Nákaza

Nákaza https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80717/nakaza-80717.jpg 4 167 25

Druhý diel upírskej trilógie, pokračovanie úspešných Žihadiel. Na planétu padá súmrak, nočné príšery obsadzujú Zem. New York a postupne aj zvyšok sveta podliehajú nákaze, ktorá mení ľudí na upírov. Žiaľ, len málokto vie, aká je skutočná príčina epidémie, a tak sa zdá, že Majster – zlovestný prastarý upír – čoskoro ovládne svet. Na čele vzdoru stojí čudná hŕstka odhodlaných. Ak chcú odvážlivci zastaviť pád ľudstva, musia stoj čo stoj získať vzácnu ručne písanú knihu. V jej strieborných doskách je ukrytý kľúč na vykynoženie nemŕtvych..... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Fall , 2010


více info...

Přidat komentář

CharlesWard
29.03.2024 3 z 5

Klasicky vatovitý prázdný díl jako u většiny trilogii. Bavili mě snad jen intermezza ze Setrakianova mládí. Asi to dojedu čistě z povinnosti.

ludek.n
13.12.2023 4 z 5

New York se proměnil v bitevní pole, na němž soupeří o existenci lidé a vampýři, sloužící jako pěšáci svému temnému Mistrovi. Existuje možná jediná naděje, prastará kniha Occido Lumen, v níž by mohlo být ukryt způsob, jak se s vampýří hrozbou vypořádat. Pokud už nebude pozdě. Druhé pokračování Zhoubného kmene má stejně pochmurnou a temnou atmosféru jako jeho předchůdce. Na rozdíl od něj je však bohatší na události, sevřenější a kutající více do hloubky. Také už odhaluje více než dost z plánů jednotlivých soupeřících skupin, což prospívá napínavosti děje a jeho větší atraktivnosti. Na druhou stranu se text stále potýká s oparem těžké průchodnosti. Tenhle hutný nápor na receptory unavuje do té míry, že člověk chvílemi ztrácí s knihou kontakt a prodírá se hlubinami zápletky jen se sebezapřením. Autoři naštěstí drží ještě stále hlavu nad hladinou a nenechali se strhnout ani davovými scénami k velkolepým masakrům, takže za to pochvala na otevřené scéně. Přes všechnu tu zkázu a zmar, jsem neztratil naději...


Erlif
01.12.2022 3 z 5

Tak dočteno.... a teda moc nadšená nejsem.... Kniha je psaná stylisticky dobře, tam bych nic nevytkla, ale nějak mi přijde, že tam chybí akce, hodně se tam kecá...
Takže sérii dočtu, ale nebude to série, kterou si nechám a pošlu ji dál...

Konec byl akční, byl super, ale možná kdyby se kniha zkrátila na půlku bavila by mě víc.

Miruneček
15.09.2022 5 z 5

Pro mě srdcovka. jen ten seriál zklamání

Mona-Lisa
13.02.2022 5 z 5

Tohle je pro mě čistokrevná oddechovka. Máš tu naservírovaný svět zamořený upíry a partu nesourodých charakterů, kteří bojují proti prastarému zlu.
Tato druhá kniha z trilogie je akčnější a skákavější a za mě proč ne. Necítila jsem z ní pachuť 'vycpávkového dílu', naopak věci se efektivně začaly řešit na obou frontách a daly prostor konečným variantám do závěrečné knihy, které zní obě pravděpodobně. Ta se světem bez nás(lidí) i s náma.
Hlavní plus jsem tu vnímala prostor pro pasáže z Treblinky a celkově těsně pro druhé světové. Ta stále přetrvávající bolest, křivda a hněv se tady krásně zhmotní a nasměrují na padouchy ze současnosti. A ty se tak nebráníš pošťouchnutí nenávidět upíry stejnou měrou jako nácky.
Skupina našich kladných postav je vystavěna geniálně a to střetávání jejich pohledů je pecka. Přeživší holokaustu profesorského ražení věřící v mystické pradávné zlo vs. mladý vědec =doktor s racionálním uvažováním. Jak se všichni doplňují a spolupracují - krása.
A prostor dostane každý rovnoměrně.
Závěr byl pro mě překvapivý a nakousnul spoustu scénářů. Už se těším na konečný díl, jak to s náma dopadne.

eraserhead
30.09.2021 3 z 5

Pokračování rozjeté Del Torovy a Hoganovy upírské ságy. K negativům řadím fakt, že ve druhé knize výrazně ustoupila strašidelná atmosféra ve prospěch akčnosti. Del Toro jako by zavzpomínal na svého druhého Bladea - jsou tu přestřelky, souboje i upírské kmeny a rivalita mezi nimi. Jako vyloženě mi to nevadí, ale tenhle akčnější styl mi moc nesedí. Pozitiva: Přes to všechno sedí příběh pohromadě, nějak extra výrazně neodbíhá od náčrtu z první knihy. Vývoj postav je sice až klasicky dvojkový (z některých se stává trochu někdo jiný, než by se z první knihy zdálo), ale zase těší (nemilosrdné) osudy určitých postav. Hodně se mi líbí závěr, jeho vyznění.

mimi55
09.06.2019 5 z 5

Tohle byla jízda.

syskas
24.01.2018 3 z 5

Čítala sa ľahko a rýchlo. Napriek tomu je druhý diel slabší, ako prvý. Nie je taký napínavý, dej sa posúva pomalšie a pokojne som knihu dokázala čítať aj pred spaním :-). Záver bol zaujímavý. Som zvedavá na tretí diel.

MaxQ
09.03.2017 3 z 5

Jak jsem se obával už po prvním díle, tento druhý díl jsem nedočetl. Skončil jsem někde za polovinou. Příběh se celkem vleče, což by u něčeho zajímavého snad nevadilo, ale tohle je prostě jedno žánrové klišé za druhým, originálních nápadů minimum. Asi nejsem cílová skupina. Což jsem rád.

Tím ovšem nechci odradit milovníky upířích ság a zombie apokalyps - napsané je to řemeslně dobře, těm se to líbit bude.

Třetímu dílu šanci nedám, sorry jako.

Zelený_Drak
26.10.2016 1 z 5

Moje hodnocení je možná tak nízké proto, že sleduji seriál a tak o to více vnímám, že většinu knihy se nic neděje a tento díl je nejméně ze 2/3 výplň. Trvalo mi přes měsíc se tím prokousat a bavilo mě až posledních 48 stran (z toho na 3 není co číst, takže vlastně 45). V závěru se osudy hrdinů v knižní předloze hodně rozcházejí se seriálem, takže mě to trochu navnadilo na další díl. Na jednu stranu je to tak odlišné, že nevím co čekat, na druhou stranu se ale i trochu bojím, že to půjde úplně do háje (vlastně ani nemám moc chuť ten třetí díl číst). Stylisticky je kniha zvládnutá dobře, ale obsahově toho moc nenabídla. Zatímco po 1. dílu jsem váhala, po 2. jsem rozhodnutá trilogii po přečtení prodat.

Těšila jsem se na Setrakiana, Feta a Quinlana, ale Quinlan se zatím moc nepředvedl. Doufám, že dostane hodně prostoru v dalším dílu.

--- SPOILER ---
Kniha x seriál:
Kniha se vzávěru od seriálu opravdu hodně liší. Seriál nabízí propracovanější charaktery, ze kterých dokáže lépe těžit a více se s postavami mazlí. Zatímco v knize se autoři zbavují charakterů, které mohly být vyždímány více, v seriálu si je drží často i přes pomyslnou hranici únosnosti. Následně jim to pak někdy poněkud ulítne. Například v knize zemře postava a dává to celkem smysl, v seriálu ta samá postava zemře později a úplně zbytečně. Až po skončení třetí série, jejíž poslední díl se jmenuje Pád, jsem navíc pochopila, že autoři se rozhodli málo povedený druhý díl roztahat do dvou sérií seriálu a přidat pár slepých uliček a milostných zápletek. Tím to hrozně natáhli (pravděpodobně hned o dvě série). Nedokážu ale říct, zda je lepší seriál nebo kniha. Obojí má prostě své plusy a mínusy.

PJurista
01.09.2016 3 z 5

Pokracovani ktere trpi klasickym neduhem trilogie. Nemohl jsem se zbavit dojmu ze jde spise o vypln. A zacina mi vadit postupna beckovost pribehu.

richard7959
15.06.2016 4 z 5

Skvělé pokračování. Nebudu tu ztrácet čas srovnáváním prvního dílu s tímto, protože zaprvé to považuji za jednotnou linii a zadruhé kvalita je stále velmi vysoko. Neuvěřitelný byl samotný závěr knihy a napínavé prolínání asi tří linií... no a závěrečný ortel je vynikající.

dominik123
17.12.2015 4 z 5

Po prečítaní druhého dielu, mám prazvláštne dojmy. Príbeh pokračuje tam kde prvý diel skončil a s tým ako sa rozvíja sa aj mení a v druhom diely sa bohužiaľ, zmenil skôr k horšiemu ako k lepšiemu.
Nevravím že by príbeh nebol zaujímavý, ale bohužiaľ sa postupne premieňa na béčkovú, akčnú režbu, pri ktorej sa síce nemáte kedy nudiť, ale oproti prvému dielu, neponúka nič originálne a skôr sa vezie na vlne klišé. Začiatok zbytočne opakuje, udalosti s prvého dielu a veľmi tým narušuje, dynamiku a tempo príbehu. Ten síce dokáže vykúzliť napínavé momenty, ale dosiahnuť napínavosti a atmosféry prvého dielu to sa mu príliš nedarí. Dobré je že charaktery postáv sa výrazne posunuli ďalej a takisto som sa dozvedel viac o uprírskej mytológií s ktorou sa autori, skutočne vyhrali. Druhý diel je ako prostredník trilógie o niečo slabší ako diel prvý, ale aj tak je nadpriemerný a skvele rozvíja, mytológiu upírov. Dávam teda 80 percent a teším sa na tretí diel a dúfam že nesklame a prinesie epické finále, grandióznych rozmerov.

Disease
20.04.2015 3 z 5

Slabší než první díl, zbytečné opakování (asi pro zapomnětlivé) věcí z prvního dílu. Něco se začne dít až ke konci. Přečtení třetího dílu zatím odkládám na neurčito...

Markysek45
02.04.2015 5 z 5

Wow, tak toto byla slušná řežba :) Celkově je kniha o trošku slabší, než první díl, ale ten konec. Ten konec byl skvělý! Už dlouho jsem hlavním postavám takhle nefandila. Původně jsem si myslela, že dám 4 *, ale pro ten konec musím opět dát 5 *. A rychle na třetí díl :)

Richie1
16.01.2015 3 z 5

Druhý díl byl slabší než první. Autoři si zpočátku dávali velkou práci, aby popsali, jak nákaza probíhá. Popsali jednotlivé fáze přeměny v upíra, téměř vědecky vše vysvětlovali. Postupně ale sklouzávali už jen k dobrodružné řežbě mezi lidmi a proměněnými upíry a děj příběhu začal postrádat napínavou promyšlenost a rafinovanost.
Začínalo mě unavovat neustálé probírání vztahů mezi hlavním hrdinou a jeho synem či manželkou. Vytáčela mě občasná stupidita příběhu - např. po ulicích již běhají stovky upírů, ale oficiální místa (policie, vláda, armáda ...) stále dělají, že nic nevidí, nebo chlácholí obyvatele nesmyslnými prohlášeními. Podle této knihy jsou v USA nejspíše tupci, kteří si nevidí na špičku nosu.
Z dobrého začátku spadnul příběh do průměru a já jen doufal, že závěr trilogie bude zase lepší.

dobroslav9182
29.12.2014 4 z 5

Druhý díl série má oproti předcházejícímu mnohem víc akční, až "béčkový" styl. Což není vůbec na škodu. Příběh se řítí k cíli jako Blesk McQueen a své předchůdce za sebou zanechává v oblaku prachu a puchu spálených pneumatik. Vzhůru na třetí díl!!!

reccal
15.12.2014 5 z 5

Očekávané pokračování ani na chvilku nesundává nohu z plynu, naopak ještě řadí vyšší stupeň a zanechává za sebou jen prach a zkázu. Skvělé, zvlášť poslední třetina, kde držíte všechny pěsti i palce, co máte.

BadNicole8
25.11.2014 5 z 5

Super knížka, sice mi bylo líto některých postav, ale i tak super.

hledaseniki
11.07.2014 5 z 5

Druhý díl navazuje tam kde první skončil. Kniha je stejně čtivá jako díl předchozí vlastně daleko víc, protože se tam toho děje skutečně hodně. Nečekala bych, že se mi po Nákaze může líbit další díl ještě víc, ale Pád mě přesvědčil o tom, že to skutečně jde. Příběh plný napětí, akce, skvělé atmosféry a mnoho upírů včele s Mistrem. Už teď se těším na poslední díl.