Ženská na 1000°

Ženská na 1000° https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441471/bmid_zenska-na-1000-stupnu-fzE-441471.jpg 4 35 12

Hrdinkou románu je osmdesátiletá Islanďanka Hera Björnssonová, která tráví své poslední dny v reykjavícké garáži. Společnost jí dělá jen počítač a granát z druhé světové války, ukrytý pod peřinou. Helgason se při psaní románu inspiroval životem vnučky prvního islandského prezidenta Brynhildur Georgíy Björnssonové. Kniha vyvolala vlnu rozhořčených protestů ze strany žijících příbuzných prominentního politika i širší debatu o etických hranicích v literatuře. Helgasonova Hera navzdory blížící se smrti neztrácí životní jiskru a s notnou dávkou odvahy, cynismu a humoru se ohlíží nejen za svým životem, v němž cestovala po světě a hledala štěstí v náručí celé plejády mužů, ale i za dějinami své země i evropského kontinentu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Konan við 1000° , 2011


více info...

Přidat komentář

adorjas
23.10.2022 1 z 5

Mňa nebavil ani 100 ročný starček, taký ten blahosklonný tón a k tomu hrubočizná kniha, kde mám pocit, že sa opakujú milenci a témy. Nehovorím, že je nevaklitná kniha, skôr to nie je čítanie pre mňa (a to mám inak svojské staré panie v knihách veľmi rada).

taikatalvi
22.07.2022 5 z 5

Počúvala som ako audio po tom, ako som bola na prezentácii knihy pána Helgasona a zaujal ma ako osoba aj ako spisovateľ. Knihu určite odporučam.


Agnesita
19.07.2022 4 z 5

V knize je od každého trochu - smutek, neštěstí, zoufalství, radost, veselí, poťouchlost, naivita, tvrdá realita, násilí i něha. A humor. Ta baba mě dostala! ;)

Jackjelly
14.07.2022 5 z 5

Jako autoři předchozích komentářů i já využil skvělého provedení na ČRo. Výborně zvolená Helena Čermáková při čtení dodala potřebnou dávku sarkasmu i citu, dokonale vystihující onu lehkou rozpolcenost osudů hlavní hrdinky.
Kniha je hořce zábavná, plná sebeironických šlehů a velkého nadhledu nad vlastním složitým životem. A pohled na pohnutou historii XX. století islandskýma očima má také něco do sebe. Lze jen doporučit.

mnohoknih
13.07.2022 5 z 5

Paráda pro uši v podání Heleny Čermákové na Českém rozhlase. Je neskutečné, jak nám i cizí rozhodnutí dokážou zničit život. Výborný příběh.

jaroiva
12.07.2022 4 z 5

Že já si vždycky vyberu tematickou četbu... dnes jsem skončila a zrovna v den obřadu rozloučení s dědečkem. No, možná mi to trochu pomohlo od trudnomyslnosti. Nadlehčit téma odchodu ze světa.

zazvorek
10.07.2022 5 z 5

Posloucháno jako výborně namluvená četba na pokračování na ČRo.
Naprosto skvělě fungující směsice černého humoru, nadhledu, tragédie, evropských dějin, poťouchlosti, smutku, odvahy, síly i odevzdanosti. Ta bláznivá ženská vám chvíli poleze na nervy a chvíli ji budete obdivovat. Jednou ji zatratíte, podruhé pro ni budete mít pochopení. Tu se pobavíte a jinde zmáčknete slzu. (Napůl) fiktivní žena vypráví svůj (napůl) fiktivní příběh s ozbrojující otevřeností a upřímností.

A jestlipak víte, co vznikne poté, co se z tulipánu stane okurka, ze které vyleze ústřicová marmeláda, kterou přelijete vajíčko? :-D

Hanjimka
09.07.2022 5 z 5

Poslouchala jsem ve skvělém čtení Heleny Čermákové jako audio knihu. Prolínání času, děje, i mě blízký humor. Určitě doporučuji.

radimch
07.07.2022

Velmi velmi dobré

Borek9
07.07.2022 5 z 5

Poslouchal jsem jako audio, super. Zajímavé prolínají dějových rovin.

ddkk
29.06.2022 4 z 5

Fantaskní příběh inspirovaný skutečnou historií významné rodiny prvního islandského prezidenta, který je vyprávěn jeho vnučkou Herrou Björnssonovou.

Herra, ve svých osmdesáti letech upoutána na lůžko, přes svou fyzickou indispozici vůbec nic neztrácí ze své duševní čilosti a smyslu pro humor a ironii. Rozverně komunikuje s mnohem mladšími muži na facebooku (samozřejmě pod mnoha vymyšlenými identitami), z jakési nostalgie spí s funkčním granátem pod polštářem, přes rozedmu plic, kterou trpí, kouří jako komín a s velkým nadhledem vypráví o svém neveselém životě. Vůbec si nebere servítky a suše, téměř s nestoudnou otevřeností, popisuje vše, co se jí v životě přihodilo. A že toho nebylo málo...

Je to vyprávění mnohdy neveselé, bolestné a tragické a přesto i zábavné. Při čtení musíte obdivovat sílu jejího ducha, neboť Herra celý život funguje přesně podle hesla: co tě nezabije, to tě posílí. Jiný by se už dávno pod tíhou všech ran osudu, které ji potkávaly, zhroutil...

Je to kniha místy bizarní, ostatně, už to, jak Helgason k osobnosti Herry (pravým jménem vlastně Brynhildur) přišel, je téměř neuvěřitelné. Velmi reálné je zpodobnění historických okolností, kde významnou roli hraje 2. světová válka viděna trochu jinak z pohledu Islanďanů...

Doporučuji.

soukroma
11.06.2022 4 z 5

Neuvěřitelně vydatná kniha: zdánlivě ženská analogie stoletého staříka, avšak s mnoha rozdíly - nikoli švédská (kontinentální), ale islandská (okrajová, ostrovní), nikoli muž, ale žena, nikoli zdravý a pohyblivý starý člověk, ale o dvacet let mladší osamělá nepohyblivá žena s rozedmou plic, ale oba sdílejí mimořádně svěžího ducha a skvělou paměť, prožili toho vážně dost. Ovšem v tomto případě je inspirace hodně reálná (a pro nás překvapivá) - vnučka prvního islandského prezidenta. Stejně jako stařík prožila bohatý život, procestovala celý svět, zažila všechny dějinné peripetie (mezi lety 1929-2009) a potkala spoustu výrazných osobností, jako John Lennon, Sartre a Simone,...
Forma krátkých kapitolek přeskakujících v čase, dovoluje naštěstí knihu číst pomalu a plně si ji užít - text je psaný lehkým perem, plným vtipu, spíš sarkasmu, přesto je plný zajímavostí o lidech, místech a dějinách (nejen specificky Islandu).
Hutné, dlouhé, ovšem málo souvislé čtení.

Pozn.: čtu novější komentáře, tak jak neposlouchám ani audioknihy, ani četbu v rozhlase, u téhle knihy bych si ji možná užila lépe - namluvenou a po kouskách - kniha je to objemná a hutná na plynulé čtení