Zikmund 100

Zikmund 100 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402848/bmid_zikmund-100-plc-402848.jpg 4 14 6

Dva mladí muži, Tomáš Vaňourek a Lukáš Socha, si plní svůj klukovský sen. Vydávají se po stopách asijské cesty Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky a dnešníma očima hledí na stejná místa, jako kdysi před šedesáti lety jejich slavní předchůdci. Fotí, natáčejí, baví se s lidmi a zjišťují, jak moc se svět změnil. A i když se vzdálenosti zkrátily – tam, kam se dřív člověk dostal jen po svých, dnes létají letadla, internet a sociální sítě znamenají nevyčerpatelnou studnicí informací a mobilní telefony umožňují téměř nepřetržitý kontakt s celým světem, dobrodružství nezmizelo. Stejně, jako před šedesáti lety, musí mladí cestovatelé nacházet cestu k srdcím lidí, získat si jejich důvěru a přátelství. Stejně, jako tenkrát, zrazuje technika a docházejí peníze. A stejně jako tenkrát přináší každý den neuvěřitelná překvapení, krize i chvíle, kdy si člověk přeje, aby se čas zastavil. Fotoanabáze dvou kluků, kteří neposlechli rady „zkušených“, aby neblbli a dělali něco pořádného, je poctou Miroslavu Zikmundovi k jeho stým narozeninám.... celý text

Přidat komentář

ivzu77
10.03.2021

Já se přiznám, že jsem si knihu v knihovně půjčila po shlédnutí dokumentu v televizi. Hlavní aktér mluvil o jejich putování po stopách Zikmunda a Hanzelky a o tom, jak fotili stejná místa s rozdílem času několik dekád.
Knihu jsme nečetla, koukala jsem pouze na fotky - a byla jsem zklamána, protože ty porovnávací jsou tam asi jen tři.
Ale jinak určitě zajímavé čtení pro milovníky cestování.

laubrino
06.02.2020

Zpocatku se mi hur cetla, pripadala mi suchoparne popisna. Pozdeji uz me bavila vic. Ani tak jsem ji ale nedocetl.
Nelibilo se mi, ze v knizce se mluvi o mnoha fotkach, které tam pritom vubec nejsou. Srovnavacich fotek je malo.


Radka741
23.01.2020 4 z 5

Na tuto knížku jsem byla natěšená. Nejprve mě zaujal jeden rozhovor s autory, byla jsem i na výstavě Zikmund 100, která se mi moc líbila. Takže od knížky jsem měla velká (možná přehnaná) očekávání. Jak už tu v komentářích zaznělo, vadilo mi, že v knize bylo málo srovnávacích fotek, o což v projektu hlavně šlo. Také mi vadilo, že když autor popisoval příběh, jak pořizovali nějakou fotku, tak tato fotka pak v knize ani nebyla. Ale nejvíce mě drásalo množství pravopisných chyb a překlepů. Myslela jsem, že před vydáním každá kniha projde korekturou nebo aspoň okem někoho, kdo umí pravopis. Ale asi ne. To mi přijde u knihy, která je myšlena jako pocta známým cestovatelům, obzvláště neuvěřitelné.
Přes všechny tyto výtky však můžu knihu doporučit. Fotky jsou krásné, styl psaní velmi příjemný a čtivý. Dozvěděla jsem se také spoustu zajímavých věcí. Dala bych i plný počet hvězd, kvůli těm hrubkám ale prostě nemůžu.

KnihovniceVěra
07.01.2020 3 z 5

Z knihy je patrný rozdíl jak navštívených míst, tak i cestování dnes a před 60 lety. Dříve to byla unikátní cesta za poznáním, dnes dostupná komerce a cestovatelé hledají hlavně dobrodružství mimo turistické oblasti. Hoši to vzali letem světem a stejně je psaná i tahle kniha. Bohužel příliš často obsahuje pasáže pouze o tom, jak složitě hledali původní kompozici a jak ji nakonec vyfotili, ale fotka samotná v knize chybí. Působivé jsou osobní příběhy a silné momenty setkání obou cestovatelů s lidmi a historií. Fotky jsou vynikající, ale očekávala jsem jich daleko více.
Po shlédnutí stejnojmenné výstavy doplňuji: Výstava je super, jsou na ní opravdu srovnávací fotky dnes/dříve. Nechápu, proč se do knihy nedostaly.

drcalypso
15.12.2019 3 z 5

Knížka je pěkná, dobře se čte, hezké fotky. Jen jsem čekal, že v knížce bude mnohem více porovnání fotek Z+H foto vs současný stav. Pokud jsem to dobře postřehl z jednoho rozhovoru, tak to měl být hlavní cíl projektu. Jet na místa fotek Zikmunda s Hanzelkou a udělat stejné foto. A v knížce jsou takové srovnání asi jen tři.

oblakaknih
29.07.2019 4 z 5

Myslela jsem si, že mě kniha Zikmund 100 nebude bavit, protože jsem nikdy podobnou knihu nečetla a ani jsem to neplánovala.
Rozhodně toho nelituji, kniha byla skvělá!
Celý projekt je velice originální a skvělý nápad. Navíc je kniha víc o příběhu než o faktech, což mě osobně neskutečně vyhovovalo.
Na to, že na stránkách bylo většinou hodně textu, se kniha četla sama. Rozdělila jsem si ji ale po 25 stranách na den, protože jsem si tak knihu více užila.
Jeden z autorů do knihy napsal, že není spisovatel. Nemůžu nesouhlasit, protože v knize bylo spoustu překlepů, které trochu kazily dojem z knihy samé.
Napsáno to ale bylo hezky, vtipně a hlavně čtivě.
Kniha je nádherně zpracovaná, je v ní spousta skvělých fotografií.
Navíc jsem se i něco dozvěděla.
Někdy se opravdu hodí zkusit něco nového.