Žena v dějinách křesťanství

Žena v dějinách křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333523/bmid_zena-v-dejinach-krestanstvi-d6I-333523.jpg 4 10 3

Teologicko-historický nástin V době Ježíšova veřejného působení patřily ženy zcela přirozeně k volnému společenství jeho učedníků. A to přesto, že tehdy byla účast ženy na veřejném životě zcela nemyslitelná. Ježíšův otevřený přístup k nim dosvědčují i evangelia. Spolu s učedníky doprovázely ženy rovněž Ježíše z Galileje na jeho poslední cestě do Jeruzaléma, byly s ním na Golgotě i při jeho pohřbu. Hans Küng sleduje vývoj postavení žen od období rané církve přes středověk, reformaci a protireformaci až po současnost. Popisuje společenské vlivy i teologické koncepce, které postavení ženy v církvi negativně ovlivňovaly. Tak dokazuje, že neúčast žen v současné hierarchické struktuře církve nejen neodpovídá Kristovu příkladu, ale je i společenskou křivdou, ochuzuje život církve a oslabuje její svědectví světu.... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Die Frau im Christentum , 2015


více info...

Přidat komentář

Darkry
29.09.2021 5 z 5

Velmi stručný ale zároveň nesmírně odborný úvod do problematiky postavení žen v dějinách křesťanství. Hans Küng prochází chronologicky vývoj křesťanského myšlení o ženách a přehledně jej člení do jednotlivých paradigmat. Závěr knihy přechází k normativním doporučením určeným (nejen) katolické církvi. Küng ukazuje, jak a proč by církev měla transformovat své aktuální postoje týkající se role ženy v církevním životě i ve světě obecně.

katakomb
03.02.2021 4 z 5

Jak uvádí anotace, jedná se o nástin - kniha je tedy podle toho úměrně napsaná, nejedná se o žádnou encyklopedii, spíše o monologickou polemiku a diskuzi na téma "žen v křesťanství". Z textu je patrné, že autor myslí pokrokově a není určitě nijak přísně konzervativní ani z teologického ani z jiného kulturního anebo sociálního úhlu pohledu, což činí knihu velice (a široce) čtenářsky přístupnou. Neobsahuje nic, co je možné vypustit a tak se v relativně útlé publikaci dobírá vcelku rychlých závěrů, díky nepřítomnosti nepotřebných (vzhledem k povaze knihy) detailů se člověk dozví o důležitých historických milnících a pochopí různé historické stupně v sociokulturních souvislostech. Přehledná, naprosto pochopitelná kniha, která by v rámci tématu určitě neměla zapadnout.


Silmarien
05.03.2018 3 z 5

Historicko-teologické dielo o postavení žien v kresťanstve naprieč dejinami. Švajčiarsky liberálny teológ rozoberá postavenie žien (primárne) v katolíckej cirkvi od jej počiatkov až do 21. storočia a volá po rovnoprávnosti žien a po ich začlenení do všetkých štruktúr v RKC a pravoslávnej cirkvi. Svoje tvrdenia podkladá veršami z Biblie, prácami rôznych mysliteľov i novšími štúdiami.