Žena v zrcadle

Žena v zrcadle https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270470/bmid_zena-v-zrcadle-BFz-270470.jpg 4 39 12

Příběhy tří hrdinek, které se odmítly podřídit představám o úloze žen ve své době Anne žije v Bruggách v době renesance, Hanna ve Vídni na konci 19. století, Anny Lee v Los Angeles současnosti. Tři osudy, tři ženy, které od sebe dělí staletí. Přesto mají něco společného. Všechny tři odmítají přijmout roli, kterou jim společnost, jejich okolí a muži chtějí vnutit, odmítají se smířit s obrazem, které jim nabízí dobové zrcadlo. Tři silné ženy, které se bouří a bojují o svou svobodu, o právo rozhodovat o svém životě. Tři ženy… nebo je to snad jen jedna jediná?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

La Femme au miroir , 2011


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
03.12.2022 4 z 5

Nesporně zajímavá kniha - tři ženy v zrcadle času ....

V různých zemích - v různých obdobích - ale spojené svým zaměřením být sama sebou ....

Nejvíce mne zaujala Anne z Brugg , na jejímž základě se příběh rozvíjí ....
Anne je spjata s přírodou - naslouchá zemi, rozumí zvířeti a ve svém jádru je čistá ....

Postava Hanny z vídeňského prostředí se též liší od žen své doby - hledá sama sebe na podkladě psychoanalýzy ....

A Anny, která žije v prostředí plném alkoholu, drog a erotiky .... než dojde k poznání, že jí v životě něco schází ....

Autorovi se podařilo nahlédnout do myšlení žen v různých obdobích - a nakonec je propojit jako větve lípy ....

" Jak se jedna druhé podobáme, přestože jsme žily v různých stoletích .... "

Líbilo se mi - a ženám doporučím.

Nakki
16.09.2020 5 z 5

Moc moc hezké .. tři ženy, tři životy, tři příběhy .. vše je propojené .. pocity, "jinakostí" .. vnímáním světa, života .. moc ráda jsem četla a nechtělo se dočíst, že bude konec ..


Kaleigh
16.02.2019 5 z 5

Příběh tří žen stejného vnitřního přesvědčení ve třech různých dobách, které jinakosti a touze vymanit se ze společenských stereotypů zrovna nefandí. Tato kniha je o tom, že i když se neztotožňujete se svou dobou, můžete nebo právě musíte žít podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Žijeme jen jednou. Anne, Hanna a Anny si vybraly život, který chtěly, ačkoliv první dvě dopadly tragicky, žily svůj život a ne život podle společenských pravidel vdát se, mít děti, sloužit muži. Anny žije v moderní době, kde je hlavní především vzhled a seno v hlavě. Svůj život věnovala sebedestrukci. I přesto nad svým osudem tak nějak vyzrála.
Kniha je to dobrá a pro mnohé komplikovaná, ale věřte mi, když vydržíte a vžijete se do těchto hrdinek, pochopíte o čem to vlastně celé je.

soukroma
19.01.2019 2 z 5

Tak ne, naneštěstí, opravdu to nejde. Snažila jsem se, ale všechny tři hrdinky mě hned začaly štvát - jinakost a touha po vymanění se z nějakého vnuceného údělu, to by bylo v pořádku a pro knihu skvělé, jenže ony byly "jiné" tak nějak nepatřičně, ony samy nevěděly čím (a čím to zasloužily), ale hlavně nevěděly, co vlastně chtějí, a působily problémy spíš než sobě tak svému okolí. A do toho pak přišly ještě nějaké mystické prvky, a to už bylo na mě moc. Škoda, zejména Bruggy dávné minulosti mě zaujaly, stejně jako Vídeň téměř secesní.
Ne, obávám se dalších pokusů s dílem tohoto autora (Manželské vraždění ve mně taky nezanechalo žádný dobrý dojem).

lidunka1
25.06.2018 5 z 5

Myslím si, že tato kniha má tak nízké hodnocení neprávem. Je až s podivem, že se mi v pravý čas dostávají do ruky knihy, které pojednávají o situacích, které právě řeším. Ženy v zrcadle jsou toho důkazem. Příběhy tří nezávislých žen v různých historických etapách, které se na konci protnout tak, že mě to šokovalo. Schmitt je výborný psycholog. S hrdinkami se ztotožňuji - dokázaly být jiné než ostatní, odvážili se žít podle svého rozhodnutí. Kdyby to neudělaly, nebyly by šťastné.

MayaBu
24.06.2018 4 z 5

Velice zajímavá kniha. Když jsem ji četla, měla jsem s ní několik problémů, ale stejně ji hodnotím relativně silnými čtyřmi hvězdičkami.
Žena v zrcadle má tři hlavní hrdinky (což znamená tři více méně oddělené dějové linky) a na Schmittovy poměry vysoký počet stran. Řekla bych, že až příliš vysoký. Děj byl poněkud nevyvážený - když mě zrovna bavila linka Hanny, tak mě nudila Anny a opačně. Jen s Anne z Brugg to bylo pořád stejné, ta mě zkrátka nechávala po většinu času chladnou.
Schmitta řadím mezi své oblíbené autory a proto jsem byla na tento román zvědavá. Jistě, není to Cyklus o neviditelném, ale stále je to čtivé a plné filosofických myšlenek, což jsou přesně ty důvody, proč Schmitta čtu.
Je to kniha o pocitech a prosto si myslím, že hodně záleží na tom, v jakém psychickém rozložení ji čtete. Kdybych ji rozebrala po částech a každou z nich ohodnotila, možná bych nebyla úplně spokojená, ale jako celek se mi líbila.

YA-girl
19.06.2018 1 z 5

Bohužel jedna z mála knih, kde jsem nedošla dál než do strany 50 (ale asi těch nedočtených knih bude přibývat, protože knih vychází stále víc a času je stále méně ;)). Nalákala mě anotace, podobné knihy jsem četla od jiných autorů, ale tady mě nezaujalo nic - popisovaná scéna, dialogy, hrdinka. Možná by se to časem rozjelo, ale vzhledem k nízkému hodnocení na tomto webu jsem knize ten čas už věnovat nechtěla.

saruse
03.04.2017 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Jen nějak nevím, co o ní napsat, protože to není o slovech, ale o náladách, rozpoloženích a emocích, o vztazích a myšlenkách. O ženách. Opravdu moc pěkné prolínání tří životních příběhů naprosto různých žen v různých dobách.

Etvel
12.11.2016 2 z 5

No, teda nic moc. Ani s jednou z hrdinek se mi nepodařilo soucítit. Kupodivu mě nakonec zaujala jediná Anna z Brug. Tedy její zajímavé myšlenkové pochody, osud už mě za srdce tolik nebral. Jak říkám, je to pro mne zklamání. I můj komentář stojí za starou belu, protože nemám vlastně z čeho čerpat. To už je někdy lepší přečíst si nějaký odpad, protože jste pak plni znechucení a zloby nebo prostě nějakého jiného pocitu, ale z téhle knihy jsem jen vygumovaná. Nenapadá mě nic kloudného.

Privda
16.07.2016 4 z 5

Na tuto knihu jsem se velice těšila, líbil se mi její námět. Když jsem ji začala číst, tak jsem byla zklamaná, snad i po 100 stránkách mě kniha stálenu nudila. Pak jsem se do knihy, ale začetla a uznala jsem, že není až ta špatná. Propletení na konci knihy mě příjemně překvapilo a celkově konec této knihy mě příjemně překvapil :)

Márinka
25.02.2016 2 z 5

Schmittův "Cyklus o neviditelném" mne nadchl. Na Ženu v zrcadle jsem se proto velmi těšila. Příběhy odehrávající se ve vícero časových rovinách, které se navíc střetnou, mám ráda. Škoda, že autor nezůstal u stejného rozsahu, jako u Cyklu - málo slovy tehdy dokázal srozumitelně a s citem vyjádřit hluboké myšlenky. V této knize se její poselství "rozplizlo" do čtyřech stovek nudných stran. Škoda.

Liduka
17.02.2016 3 z 5

Tři ženy, tři příběhy. Každý se odehrává v jiné době. Anne si místo svého budoucího manžela raději zvolí odchod do kláštera, kde se odehraje její životní příběh. Hannah se nedokáže smířit s tím, že by měla dospět a stát se matkou. Anny Lee, jakožto filmová star, holduje alkholou, drogám a mužům. Něco jí ale stále chybí - láska. Všechny tyto osudy na konci knihy něco spojí dohromady. Popravdě mám z knihy smíšené pocity. Celkový příběh se mi líbil, ale na hodně místech jsem se nudila. Když byl zrovna jeden z příběhů zajímavý, tak ostatní dva ne. Byly psány opakovaně za sebou, takže jste stejně museli vždycky všechny přelouskat, aby jste se dostali zase k zajímavé části.