Židovské anekdoty

Židovské anekdoty https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371889/bmid_zidovske-anekdoty-n1H-371889.jpg 4 71 23

Nové vydání Židovských anekdot v grafickém zpracování Lukáše Urbánka a Jakuba Kašeho vychází z publikace Nakladatelství Kruh z roku 1967. Původně tyto anekdoty vycházely v humoristickém časopise Dobrý den. Poláček ve své tvorbě vždy vycházel z dokonalé znalosti prostředí, o kterém psal, a dokázal věrně zachytit postavy i situace. Židovské anekdoty čerpají z jeho častých návštěv pražské židovské společnosti. Nejvíce anekdot je věnováno šnorerům, finančním otázkám, na druhém místě jsou námluvy a rodinný život a na třetím historky kolem rabínů a víry. Další anekdoty se týkají obchodu nebo otázek týkajících se smrti.... celý text

Přidat komentář

DominaCZ
28.12.2023 odpad!

Mám verzi s děsivým přebalem jakoby sjetýho chlapa čili mínus už za to.
Ne není to o nepochopení nebo tak...je to o tom že tehdejší "vtipy" a úroveň žertů prostě vtipná nebyla. Trefný kydy se z toho staly až s modernou, která dovolila více odvážnosti.
Takže ne, tady opravdu není čemu se byť jen pousmát.

Andyska007
05.12.2022 5 z 5

Mám ráda židovské anekdoty... Říkala jsem si, že musím omezit čtení příšerných zpráv na internetu v mobilu před spaním. Každý večer jsem přečetla pár anekdot a hned se lépe usínalo.


dagmar5477
04.11.2022 2 z 5

Spíše než anekdoty mi to přišlo jako krátké historky.

IVANA0123
04.06.2022 4 z 5

Od pana Poláčka jsem kdysi přečetla pár kapitol jeho dětské knížky Edudant a Francimor a líbila se mi, proto jsem teď zkusila tuto kratičkou knížku židovských anekdot. A tentokrát je to pro mě tak napůl. Některé jsou skvělé, některé mi zase tak vtipné nepřišly a u pár jsem prostě nepochopila v čem vtip spočíval. Ale tak už to chodí, že ne všem vše přijde úsměvné. Navíc jsou už staršího data, a tak se dá říct, že některé situace už asi prostě nechápeme, protože se s nimi nesetkáme. A proto nechci hodnotit knihu příliš kriticky. Co se mi hodně líbilo, byl úvod, v němž Karel Poláček vysvětluje, co to vlastně ta židovská anekdota je - menší spojler....Šofar je šofar!“ A co mám říci o židovské anekdotě? Židovská anekdota je – židovská anekdota.

A aspoň jednu, která se mi hodně líbila a vystihuje jednu z nejčastěji posmívaných vlastností:

"PAN ROSENFELD chtěl se dát léčit u slavného profesora, ale když se dověděl, že ten počítá za návštěvu sto korun a za druhou již jen šedesát, zaonačil si to takto: Jak vstoupil do ordinační síně, zahlaholil bujaře: „Tak už jsem tady zas, pane profesore.“ Profesor na něho zkoumavě pohlédl, neřekl nic, prohlédl ho a pak řekl: „Celkem žádná změna k lepšímu. Pokračujte v léčbě, kterou jsem vám předepsal při prvé návštěvě.“
3,5*
(6/22)

Matematicka
19.03.2022 5 z 5

Humor je kořením života – a toto koření potřebujeme především v neradostných obdobích svého vlastního života. Skrze anekdoty také můžeme lépe poznávat svět Židů. A skrze setkání s životem a vírou jiných lidí a skrze nadsázku, která je v anekdotách vždy přítomná, se také můžeme zamyslet nad svým vlastním životem, nad svými radostmi a starostmi.

Velice se mi líbilo nové vydání nakladatelství XYZ z roku 2018. Děkuji za tento nakladatelský počin - především za odvahu vydat anekdoty už téměř sto let staré (časopisecky vycházely v letech 1927–1930!). Nevím, jestli bych se k nim jinak dostala. Líbila se mi velice i grafická úprava nového vydání, ta byla opravdu povedená.

"Vyptává se mladý žid učeného profesora ze židovské školy na různé záhady náboženské a je mu divná jedna věc: „Jak to přijde, že rabín má děti? Vždyť přece nedělá nic jiného, než studuje písma.“
„To ti mohu říct. Večer, když studuje a je už moc unaven, přistoupí k němu čtyřicet tisíc andělů. Dva tisíce z nich ho vezmou za hlavu, dva tisíce za nohy, dva tisíce za ruce a pak ho odnesou do postele k jeho manželce.“
„A co těch ostatních čtyřiatřicet tisíc andělů?“
„Ti ho zas musejí tahat z postele ven.“

Hani77
06.01.2022 4 z 5

Některé vtipy mě vysloveně pobavily, ale většinou byly spíše k zamyšlení. Je to takové nenáročné oddychové čtení, které svůj účel splnilo a ke kterému se zase ráda vrátím.

sika444
09.11.2021 5 z 5

V předmluvě je cenné vysvětlení židovské anekdoty: "Je to poetický výraz rasy, která prožila věky v opovržení, v ústrcích a ponížení. Židovskému lidu nebylo dopřáno, aby vybíjel svou energii v usilování po hodnotách, po světské moci a po činech válečnických. Ve dne se žid zabýval obchodem, lichvou, lékařstvím a jiným opovrženíhodným zaměstnáním. Večer pak stáhl záclony, odloučil se od světa a usedl ke stolu, aby přemítal a mudroval nad Svatým písmem a talmudem. Místo činu miloval slovo. Svoji náklonnost věnoval logice. Nalezl zalíbení nejen v logickém obsahu slova, ale dovedl také pochopit druhou, skrytější stránku slova, která je zjevná dětem a básníkům, ale neznámá lidem hlučným a světským: seznal, že slovo má mocnou sílu asociativní a že dovede žít samostatně. Dialektika teologických spisů přešla židům do krve. Proto židovské anekdoty vynikají svou břitkou formou a logickým obsahem."
Co dodat k těmto Poláčkovým slovům? Snad jen to, že se nejedná o žádnou mrtvou archiválii, ale o skvělé vtipy, které fungují i dnes. Doporučeníhodná kniha!

kap66
05.08.2021 4 z 5

Podle autora vynikají židovské anekdoty břitkou formou a logickým obsahem. Dovolím si oponovat v případě toho prvního: je tu stručnost, ale to je vlastnost anekdoty obecně. Právě břitkost, ostrost, skrytá v pointě, která by má píchnout (či tedy říznout), tu tam postrádám. Židovské vtipy jsou spíš kratičké historky, jejichž vyústění je často logické a očekávatelné, nikoliv překvapivé – a vida, jsem u druhého bodu Poláčkovy charakteristiky. Proto také neunaví číst jich víc najednou. Některé znám v „nežidovské“ podobě – opisování je samozřejmě dovoleno. A ještě zajímavost: místo Skotů tu vystupují „Aberdeňané“. Anekdot cílených na lakotu, tedy tu židovskou, tu je opravdu hodně, ale mně jsou milejší ty, které se týkají víry. Tak aspoň jednu, ve které je to krásně namíchané:

Byl svátek Dlouhého dne a do synagogy se hrnul nějaký pan Votický.
U vchodu ho zastavil šames.
„Mají zaplacené sedadlo?“ ptal se ho.
„Já nic …,“ odvětil pan Votický, „já mám v templu bratrance a chci mu říci jenom slovíčko, a hned jsem venku.“
Šames se mu bystře zadíval do obličeje, chvilku mlčel a pak řekl podezíravě: „Voni švindlíři, voni se chtějí, mně se zdá, modlit!“

Booky84
16.06.2021 3 z 5

Kniha pro špatné dny, která vyloudí úsměv na rtech.

kokrokr
31.10.2020 3 z 5

Pokud někdo odsuzuje tento druh černého humoru, tak ho nepochopil. Já se tedy rozhodně nepohoršuji nad vtipem o válečném kříži.

boxas
01.08.2020 5 z 5

Nadčasové a pořád dobré!
Aspoň malá ochutnávka:
„PANE PASCHKES, vy vypadáte nějak špatně.“
„No, copak vám mám povídat? Játra nejsou v pořádku, žaludek mne bolí, krk mám zapálený, puls mi vy nechává, nohy mám oteklé – a já sám nejsem taky v pořádku.“

tittanie
24.07.2020

Většinu vtipů jsem asi nepochopila. Ale velice jsme si tuhle knihu chtěla přečíst.

Helena0405
08.07.2020 4 z 5

ktosi tu písal, že až kdesi v polovici knihy sa zasmial. Vtipy nemusia byť nutne na zasmiatie. Niektoré len stručne vystihujú určitú ľudskú slabosť, a keďže sme všetci ľudia, túto karikatúru dokážeme vnímať pozitívne.
Podľa mňa sú dobré vtipy už zo začiatku, napr. str 13 Lichvář Kornfield (ako poučuje syna o tom, ako si má strážiť "charakter")
str. 14 Stern na služební cestě
str. 15 Kohn usiluje ... alebo Kohn šetrně sděluje...
str. 17 Společníci firmy ... aj Berdyčevský farář
najodvážnejší bol zo str. 19 - nazvem ho Lístek na horní...
... ani neviem, prečo len štyri hviezdičky.

JulianaH.
16.02.2020

NĚJAKÝ PAN GEDULDIGER, co ho to napadlo, nevím, byl jednou na představení Wagnerova Parsifala. Druhý den ho potkal známý a ptal se ho, jaké bylo představení. „No, jaký to bylo,“ opáčil pan Geduldiger, „co vám mám vypravovat? Ve tři čtvrti na dvanáct se podívám na hodinky, a ono bylo devět.“

***

Přečteno z nouze – při čekání na autobus v jednom obzvlášť mrazivém lednovém večeru. Toliko tři poznámky:

1) Oceňuji Poláčkův vytříbený styl. Nestírá nic ze svérázu ústního tradování – píše, jako by vypravoval, a přece s půvabem velkého stylisty.
2) Myslím, že v této sbírce vyniká odlišnost židovské mentality od naší (nebo tedy alespoň od mojí). Na naprostou většinu anekdot jsem zůstala hledět s otázkou „A to je celé?“, „To jako vážně?“ nebo „Copak se tomuhle může někdo smát?“. Až daleko za polovinou jsem našla některé, jimž jsem se zasmála (hasičský sjezd, pan Taussig v cylindru, šames sedící naproti kostelu). Dobrá, část jejich nevtipnosti jde jistě na vrub stáří. Mnohá témata už antikvoval „posun Zeitgeistu“: dnes už se snad málokdo bude smát koním na jatkách. Ale většina podle mě spadá na vrub mentality.
3) Nakonec jsem usoudila, že alespoň jako historický pramen (třebas k evropsko-židovským vztahům před válkou) se mi hodí. V tom ohledu pro mě byla poučná anekdota o Wagnerovi, Alsasku-Lotrinsku a plavém Slovanu v lázních.

Nechci knihu hodnotit z úcty k Poláčkovi. Vím, že za obsah není tak docela odpovědný on, nýbrž lidová a pololidová slovesnost. Ale z několika anekdot se mi udělalo vysloveně zle. Především z té o zpeněženém válečném kříži a o ulejvání z fronty se mi tmělo před očima – vždyť ostatní lidé zatím v první světové válce umírali. Pro mě je to morálně eklhaftní kniha.

***

OSKAR KARFUNKELSTEIN si počínal ve válce velmi statečně a vyznamenal se jednou v bitvě tak, že si ho zavolal sám generál: „Choval jste se jako hrdina a budete odměněn… Chcete raději válečný kříž, nebo sto marek?“ „S dovolením, pane generále, jakou cenu má takový válečný kříž?“ „Asi pět marek.“ „Tak to bych prosil válečný kříž a pětadevadesát marek.“

MilanCFC
24.09.2019 4 z 5

Ideální kniha pro pochmurné dny, protože anekdoty skutečně pobaví a ten úsměv (a snad i smích) vám zajistí.

Corso
23.08.2019 4 z 5

Precitane tuto odtiaaaalto ako volny ebook. Mohlo toho byt viac. Mam rad tieto vtipy. (Poznamka, hoc vcelku inteleguan, trom vtipom som neporozumel. Asi na starie kolena zacinam hlupnut.)

Kuža007
12.06.2019 5 z 5

Úžasný sborník židovských vtipů.

Ronnie68
21.05.2019 5 z 5

Některé vtipy byl skvělé,ze jsem se zasmála ...u jiných jsem asi nepochopila jejich smysl ... ale jinak bych útlou knihu plnou vtipů doporučila ...

zdenaR
04.02.2019 5 z 5

Klasické židovské anekdoty - pobaví, vyloudí úsměv na rtech.
Myslím, že Židé jsou jediný národ na světě, který si sám ze sebe umí dělat legraci, a že to umí! Není divu, vzhledem k jejich historii a útrapám.

bobo7592
21.11.2018 5 z 5

V podstatě už název sám o sobě říká vše. Tahle útlá knížečka je plná klasických židovských anekdot a určitě si zde každý najde nějakou, kterou už kdysi slyšel a i tu, která mu zatím utekla. Kdo má rád vtipy a zvláště židovské nebude zklamán. I když většinu asi bude znát. Jo klasika je klasika.