Židé bez peněz

Židé bez peněz https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59570/zide-bez-penez-59570.jpg 5 9 2

Obraz o utiskovaném dětství v newyorských brlozích končící vyhlídkou na revoluční boj dospělého věku. Kniha patří k vrcholům proletářské literatury v USA.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Jews Without Money , 1935


více info...

Přidat komentář

Koka
10.04.2019 4 z 5

Velmi drásavé, místy šokující, místy dojímavé. Strašlivá chudoba nesnadno přizpůsobivých přistěhovalců z Evropy byla v židovské komunitě ještě jaksi znásobená a prohlubovaná všemi těmi zákazy, příkazy a omezeními danými jejich vírou, bojácností, fatalizmem. Snad hůř, než židé na tom byla ve sféře "společenského postavení" už pouze jedna skupina přistěhovalců - Irové. Místo solidarity však ty dvě žebrácké komunity k sobě cítily jenom vzájemnou vražednou nenávist živenou rozdílným náboženstvím (což čtenáře, který nenáleží ani k jedné té víře, může jedině iritovat).
Pokud jste četli knihy Chaima Potoka, můžete tuto knihu z hlediska tematu považovat za "nultý díl" jeho příběhů. Atmosférou chudého, ubožáckého přežívání v nepřátelském, odlidštěném New Yorku na přelomu 19. a 20. století ovšem spíše připomíná příběh, který známe pod názvem V Brooklynu roste strom, i když bez jeho nadějného vyznění.
Ten, kdo do zdejší anotace vepsal zmínku o "vrcholu proletářské literatury v USA" pouze nekriticky převzal dobovou - a tedy pochopitelnou - charakteristiku z doslovu k českému vydání z roku 1962. Spíše než o proletariát jde v jednotlivých epizodách knihy o ubožáky, z nichž naprostá většina se sformování opravdového dělnického proletariátu v USA kvůli hladu, podvýživě a všudepřítomné zločinnosti ani nedožila.

šlendrián
11.03.2017 5 z 5

Něco jako - "Bylo nás pět" akorát že v této knize je každý takovým Zilvarem z chudobince a rozhodně tyto příběhy nejsou určeny do rukou dětských čtenářů.Ostatním nejen židům doporučuji.


Autorovy další knížky

Michael Gold
americká, 1893 - 1967
1962  93%Židé bez peněz
1959  0%Americká poézia 20. storočia

Kniha Židé bez peněz je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x