Ženy, co se nedaly

Ženy, co se nedaly https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428773/bmid_zeny-co-se-nedaly-6qZ-428773.jpg 4 47 18

K čemu jsou holky a ženy na světě? Přece k tomu, aby si šly za svým! Pětadvacet portrétů významných českých žen přináší svědectví o tom, že odvaha se vyplácí. Hrdinkám českých dějin stál v cestě nespočet překážek: politický režim, společenská omezení i lidé, co jim prostě nepřáli. Přesto se všechny dokázaly prosadit a jejich osudy jsou inspirativní skutečně po všech stránkách!... celý text

Přidat komentář

Wajny
12.04.2024 4 z 5

Kniha vypráví příběh 25 českých žen, některé jsou hodně znamená a o některých jsem slyšela prvně. V knize jsou seřazeni podle oboru a sfér ve kterém působily.

Jednotlivé medailonky jsou napsány jednoduše a srozumitelně (vzadu je i rejstřík slov, které nejsou tolik známé). O jednotlivých ženách se dozvíme více o jejich práci a činech (i těch hrdinských). A nechybí ani zmínka o jejich soukromém životě a romantických vztazích. Je zajímavé, že většina žen bohužel neprožila úplně šťastný život, hlavně co se vztahů týče.

Líbilo se mi, že jednotlivé příběhy byli krátké 3-5 stran, takže opravdu jen to nejdůležitější. Jediná věc, která mi trochu vadila byli úryvky např. z dopisů či vzpomínky, které byli většinou napsané dost zastarale (s ohledem na dobu, kdy vznikly), trochu mě brzdily ve čtení a rušili tak celkový pohled na danou osobnost.

Také je dobré mít po ruce mobil a při čtení si rovnou vyhledávat věci, které vás zaujmou např. obrazy. V knize jsou krásné ilustrace - portréty jednotlivých osobností.

iveta3689
17.12.2023 3 z 5

Výběr osobností do knihy byl celkem dobrý, zpracování spíš neslané nemastné.


Raszkulce
15.10.2022 4 z 5

Pěkné, rozhodně zajímavě, jinak pojaté, než jsme zvyklí :) Některý výběr osobností mi ale nesedl a ta polovina knížky byla taková nudnější. Ale jinak super. :)

Minky
01.09.2022 5 z 5

Kniha mě velice překvapila stylem, jakým je napsaná. Nejsou to strohé životopisy, ale popisuje postoje, inspiraci a hodnoty, které byly pro tyto ženy typické. Kniha se mi moc líbila, šla do hloubky, portréty jsou opravdu vyvedené, celkově na mě kniha působí velice propracovaně a jsem ráda, že jí mám v knihovně. Potěšila mě.

Worbitka89
29.04.2022 3 z 5

Čteno v rámci čtenářské vyzvy. Zaujal mě úvod knihy. To co jsem v ní našla, ale nadšení trochu utlumilo. 25 žen v našich dějinách z rozlišných dob, oborů, poměrů. Vsechny si šly emancipovane za svým. Ale některé jsou vykresleny sobecky, znuděně, snobsky, jiné hrdinsky, tvrdohlavě, profesionálně, nebo stroze historicky, některé chybějí úplně, jiné přebývají. Jakoby záviselo na sympatii autora knihy, jak kterou ženu vykreslí bez nadhledu. Je dobře, že se o ženách píše. Naštěstí tam byly i takové, co jsem neznala a něco se dozvěděla. Jinak by to bylo 25 referatu k maturitě. Pro studentské účely vhodná kniha. Chtělo by to pokračování,aby tam byly i významné ženy, na které se zcela zapomnělo. Grafika se mi velmi líbila i citáty. Ještě bych přidala skutečnou fotografii.

Vakalik
16.01.2022 4 z 5

Autorka vybrala 25 pozoruhodných žen z historie, které jí připadají inspirativní. Ne všechny ženy jsem znala, ale ráda jsem se dozvěděla něco nového. Osobně bych uvítala příběhy ještě trochu víc rozvést než na 2-3 strany. Grafické zpracování za 1.

Booky84
06.11.2021 4 z 5

Příjemně čtivá kniha se zajímavými ilustracemi.

Fortuna7
13.05.2021 3 z 5

Mně se obzvlášť líbilo grafické zpracování knihy (hlavně ty krásné ilustrace Terezy Basařové) a výběr žen.
Musím ale říct, že mě osobně bavil víc výběr žen druhé poloviny knihy, ta první mě moc nebavila a přisla mi dost podobná...
3,5/5⭐

pajkahej
28.02.2021

Líbilo se mi jak zpracování, tak samotný výběr žen. Zejména oceňuji ilustrace, překvapila mě velká písmena textu, ale to asi ta uměleckost díla. Chvílemi psáno kostrbatě, ale celkový dojem to nekazí. Jen ten text ke knize mě trochu rozčiluje, k čemu jsou holky na světě? Nechte Žáčka dýchat!

Fani
10.01.2021 5 z 5

Miluju tenhle typ knih ❤

milamarus
11.12.2020 5 z 5

Moje původní volba pro devatenáctou příčku letošní ČV, a taky trochu pro příčku třetí, protože co se jí týká, jsem bez fantazie. // Souhlasím s Pianistkou – poutavá je, na portrétech můžu oči nechat, a chaotická jsem byla sama, když jsem knihu dočetla. Tolik možností k dalšímu pátrání. Přesně to jsem potřebovala. Očekávání splněno.

Knihu doporučuji.

tittanie
25.11.2020

Na knihu jsem dlouho čekala, než jsem ji sehnala v knihovně. Asi mi nesedl styl psaní. Do čtení jsem se trochu nutila. Je ale pravda, že jsem pár žen, které se nedaly neznala.

Josh
21.07.2020 2 z 5

S knihami o osobnostech, zvláště o ženách se roztrhl pytel. Přes toto téma pochybuji o poutavosti knihy. Stejně jako o průbojnosti nebo odvaze některých vybraných žen. Nějak nevím, zda autorka příběhy žen opsala z jiných textů a dokumentů nebo jim dala svůj suchý „šmrnc“. Osudy některých žen jsou inspirující, velmi, ale určitě ne zásluhou této knihy a je o nich psáno jinde o hodně zajímavěji.

Zásadní připomínka je pro koho je kniha určena? pro děti / dospělé, vědce / laickou veřejnost? Působí jako mix ingrediencí, z nichž vyjde guláš, který však nezanechá příjemnou chuť, resp. nechá žádnou chuť. Anebo chuť „téma je in, tak to projde.“

O výběru nebo pořadí žen nemá smysl až tolik polemizovat, je to individuální. Přesto názor - pokud vybírám dle oboru pak by bylo vhodné představit více žen, jinak má 1 zástupce větší a lepší kontext v rovině času, ne oboru. Např. jako psát o Husákovi o x stran dříve než o Husovi jen proto, že byl prezident?

Jediné co se knize nedá upřít je zajímavá titulní obálka, i když mi neladí název knihy a známky. Lákavá obálka, ALE znáte to přísloví….

tereza1198
02.07.2020 2 z 5

Graficky krásná kniha, která mě zaujala svojí obálkou. Obsah mi přijde průměrný. Představuje ženy s různých dob a nejrůznějsích oborů. Ale celkově tam není nic, co by nebylo na wikipedii. A ty popisy...samá tajemné charisma, něžně melancholická. Spíš pro mladší ročníky. Ve čtrnácti bych ke knize nebyla tolik kritická.

Pianistka
30.04.2020 5 z 5

Kniha je psána poutavě, lidsky, leč odborně. Velmi oceňuji, že se někdo věnuje osudům žen, jejichž jména naleznete snad už jen ve vysokoškolských a odborných publikacích. Kniha na ně nazírá jako na výjimečné osobnosti, které mají i svá trápení (milostná, morální, genderová, pracovní, politická...). Je doplněna o citace z jejich korespondence či vzpomínek nejbližších přátel. Řazení kapitol, jak tu již jeden komentář chybně vytkl, není chaotické, neboť jsou poskládány dle oborů a sfér, v nichž se 25 dam pohybovalo (herečky, političky, vědkyně, sportovkyně...). Dále velmi vyzdvihuji grafické ztvárnění jednotlivých žen. Paní Basařová ve svých portrétech vystihla a podtrhla jejich ženskost a výjimečnost.

Sabča92
02.04.2020 4 z 5

Podobných knih tu již bylo. Ale pěkně popořadě. Nejprve musím zhodnotit grafickou stránku této knihy. Už obálka je nesmírně vydařená a rozhodně na sebe upoutá pozornost. Všechny ilustrace pochází od jedné autorky, takže styl je sjednocený a pěkně uspořádaný. V knize jsou rozebírány zajímavé české ženy, celkem 25 osobností z různých odvětví. Každá žena dostává větší prostor a líbí se mi, jak často na sebe ženy navazují ve svých příbězích.
Já jsem s knihou hodně spokojená. Bavila mě, opět mi rozšířila obzory a rozhodně jsem ji nečetla naposledy.

Adris
29.03.2020 2 z 5

Knihu jsem si koupila, abych si rozšířila obzory, co se významných českých osobností týče. Myslela jsem také, že kniha má být soubor silných žen, které nějakým pozitivním způsobem předčily svou dobu, a ke kterým bychom měli vzhlížet. Bohužel polovina z nich, a to mi promiňte, nijak neexcelovala v tom, co měla v původně v úmyslu. Naopak se ukázaly obrazy žen alkoholiček a bohémek, které byly zoufalé a umíraly samy. Nakonec se mi ty jejich osudu slily dohromady, a už nevím, kdo co.. Navíc nechápu, proč zařadili Olgu Havlovou po Anežce České, a za ni Boženu Němcovou... Aspoň chronologicky bych ty osobnosti seřadila. Nevím, co mám vidět na ženě, která se vlastní neschopností dostala do bídy, a střídavě dávala své děti do domova, dle aktuální fin. sit. ("když jí teda něco vydali").

Také text byl divně napsán, autorka v životě dotyčné skákala sem tam.

Alseri
16.03.2020 3 z 5

Veľmi subjektívne napísaná kniha. Našťastie ma nakopla k tomu, aby som si o jednotlivých osobnostiach doštudovala všetky dostupné informácie na internete, pričom niektoré z nich vrhli na tieto ženy omnoho pozitívnejšie svetlo (napr. Božena Němcová). A to by mal byť koniec-koncov aj zámer tejto knihy, no nie? Vysoké hodnotenie dávam kvôli tomu, že mám slabosť na dizajnové knižky, pekne spracované, s krásnymi ilustráciami... Navyše, o mnohých významných ženách českého národa som doteraz netušila a som rada, že som si túto medzeru vo vzdelaní doplnila.