Žert

Žert https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129926/bmid_zert-grV-129926.jpeg 4 2681 309

Román Žert postihuje úděl intelektuála v totalitní společnosti. Ironický lístek adresovaný krásné, ale hloupé dívce a zachycený pozornými funkcionáři uvede do pohybu lavinu, která vrhá lidské osudy do nicoty. Svým existenciálním vyzněním však tento zoufalý románový výkřik přesahuje politické souvislosti. Exilové vydání manželů Škvoreckých v Torontu. Obálku s použitím obrazu Pavla Krause navrhla Barbora Munzarová.... celý text

Přidat komentář

Barbora412
04.03.2024 5 z 5

Četla jsem jako mladá holka - jak depresivní. Teď jsem po dlouhých letech četla znovu. Ano, tak to tenkrát bylo. Výborně napsané.

_Brunetka_
25.02.2024 5 z 5

Milan Kundera je opravdu Pan spisovatel. Do knihy jsem šla sice s mírnými obavami vzhledem k fámám, které okolo jeho děl jsou – složitý text, kterému musíte věnovat naprostou pozornost – ale to bych vám tu ráda vyvrátila a vážně se nemáte čeho bát. Mně se Žert četl naprosto sám a užívala jsem si každé autorovo slovíčko, s češtinou umí pracovat na jedničku dvakrát podtrženou. Upřímně žasnu nad tím, do jakých detailů dokázal všechno propracovat a jak se nám v průběhu čtení skládá všechno dohromady jako dílky puzzle – nic není zbytečné a každá věc tu má své místo. Vážně mě ten příběh ohromil. Postavy jsou geniálně charakterově prokreslené, chvílemi s nimi budete sympatizovat a po nějakém čase je zase budete chtít nakopnout. Je neuvěřitelné, jaký skvost dokázal autor vykutat z toho, že jednoduše zpracoval příběh obyčejného člověka za režimu, který u nás do roku 1989 panoval. Tu dobu vykreslil tak věrně, až je to děsivé a nikdy bychom na ni neměli zapomenout stejně jako na hrůzy dějící se v průběhu 2. světové války. Žert ve mně vyvolal spoustu emocí a jednoduše mě posadil na zadek. Pokud si chcete přečíst opravdu BRILANTNÍ román, sáhněte právě po tomhle.


zdenaR
18.02.2024 3 z 5

Velmi dobře vystižená doba i prostředí, skvěle zpracovaný děj.
Z mého pohledu ale příliš mnoho slov a zbytečného filosofování.
Prostě Kundera.

ber-tram
05.02.2024 3 z 5

Ááá, cenzura nám funguje, můj původní komentář zmizel! A přitom se líbil! Tím lépe pro koniáše, že? Takže znovu a pro ty podrážděné jemněji:

Žertem jsem měl začít a skončit. Kuňďaba taky. Aspoň by neřešil dilema, co dovolit vydat a co ne, a já si neukroutil hlavu, co na něm kdo vidí tak velkoborného? On vnímal hlavně sám sebe, kór když mu nějak přepsali čárku, háček, to se moh zbláznit, jak kdyby kázal zákony. A přitom? Mnohoslovně dolovat z banalit lacině filozofující vznešenost nejlíp svede jen on. Ano, trefné obraty, trýznivý sebezpyt, významové paradoxy. Ale to zvládne kdekterý echt literát čili i samožerský, od světa izolovaný škrabal. Jsem alergickej hned na ten jeho škarohlídskej ksicht. 4/24

Marekh
03.02.2024 5 z 5

Jedná se o první Kunderův román. Nevinný vtip studenta LUDVÍKA JAHNA, který pošle MARKÉTĚ pohlednici s provokativním textem: „Optimismus je opium lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij!“ Tento čin způsobí, že je Ludvík vyloučen z vysoké školy. Po celý život cítí křivdu, a nakonec ho napadne plán, jak se pomstít.

Román je dokumentem doby a lidským dramatem 50. let. Román má matematickou, racionální strukturu.

V románu se nachází vyprávění z různých úhlů pohledů (LUDVÍK, HELENA, JAROSLAV, KOSTKA).

Při četbě se můžeme zamyslet nad tím, jestli je nejlepší způsob pomsta, když nám někdo ublížil. Jestli pomstou vlastně neubližujeme především sami sobě a nesžírá nás to během života.

Zajímavé byly také části o hudbě a událost JÍZDA KRÁLŮ. Oslovila mě také postava LUCIE.

V románu se nachází také filosofické úvahy, ale kniha se celkově četla dobře. Celkově se dá říci, že jsem všemu porozuměl a není třeba mít obavy z těchto částí. Autora můžeme zařadit k postmodernistickým autorům.

Citáty:

Ne. Všechny ty tváře byly pravé. Neměl jsem jako pokrytci tvář pravou a tváře falešné. Měl jsem několik tváří proto, že jsem byl mlád a nevěděl jsem sám, kdo jsem a kdo chci být.

Nic nesbližuje lidi rychleji (byť třeba zdánlivě a klamně) jako smutné, melancholické porozumění; toto ovzduší klidné účasti, které uspává jakékoli obavy a zábrany a je srozumitelné duši jemné i vulgární, vzdělané i prosté, je nejjednodušším způsobem sblížení, a přece tak velmi vzácným: je totiž třeba odložit vypěstované „držení duše“, vypěstovaná gesta a mimiku a být prostý; nevím, jak se mi toto (náhle, bez přípravy) podařilo dosíci, jak se to mohlo podařit mně, který jsem slepecky tápával za svými umělými tvářemi; nevím; ale pociťoval jsem to jako nečekaný dar a zázračné vysvobození.

Člověk hledá ve chvílích neštěstí útěchu v tom, že svůj smutek spojuje se smutkem jiných;

Tehdy jsem k němu neuměl cítit nic jiného než nenávist, a nenávist vrhá příliš ostré světlo, v němž se ztrácí plastičnost předmětů. Viděl jsem ve veliteli prostě jen mstivou a úskočnou krysu, dnes ho však vidím především jako člověka, který byl mlád a hrál. Mladí lidé přece za to nemohou, že hrají; jsou nehotoví, ale jsou postaveni do hotového světa a musí v něm jako hotoví jednat. Použijí proto honem forem, vzorů a předloh, těch, které se jim líbí, které se nosí, které jim sluší – a hrají.

Mládí je strašné: je to jeviště, po kterém chodí na vysokých koturnech a v nejrůznějších kostýmech děti a pronášejí naučená slova, jimž jen zpola rozumějí, ale jimž jsou fanaticky oddány. A dějiny jsou strašné, protože se tak často stávají hřištěm nedospělých; hřištěm pro mladičkého Nerona, hřištěm pro mladičkého Napoleona, hřištěm pro zfanatizované davy dětí, jejichž odkoukané vášně a primitivní role se rázem proměňují ve skutečnost katastrofálně skutečnou.

Prostý a jasný. Ale co je to prostý a jasný? Je to všechno v tom, aby byl člověk takový, jaký je, nestyděl se chtít to, co chce, a toužit po tom, po čem touží. Lidé bývají otroky předpisů. Někdo jim řekl, že mají být takoví a takoví, a oni se snaží takovými být a do smrti se sami o sobě nedovědí, kdo byli a kdo jsou. Nejsou pak nikým a ničím, jednají podvojně, nejasně, zmateně. Člověk především musí mít odvahu být sám sebou.

Lidé sami nedovedou totiž odpouštět a není to ani v jejich moci. Nemají v moci učinit ničím hřích, který se stal. To není v silách samotného člověka. Zbavit hřích jeho platnosti, odčinit jej, vygumovat ho z času, učinit tedy něco ničím, to je výkon tajemný a nadpřirozený. Jen Bůh, protože se vymyká pozemským zákonitostem, protože je svobodný, protože dovede tvořit zázraky, může smýt hřích, může ho proměnit v nic, může ho odpustit. Člověk může odpustit člověku jen proto, že se opírá o odpuštění Boží.

Někteří lidé prohlašují, že milují lidstvo, a druzí jim právem namítají, že milovat lze jen v singuláru, tedy jen jednotlivé lidi; souhlasím s tím a dodávám, že co platí o lásce, platí i o nenávisti. Člověk, ta bytost prahnoucí po rovnováze, vyrovnává tíhu zla, která mu byla hozena na hřbet, tíhou své nenávisti. Ale zkuste namířit nenávist na pouhé abstraktno principů, na nespravedlivost, fanatismus, krutost, anebo došli-li jste k tomu, že nenáviděníhodný je sám lidský princip, zkuste nenávidět lidstvo! Takové nenávisti jsou příliš nadlidské a tak člověk, aby ulehčil svému hněvu (vědom si jeho omezených sil), soustředí ho nakonec vždycky jen na jednotlivce.

všude, kde jsem se snažil vyrovnat s křivdou, kterou jsem utrpěl, nalezl jsem posléze sama sebe jako křivdícího.

felixrr
01.02.2024 4 z 5

Význam díla za minulého režimu je nezpochybnitelný a platí to i dodnes. Jinak jsem měl ale pocity během čtení jsme měl dost proměnlivé; o kladnou či sympatickou postavu tu člověk moc nezavadí. První cca půlka se mi četla skoro sama, někde u Jaroslava se to ale dost zadrhlo. Konec byl ale dost povedený, a všechno do sebe tak nějak zapadlo, v knize i mojí hlavě. Dost tomu pomohl i doslov Zdeňka Kožmína.

MartaPear
25.01.2024 1 z 5

Nevím... nějak mě to neoslovilo ani poprvé, ani při dalších asi třech pokusech se tím prokousat

Indianka71
22.01.2024 3 z 5

čteno v rámci čtenářské výzvy, pro mne docela náročné čtení, pochopit některé pasáže..

vikaa
08.01.2024 3 z 5

Je to moje první "kunderovka" když nepočítám Kunderovo básnické dílo Monology, se kterým v pozdější době nechtěl být spojován. Monology miluji, tak proč nezkusit i nějaký Kunderův román, že??? No, zpočátku veliká rozpačitost s hodnocením, že Kundera není rozhodně můj šálek čaje. Pasáže o hudbě mě nebavily a připadala jsem si, že čtu nějakou diplomku, naopak popis Jízdy králů se mi líbil. Co se týče hlavních postav, tak byly veskrze nesympatické nebo alespoň autor se zaměřil na jejich špatné stránky. Žertů v knize bylo hned několik, nejen ten první a poslední, které převrátily Ludvíkovi život. Vypravěči se střídali, občas to vyžadovalo větší pozornost, aby čtenář věděl, kdo má právě slovo. Kniha pro mě získala spád až v okamžiku, kdy Ludvík začal realizovat svoji pomstu. Potom už jsem knihu přečetla téměř na jeden zátah - do první poloviny knihy jsem se vyloženě nutila. Líbil se mně popis poválečné doby, kterou jsem nezažila a jsem za to ráda. Za mě celkově 2,5 hvězdy a příště raději zůstanu u Kunderových básniček:-)

Ivka82
25.12.2023 4 z 5

Já k tomu snad napíšu jen... Díky Bohu, že tahle doba je dávno pryč.

000nugatovej
10.12.2023 5 z 5

Je to tak. Žert mne znovu oslovil, ač čten počtvrté.
A zase jinak. Jinak než ve čtrnácti, kdy jsem tu knihu dostal a kdy mne nejvíce vzrušovala romantika vztahu s Lucií, ale i cynismus vztahu s Helenou. Jinak než později ve zralém věku, kdy jsem příběh vnímal přes prizma politických filtrů. Dnes ho čtu zase jinak. Specifičnost té šílené doby se přelila do obecného lidského údělu: nyní mne spíše zarmucuje (a kupodivu i trochu sladce) ta nejistota života, kdy život přináší něco jiného, než jsi očekával, kdy tě dennodenně překvapuje, kdy uhání vpřed a ty mu pomalu přestáváš stačit,

NymphMaeve
21.11.2023 5 z 5

Po Nesnesitelné lehkosti bytí byl tohle trochu větší oříšek, mnoho postav, mnoho vyprávění, mnoho úhlů pohledu. Milan Kundera byl mistrem v popisu a zaujmout čtenáře mu nedělá problém, zde jsem měla malinko problém v orientaci, čí pohled nám autor zrovna předkládá. Přeci jen je vyprávění zezačátku zmatečné a není jasné, kdo zrovna vypráví svůj příběh. Ludvík, který je kvůli nemístnému žertu a žárlivosti na tehdejší přítelkyni vyloučen z Komunistické strany, vyloučen ze studií a tím začíná jeho celoživotní zklamání, které nedokáže překročit. Vyprávění se odehrává v hluboké totalitě a připojují se k němu další postavy - Pavel, doktor Kostka, Helena, Vlasta, Jaroslav a tak dále. Každý si musí ten svůj život a místo na světě vybojovat. V celku je to smutné, tragikomedické, hluboké i veselé. Moc se mi toto dílo líbilo a čím dál víc mne to ke knihám Milana Kundery táhne. Mají mnoho úrovní, úhlů pohledu i vrstev, postavy se vyvíjí a ačkoliv je to z dob dávno minulých, určitá podobnost s dnešní dobou se nedá zapřít.

Mira7
07.11.2023 5 z 5

Mnohovrstevnatý román, každá kapitola by se dala různě rozebírat, nahlížet na ni a komentovat. Zatímco tento román má Žert obsažen již v názvu, narozdíl od jiných Kunderových románů jsem jej vnímal velmi vážně. Od exkomunikace ze školy, poměry na vojně pro "nespolehlivé" a v dolech..a vlastně po celou knihu. Lidé se příliš nemění, nedělám si iluze, že některé věci se mohou opakovat v lehce obměněných podobách. Ono, ostrakizace jednotlivce není příliš nereálná věc...
Od srdce jsem se přece jen zasmál / pozor, spoiler? /... Při výkladu významu malby na zdi a Heleny na latríně... / :-)))
Doporučuji přečíst.

LukasCh184
02.11.2023 4 z 5

Je to takova melancholicka ticha bolest s nekolika tragikomickymi momenty. Detailni popis charakteru, historicka ponauceni, obrazy te doby-vse pritomno. Ctvrta kniha od Autora, co jsem ted cetl. Podle me, neni to takova lavina udalosti jako lehkost byti, neni tak kosmopolitni jako nesmrtelnost a je obsahlejsi nez nevedeni. Kazdopadne doporucenihodna.

Kackac77
24.10.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od Kundery a opět dobrá. Ludvík napíše své dívce na pohlednici pár nevinných slov, které tehdejší režim otočí až absurdně proti němu. Jsou padesátá léta minulého století, každý se chce zavděčit, každý chce být co "nejlepší komunista", ale lidi to dělají spíše z přesvědčení, aby se dočkaly těch "lepších zítřků". Následuje vyhození z fakulty, že strany, vojna u PTP, vězení. Tahle část knihy je asi nejsilnější. A pak po letech, kdy už Ludvík tak nějak normálně žije, setkání s postavami z minulosti, touha po pomstě, která stejně nikam nevede.

martin6849
30.09.2023 4 z 5

Ludvík je blbec, Kostka je blbec, Jaroslav je blbec (každý z nich jinak) a Helena je naivní slepice. :-) Tak by se to asi dalo velmi v kostce shrnout.

Nejčtivější byla třetí část odehrávající se na vojně, na konci už mi Ludvíkovo neustálé přemýšlení o jeho osudu lezlo kapku na nervy, protože si za všechno vlastně mohl sám a kdyby nebyl blbcem, nic z toho by se nestalo (což ovšem není kritika knihy, kdyby se postavy nechovaly tak, jak se chovaly, nebylo by o čem číst).

Nofar197
27.09.2023 5 z 5

"Milá Markéto, optimismus je opium lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij. "
Několik nevinných slov, které student přírodovědecké fakulty napíše na pohlednici své dívce a kolegyni. Žert, kterému se většina z nás zasměje. A ta menšina, která se nezasmeje, zřejmě trpí totální absenci smyslu pro humor. Bohužel dívka je přesvědčena komunistka a píše se počátek padesátých let. Těch několik vět obrátí život Ludvika Jahna naruby. Vyloučen z fakulty, odsouzen k několikaleté vojenské službě u PTP. Nakonec se mu podaří studium dokončit a stává se uznávaným vedcem, který se snaží nechat minulost spát. Ale ta minulost je jen zdánlivě podrimujici podobně jako zdánlivě vyhasly vulkán. Když se v jeho laboratoři objeví novinářka Helena Zemankova, naplno procitne i Ludvikova touha po odvetě....

Bublinka78
23.08.2023 5 z 5

Úplně mě to pohltilo. Ač kniha chvilku působila ospale, tak ta ospalost byla jen zdánlivá. Ponoření se do pocitů a prožitků jednotlivých postav je u Kundery okamžité a velmi autentické. To odlišné vnímání stejné situace! V jednu chvíli úplně cítíte odpor Ludvíka k Heleně. Pak nezraňující lásku Kostky k Lucii. Naivitu hraničící až s hloupostí Heleny. Cynické podvedení Jaroslava a jeho obrovské zklamání. Všechno to tam je a vy to cítíte doslova na vlastní kůži. Výborná kniha. A fakt to vůbec není vtipný.

Lesní_chodec
02.08.2023 4 z 5

V prvé řadě úžasné svědectví doby a popis tehdejší atmosféry zprvu vášnivého budování a posléze tvrdého vystřízlivění. Kundera umí svými popisy vnitřních prožitků a myšlenek čtenáře vtáhnout do děje, že si připadá jako by se těch scén sám účastnil. První polovině knihy nemám co vytknout, taktéž oceňuji onen historický exkurz lidové písně a folklorů, které soudruzi uměli náležitě využít. Závěr knihy pro mě byl mírným zklamáním. I když maximálně zapadal do Kunderova stylu.

risha03
01.08.2023 4 z 5

Říkali jste si vždy, že Kundera je náročná literatura, povinná četba, to číst nechcete? Nevěřte tomu. Minimálně u Žertu ne. Je to literatura lehká, o žertu, ironii života, absurditě. Vhodná pro každého. Čte se sama. Oproti Nesnesitelné lehkosti bytí, má tato kniha postavy, o kterých číst chcete.

Opravdu doporučuji všem, kteří např. s Kunderou chtějí začít.