Židovská dharma

Židovská dharma https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90762/zidovska-dharma-90762.jpg 5 5 4

Brenda Shoshannová vyrůstala v ortodoxní židovské rodině, a proto bylo její první setkání s buddhismem poznamenáno pocitem viny, že zrazuje svou víru. Pečlivým studiem zdrojů z obou oblastí došla ale nakonec k závěru, že zen a judaismus v rozporu být nemusí. Nakonec nalezla svou vlastní duchovní cestu, ve které se obě tradice snoubí, a tu nyní nabízí i dalším hledajícím.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Jewish Dharma , 2008


více info...

Přidat komentář

painthers
17.11.2019 5 z 5

Lidsky podanná kniha kombinující vědění judaismu a zen-buddhismu. Autorka jak kdyby mluvila z části mé duše. Nedokážu říct, jak moc je pro případné začátečníky, protože pro mě byla také tato kniha prvním setkáním s judaismem, jsem však ráda, že už jsem měla nějaký základ buddhismu a alespoň z buddhistické části pro mě nová nebyla. Nicméně doporučuji - je to moudrost v řádcích. :-)

IŠ
14.01.2016 5 z 5

Hned na začátku knihy jsem měla neuvěřitelně silný pocit, že tu knihu znám. Přemýšlela jsem, jestli jsem ji v minulosti už nečetla nebo jestli je to podobnost "čistě náhodná" s nějakou jinou knihou podobného zaměření. Možná jsem se ale "našla" v některých životních situacích autorky. Tato kniha není žádná suchá teorie, ale skutečný život. Když jsem ji četla, viděla jsem obraz Brendy, jak sedí na schodech v domě. V přízemí bydlí babička, ortodoxní Židovka, pro kterou je Brenda málo ortodoxní a zdá se, že v jejich očích Brenda příliš přemýšlí. V prvním patře bydlí tatínek, který o praktikování tradice nejeví zájem a pro něj je Brenda naopak "příliš ortodoxní". A tak Brenda tráví čas na schodech a přemýšlí. To je začátek její cesty k buddhismu. Kromě životních příběhů, kniha popisuje také židovskou tradici a naproti ní staví pohled zenbuddhismu, a i když se jedná o dvě na pohled rozdílné cesty, mají mnoho společného. Obsah knihy je něžný, laskavý, chápající a velmi citlivý.
-------------------------

"Opravdová láska je tehdy, jestliže o někom znáš celou pravdu, a přesto ho pořád miluješ, to potom opravdu něco znamená. Teprve tehdy totiž začíná pravé přijímání."


natalia7227
25.08.2015 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih, které jsem z náboženské oblasti četla. Citlivě a realisticky popisuje každodenní praktikování židovství a zen budhismu, jejich základní principy. Celou knížkou se prolíná psychoterapeutická praxe a neuvěřitelně chápající postoj autorky.

Eldar80
31.07.2014 5 z 5

Velmi hezky napsané, možná místy trochu nudnější, ale dozvíte se něco o zen-budhismu i judaismu. Autorka ukazuje jak mezi těmito dvěma na první pohled odlišnými tradicemi není téměř žádný rozpor. Kniha není žádná bezduchá filozofie, ale popisuje jak řeší životní problémy obě tyto tradice. 85%

Autorovy další knížky

Brenda Shoshanna
americká, 1939
2011  91%Beze strachu
2010  100%Židovská dharma
2003  53%Proč muži opouštějí ženy
2005  95%Zen a umění lásky

Kniha Židovská dharma je v

Právě čtených4x
Přečtených6x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x