Žhavá země

Žhavá země https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314060/bmid_zhava-zeme-xPK-314060.jpg 4 5 2

Román předčasně zemřelého argentinského spisovatele čerpá námětově ze života obyvatel jihoamerických pamp a z idealizovaných autorových vzpomínek na dobu vlastního dětství.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

Don Segundo Sombra , 1926


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
30.04.2021 4 z 5

Kdyby mi někdy někdo řek, že se stanu gaučem, bral bych to asi jako narážku na moje ustavičný se válení na gauči s ovladačem a big macem v ruce. Buď bych byl v takovým stadiu, že bych řek jenom no a co, nebo bych řekl hrome! No to ani náhodou. Čet jsem v knize zkáza hlavního města povídku o nábytku složeným jenom z lidí a tam byli lidi zaměstnaný třeba jako loukotě.

Tak to jsem se zase napindal nesmyslů, tak radši zpět ke knize. Když se začteš dál, zjistíš, že nejde o gauč, ale o gauča. To je chlap, co má laso s koulema a prohání se pampou. A Don Segundo je mezi gaučama legenda, protože je imunní na opruzenou prdel, žilama mu koluje maté a svejma koulema umí točit nad hlavou líp, než kdo jinej z chlapů nemytejch.
Kluk co je mu skoro 15 hledá sám sebe a taky trochu svýho fotra, kterej by mohl srovnat dvě nesmrtelný tety do latě, aby nebyly takový semetriky a kluka něco naučil. V Segundovi ho najde. Takže sledujeme jak kluk pod Segundovou ochranou rukou, ve který má bolaso roste z dítěte do gauče. Jeho ruce něco dokážou a prdel přestává bejt jako ohnivej květ. Kluk i Segundo maj nervy ze železa.

Je to takový dobrodrůžo, který neurazí a někdy pobaví. Sám jsem byl zvědavej, v čem si kluk může ještě vymáchat držku, jestli si štrejchne, nebo jestli ho nadobro spolkne pampa.

Skip
06.06.2012 4 z 5

Nejslavnější román tohoto argentinského spisovatele je skoro ódou na život gaučů. Celý román se nese na vlně romantismu, který místy působí v dnešní době již poněkud zastarale, ale i tak je to čtení příjemné, s vůní nekonečné větrem, deštěm a sluncem ovládané pampy. Život tvrdých chlapů, ženoucích nespočetná stáda dobytka, je podán takovým způsobem, že všechna ta drsnost, ale i volnost a svoboda na čtenáře přímo dýchá.