolo jasné že tu nehlásam lacný whataboutizmus tak podľa mňa o nich mohol kľudne aj mlčať - a bral by som mu to nejak. Ale on o nich iniciatívne píše a všade s nadšením a pochvalne - námatkovo ospevuje bombardovanie Juhoslávie.
Ani slovko odsúdenia.. Práve naopak.Dokonca absolútne bez nuansy napáda Rusko za to že intervenciu NATO v Juhoslávii odmietalo. Atakuje ich za promierové stanovisko!
Šialeného vojnového štváča (nebolo vojny ktorú by ten nepretláčal) McCaina vychvaľuje proti Obamovi (!) pretože nechcel rušiť tvrdý kurz (v čase keď Rusko doslova nič voči nikomu nepriateľské nepodnikalo..).Príznačné je že McCain (ktorý ma rukách rovnako veľa krvi ako Putin a osobne vraždil civilistov vo Vietname) mu napísal nadšené chválospevy ktoré sú hneď na obálke knihy.
O totalite (a nie len diktatúre ale áno hned totalite) v Rusku reční Kasparov už v takom roku 2012(!).Sám sa čitateľom zdôveruje ako mu ešte aj jeho americkí superjastrabí kamoši hovoria že až moc tlačí na pílu a že až moc vidí rusov iba v zlom ale on nie a nie. Úplne absurdným spôsobom napr. tiež popiera že by Západ AKOKOĽVEK Rusko provokoval alebo tvrdí že v roku 2014 sa nestalo zo strany Západu NIČ čo by akokoľvek ovplyvnilo anexiu Krymu (a Majdan???). A podobne.
Najfanatickejší rusofóbovia s krvavými očami zatlieskajú. Objektívny človek si to zaradí bok po boku,, skvostov "ktoré zas,, dokazujú" ako Krym nebol anektovaný a aký je Putin génius.
Čítal som dobré aj kritické knihy o Putinovi a túto nedoporučujem.
Radšej otvorte Zygarovu knihu Všichni muži Kremlu alebo Salminenovej Putina. To sú seriózne práce a nie zaujaté agitky.

flare
02.05.2023 5 z 5

Pekna,ctiva a desiva analyza v jednom...v Rusku zit nechces a nechces ho ani za souseda. Nema to cenu to vice rozmazavat, vidis to kazdy den...

iam.sokol
18.02.2023 4 z 5

Výborná a zároveň děsivá kniha o tom, jak jsme si nechali za našimi humny vyrůst diktátora 21. století. V mnohém s Kasparovem souhlasím, naopak s některými jeho tezemi už tolik nesouzním. Především se jedná o tu část, kde rozpad "demokratického" Ruska na konci 90. let klade za vinu západním demokraciím. V mých očích si totiž za to může v prvé řadě Rusko samo. Jinak ale má prakticky ve všem ostatním bohužel pravdu. Tak snad se nám všem po únoru 2022 otevřely oči, protože jinak moc dobře nedopadneme.

Benny215
30.12.2022 5 z 5

Výborně napsané, každý zaslepený fanda Ruska by si to měl přečíst ikdyz by určitě namítál, že to je jen západní propaganda.

branislav1814
28.09.2022 4 z 5

Absolutně mrazivé čtení... V kontextu toho co se aktuálně děje na Ukrajině je až neuvěřitelné, že "jsme" dopustili, aby to zašlo až tak daleko... Zima už přišla... Netýká se sice přímo vladaře Putina, ale úzce s tématem souvisí i knížka Venezuela: rozklad ráje, kterou určitě doporučuji přečíst také. Bojujme za naše hodnoty a buďme vděční za to, že můžeme žít ve svobodě a demokracii.

bigbabe
01.08.2022 4 z 5

Určitě by si měl každý přečíst, ale brát s rezervou a nepodlehnout jen jednomu názoru. V každém případě běhá mráz po zádech a že Evropa dávno zaspala je pravda.

hnatlubo
05.07.2022 4 z 5

Výborné čtení, v kontextu dnešního vývoje na Ukrajině až mrazivé.

Simstr
23.03.2022 4 z 5

Knihu jsem si půjčila v knihovně na základě toho, co se teď děje na Ukrajině a chtěla jsem zjistit trošku více informací. Zjistíte nějaké informace o tom, jak se Putin dostal k moci a jak poté této moci využívá ke svému bytí, vládnutí a vraždění.

LEGACY
08.03.2021 4 z 5

Myslím, že to byl právě jeden z největších ruských ropných podnikatelů (Michail Chodorovskij, který na otázku v jednom z jeho pravidelných rozhovorů vyřkl, že 'pokud vůbec čekat na konec vlády, která momentálně sužuje ruskou zemi, pak čekejte, ale budete čekat dlouho. Něco podobného slýchám i u nás na fakultě. Hold, přiznejme si to, že jsme pozorovali dlouhé roky jak medvěd nabírá na síle a všemožnými prostředky posiluje svoji sílu a vliv, i prostřednictvím sítě trolů a oligarchů, kteří Putinově notují. Myslím si, že se až zbytečně moc mluví a píše o západě a východ je ignorován, jako místo, kde asi nebude všechno v nejlepším pořádku, ale to není nikde. Každopádně situace eskaluje každým rokem, lidé se z Ruska stěhují, byť je to pro ně domov a EU couvá, kdykoliv si car usmyslí, že je Rusko stále malá země a potřebuje přidat na hranicích. Jsem rád, že mě můj nový koníček, který jsem našel v šachách přivedl k této knize, která mně trochu pomohla udělat si obrázek o tom, kdo a jakým způsobem řídí Rusko a rád jsem si zjišťoval informace o nových jménech. K mému smutku musím konstatovat, že spousta jmen, která byla zmíněna v knize jsou již vytesaná na pomníčcích a je úplně jedno, zda-li žili v Rusko nebo se uchýlilo za hranice. Zrovna před pár dny bylo tuším výročí smrti pana Němcova, kterému je kniha i věnována a já věřím ,že Rusko je plné jemu podobných , kteří jsou odhodlání nenechat si vzít svoji svobodu a budou věřit. Bude to Navalnyj, nebo se čeká na někoho jiného toť otázka, každopádně jednoho dne i ten nejčernější den skončí a já se těším až si ten den objednám silnou ruskou vodku a opiju se do němoty ... protože bude co slavit. .......... Jsem rád, že byl zmíněn i náš pan Havel.

DarkController
17.02.2019 5 z 5

Šachový velmistr a ruský opoziční politik Garry Kasparov ve své knize Zima přichází velmi dobře analyzuje okolnosti a příčiny přetavení rodící se demokracie do Putinova diktátorského režimu.
Popisuje jaké to je, když s pocitem bezmoci můžete pouze přihlížet tomu, jak jsou kritická média převzata vládnoucí mafií a poukazování na pochybení vlády je postupně nahrazeno glorifikací Vůdce a jeho věrných, volby se stanou ubohou fraškou a instituce nástroji potlačování občanských svobod a opozice.

Pokud pak chcete opravdu pochopit podstatu Putinova režimu, radí Kasparov toto:

„Musíte jít do knihkupectví. Nekupovat díla Marxe ani Adama Smithe. Nic od Montesquieua nebo Machiavelliho. (…) Přeskočte pro tuto chvíli Mussoliniho Fašistickou doktrínu - ale zapamatujte si ji na později… - a celou politologii. Přejděte přímo do oddělení beletrie a odneste si domů vše, co můžete najít od Maria Puza.“

LukasKudlacek
04.08.2018 4 z 5

Kniha od Kasparova jasně předkládá pohled ruského disentu na nástup Vladimíra Putina, na stěžejní momenty, které mu pomohli k absolutní moci v Rusku. Kniha by se tedy měla tak i brát, ne jako oboustranný rozbor situace, ale jako jednostranný pohled jedné strany konfliktu, tedy disentu. To pro ty, kteří říkají jak je to zaujaté. Vzhledem k tomu, že pracuji jako analytik a analyzovat světové dění je má práce, můžu říct, že tak jak je to v knize popsáno, to tak skutečně vše i bylo. Takto najednou a v jedné souvislé časové ose je to ještě mnohem znepokojivější, než to vypadá celou tu dobu. Dávám čtyři hvězdy ne tak za obsah, ten je velmi dobrý a stojí za to si to přečíst, ale za stylistiku, kde se často opakuje a kniha je pak delší.

Azmodan
28.09.2017 5 z 5

Tak, jak hrál šachy - tvrdě, nekompromisně, bez obalu a servítek, bez kompromisů a přetvářky - tak píše o vládě Vladimíra Putina, o totalitě, o útlaku, teroru a nedodržování a nerespektování lidských práv. Poukazuje na to, jak diktátoři zkoušejí kam je až nechá demokratický svět zajít a jak demokratický svět přešlapuje na místě a bojí se o "to své". O pohodlí, o majetek, o klid. A tak je jednodušší zavřít oči, z úst vypustit nic neříkající frázi a přejít zpět ke svým obchodům a penězům než tvrdě vyjádřit názor, že porušování lidských práv a svobod v 21. století je naprosto neakceptovatelné! A tak mě tak napadá, jestli si za to, jak dnes svět vypadá se všemi těmi teroristickými útoky, výbuchy a najížděním do lidí auty, za hrozbu jaderné války a dalších hrůz nemůžeme tak trošku sami svou leností, pohodlností, neochotou se zříct svého klidu a zavíráním očí před tím, co se děje někdy ani ne tak daleko od nás. Alibistické "a co já v tom asi můžu udělat" tu vinu z nás všech za nic nedělání nesetřepe... A řekl bych, že i o tom je tato kniha

Jacck
15.08.2017 5 z 5

Kasparovovo varování Západu před mafiánských režimem v Rusku.
Kasparov je nejen dobrý šachista, ale dobře rozumí tomu, co se v Rusku děje. Ne islámský terorismus, ne Severní Korea, ale Rusko je tou největší hrozbou pro celý Západ.

Lucienka
28.05.2017 5 z 5

Garry byl můj šachový vzor a nyní je pro mne i vzorem statečného politického aktivisty, který se nebojí pojmenovávat mafiánské praktiky a politiku Vladimira Putina. V knize je zmapován vzestup a i děsivé cíle VP. Pro běžného Evropana je pohled z druhé strany trošku "naruby", ale o to víc přínosem. Pokud se chcete na věc podivat očima člověka, toužícího po demokracii v Rusku, tak určitě neváhejte a přečtěte si tuto knihu, která otevírá oči a najednou vidíte mírumilovného Obamu i azyl Snowdena v Rusku z jiného úhlu pohledu.

JanaDor
30.11.2016 5 z 5

Pokud vás aspoň trochu téma Rusko zajímá, knihu vám vřele doporučuji. Je tu výstižně, a jednoduše vysvětlena kariéra Putina. Autorův styl přes vážné téma je čtivý a má dar rychle si získat pozornost čtenáře. Mimo jiné předkládá fakta a názory světových politiků, které jsou zaznamenávány v určitých knihách, na které se autor odkazuje. Jasně potvrzuje, že v Rusku si Putin vytvořil diktaturu, dělá si, co chce a nejspíše díky penězům a obchodům mu to hlavní přestavitelé jiných států tolerují a dělají, že to nevidí.

Štítky knihy

Rusko šachy jaderné zbraně Vladimir Putin diktatura

Autorovy další knížky

Garry Kasparov (p)
ruská, 1963
2016  84%Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina
2008  65%Jak život napodobuje šachy
2005  100%Moji velcí předchůdci 1
2006  100%Moji velcí předchůdci 2
2007  100%Moji velcí předchůdci 4

Kniha Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina je v

Právě čtených2x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených11x
Knihotéce78x
Chystám se číst56x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x