Zenová mysl, mysl začátečníka - Všední hovory o zenu

Zenová mysl, mysl začátečníka - Všední hovory o zenu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449554/bmid_zenova-mysl-mysl-zacatecnika-vsedni-Ja7-449554.jpg 4 61 16

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Žánr:
Duchovní literatura , Filozofie , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Pragma
Originální název:

Zen Mind, Beginner's Mind - Informal Talks on Zen Meditation and Practice , 1970


více info...

Přidat komentář

witiko
26.08.2022 5 z 5

Zen mě provází celý život, v jedné životní etapě jsem se mu věnoval i dost intenzivně. Ze své zkušenosti mohu vřele doporučit tyto tři srovnatelné knihy obdobného zaměření i rozsahu – Zenová mysl, mysl začátečníka (Šunrjú Suzuki), Uvolnit sevření mysli (Kóšó Učijama) a Zenový kompas (Seung Sahn). Jedna lepší než druhá, druhá lepší než třetí a třetí lepší než první, takže v tom není žádný dualismus :-) Všechny jsou skvělé, každá trochu jiným způsobem, ale ta moudrost je jedna a tatáž.

Godvind
09.03.2022 4 z 5

"Místo na nějaký objekt uctívání se koncentrujeme jen na činnost, kterou děláme v daném okamžiku."


Pablo70
29.01.2021 5 z 5

Učte se porozumět pomocí této knihy sami sobě:

Mistr Tozan řekl - modrá hora je matka bílého mraku. Bílý mrak je syn modré hory. Celý den na sobě závisí, aniž je jeden na druhém závislý. Bílý mrak je vždy bílým mrakem. Modrá hora je vždy modrou horou. To je pravý a jasný výklad života. Je mnoho věcí jako bílý mrak a modrá hora: muž a žena, učitel a žák. Ale bílý mrak by se neměl nechat vyrušovat modrou horou a naopak. Jejich poměr je zcela nezávislý...jsme-li skutečně sami sebou a zároveň závislí na všem. Každý z nás je uprostřed myriád světů. Jsme uprostřed světa pořád, okamžik za okamžikem. Jsme tedy úplně závislí i nezávislí. Je-li taková vaše zkušenost, vaše existence, pak jste dosáhli naprosté nezávislosti a nic vás nevyvede z míry.

Rozumíte této jednoduché analogii?
Mysl začátečníka je svěží mysl dítěte poprvé vidícího svět kolem sebe. Zjednodušte svůj život a žijte přítomným okamžikem. Suzuki píše o času a prostoru:

Neexistuje představa času a prostoru. Čas a prostor jsou jedno a totéž... Budete na nějakém místě, ale toto místo nejde oddělit od času, v kterém tam budete. Pro toho, kdo si skutečně cení života, je místo a čas totéž.

(Možná kvůli těmto věcem miluji hudbu a poezii...)

Ondry238
13.11.2020 4 z 5

Skvělý. Tohle si určitě přečtu ještě jednou. Vyvolává to ve mě zajímavý pocit "chápání" asi jako když máte něco na jazyku, ale nemůžete to slovo použit. Stejně jsem měl pocit, že některé myšlenky chápu, ale nemůžu je uzmout či přijmout snad už příště budu moudřejší.

anansie
04.06.2020 4 z 5

Tuto knihu, tedy myšlenky zenbuddhismu, nejde uchopit, pokud člověk nemá vlastní praktickou zkušenost s meditováním. Četla jsem ji znovu po dvaceti letech a ani teď si nedělám iluze, že jsem zen uchopila správně - jen o něm číst opravdu nestačí.

Akana
08.11.2019 3 z 5

Kolem zen-buddhismu čas od času jen tak zvědavě zakroužím. Ze všech duchovních nauk, o kterých vím, je mi zdaleka nejsympatičtější, ale popravdě jsem se nikdy nedostal ani za druhou fázi Deseti obrazů krocení býka, tedy za nalezení stop. Můj vztah se zenem zůstává setrvale spíš platonický a tato kniha na tom bohužel nic nezmění. Forma jednotlivých mistrových promluv k žákům mi úplně nesedla, vedla k častému opakování již řečeného (ne, že by opakování nebylo matkou víme čeho a v tomto případě obzvlášť) a způsob výkladu celkově jen těžko udržoval mojí pozornost. Já vím, že problém je s největší pravděpodobností na mé straně. Přitom jsou mi protivné různé ty příručky typu "meditujte cestou do práce", naředěné pro potřebu věčně zaneprázdněných štvanců všedního dne, ale obávám se, jestli nakonec mezi ně nepatřím taky. Příště třeba zkusím nějakou sbírku kóanů. Co to udělá.

Balsekar
12.03.2019 5 z 5

Přístup zenu je sám o sobě pro Evropana oříškem. Kniha pomáhá čtenáři uchopit "nauku" a užít jí prakticky v životě.

Zedbernik
02.02.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Četl jsem jí několikrát v originále i přeloženou.

V knize se často objevuje slovo spirit, špatně přeloženo jako duch. V zenu není žádný duch, mystika, spiritualizmus apod. Je tím myšlena mysl.

Alteriol
26.12.2018 5 z 5

Zajímavá kniha, jednoduše pochopitelná, popularizačně vysvětlený/nevysvětlený zen („Nikdy byste neměli říct „Vím, co je zen.“ - strana 25). Příjemné čtení.

Sygi
25.11.2018 4 z 5

Kniha s perfektním smyslem.

Beebee
21.03.2018 5 z 5

Velmi doporučuji. Hutné, štíhlé, vydatné, trefné. Jako zen sám.

Ghandimaster
08.01.2018 5 z 5

Tohle byl docela nášup. Trochu mě děsilo, že kniha není vnímána jako filozofický hradcore ale jako čtivý bestseller. Abychom si rozuměli, mě se ta kniha líbila ale i přes jednoduchý sloh pro mě byla občas myšlenkově nestravitelná. Žádnou knihu jsem nečetl vícekrát, protože to považuji za ztrátu času ale tady to nepůjde pokud ji budu chtít pochopit. Jde vůbec pochopit? Neměl bych namísto snah o pochopení praktikovat zazen? Asi jo. Jdu na to! :)

Shindo
04.12.2017 5 z 5

Kniha, ktorá mi pomohla začať so zenovou praxou a počas svojej cesty som ju viackrát prečítal. Pekne napísaná, bez zbytočnej komercie, ktorou dnes trpia mnohí "buddhisti" a "učitelia" na knižnom trhu. Na štart do zenu výborná, no neberte ju ako autoritu, o ktorej nemožno polemizovať. S tým by asi Suzuki nesúhlasil.

Enthik
18.11.2015 5 z 5

Velmi krásné čtení. Čtěte lehce, s důvtipem a nikoli vážně. Říká se čím více zenu = tím méně zenu.
Popsal bych tuto knihu jako bibli zenového buddhismu. Pokud se zajímáte o tyto věci, tak je to kniha č. 1 :)

eddie
11.09.2013 5 z 5

Kniha, která mě přivedla k zenu. Nemohu jí být vděčnější, neboť zen vnesl do mého života něco, co mi velice dlouho chybělo. Zen považuji za jednu z mála nauk, která vede k opravdovému uvědomění a spokojenosti v životě bez ohledu na jeho okolnosti.

Ikkju
29.01.2012 4 z 5

Už jenom název knihy je velmi trefný... Jestli se nepletu tak na autora narážela A.D.Neelová když mluvila o velmi inteligentním japonci který se překvapivě zabývá podivnými spotvořeninami buddhismu - zenu (není doslovné) x). Zaplaťpámbů (lol) za to!